Wyjazd 5 dniowy BARTOSZYCE- BISZTYNEK i inne

Wszystko co związane z eksploracją
pawel121

Wyjazd 5 dniowy BARTOSZYCE- BISZTYNEK i inne

Post autor: pawel121 »

Witam.

Byłem juz raz w Bartoszycach ale wykrywacz wyciagałem okazjonalnie ,jednak zachęcony wynikami wybrałem się tylko w celu pochodzenia po okolicy ,a miałem kawalek bo jechałem z Krakowa :D

Pogoda dopisała tzn ,padała mżawka,deszcz i było pochmurno całe 5 dni,czyli idealne warunki by zrobić cała masę terenu ,na obiad były wcinane ciastka których z zaznajomionej cukierni zabrałem kilka kg :)

Pierwszego dnia odwiedziałem rejony na zach od Bartoszyc gdzie przy drodze 512 przed Wojciechami zobaczyłem wysadzony mały bunkier.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tu postanowiłem trochę pochodzić po okolicznych lasach i gdy tak szedłem skrajem drogi akurat na sygnale jechał patrol saperski :lol:

Zaliczyłem okolice miejscowości ADRAPY ale wszystko bez efektów, trafiały się tylko smieci lub pojedyncze ammo od pepeszy.

Wieczorem wybrałem się bardziej na PN w rejon Trosin i Judytów gdzie chodziłem po polu w deszczu.

Obrazek

Obrazek

Znowu bez efektów- tylko łuski myśliwskie i polskie monetki 10,20gr współczesne. Cały wyjazd je trafiałem..

Spałem w rejonie Falcewa przy ogródkach działkowych ,i tu też zaczłem poszukiwania rano.

Obrazek

Trafiłem na miejsce gdzie wychodizły scyzoryki, naparstek,drobiazgi jakie każdy ma w kieszeniach ,i łuski mauser ,przypuszczalnie obozowali tu lub zostali rozbrojeni żołnierze .Były dołki po wykrywaczu ale duza ilosć smieci i polmosów w ziemi zakończyła poszukiwania w tym miejscu które kiedyś może i by było ciekawe...

Obrazek

Sprawdizłem wiec parę miejsc w tym lesie trafiajac jakieś dziwne skupisko plomb z ładnymi oznaczeniami- ok 20szt w 15min ,występowały masowo.Trafiła się też łuska od rakietnicy.

Następny dzień
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Wyjazd 5 dniowy BARTOSZYCE- BISZTYNEK i inne

Post autor: FELIX »

Fajna fotorelacja. Aż miło poczytać :D
pawel121

Następny dzień to rejon Żydowa i zaliczałem kolejne lasy.

Kolejny bunkier w malowniczej górce na środku pola,tym razem tylko tył wysadzony i ladnie się prezentował,zachowała sie zielona farba na fasadzie.

Obrazek

Sam kompleks leśny z skarju zaśmiecony ,ale ok 50m w głąb zobaczyłem zapewne betonowy schron dla zalogi czy coś podobnego częsciowo też wysadzony i zasypany. Blisko neigo trafiłem łudkę mauserowską i ...rączkę od jakiś pancernych drzwi z tego bunkra.

Obrazek

Korzystając z pobliskiego pola miałem na kolację pyszne ziemniaczki z pulpetami.
Rano odwiedził mnie patrol graniczny sugerując ze miałem jeszcze blisko Krowy i powinienłem jeszcze sobie mleka udoić...tyle ze to były byki akurat :lol: Dzieki nim blizej poznałem swoją pozycję bo wieczorem troche pobładziłem ,po prostu nie wydrukowałem zdjęcia lotniczego tego terenu ...

Kolejne poszukiwania i znowu tylko Polskie monetki,nawet wspólczesne 2zł..

Obrazek

Obrazek

Postanowiłem zajechać w rejon Bisztynka i skupić się na okolicy.Nawet na polu w centrum Bisztynka wyszły jedynie pociski ołowiane ok 14mm.
Kolejne lasy na wsch od Wozławek- tu były wyrazne slady poszukiwań na pewnym punkcie wysokosciowym a dołki zwykle puste,moze cos tu było :sad: Nie wróciłem jednak z pustymi rękami z tego lasu...na ziemi lezało piękne poroże Łosia :kon:

Teraz miejscowość WOZŁAWKI - tu w malowniczym miejscu nieopodal gospodarstwa znalazlem fajną łaczkę na ktorej to 10m od auta w pierwszym dołku trafiłem pierscionek,a w drugim monetkę z 1839 ...Zostaję tu ! :)
Obrazek

Po ok 2 godz i czesaniu niemal metr w metr trochę fantów się uzbierało i pewnie sporo w ziemi zostało.

Obrazek

Ciekawy las znajduje się też na pd od jeziora KINKAJMY
Nieopodal toru kolejowego sa okopy i stanowiska juz przeszukane (są łuski jedynie) ale po przeciwnej stronie jakby tego lasu jest górka z polem na ktorej była jakas szczelnica z 150 lat temu , wiec wychodzą b ciekawe ołowiane pociski masowo ale nie tylko :) jak coś PW
pawel121

Wróciłem znowu do Galin i cały kolejny dzień szukałem śladów walk w tym rejonie . Nie pomyliłem się, las przecinający drogę ,za plecami linia kolejowa stał się miejscem przejściowego oporu. Sladów walk szukałem czasem w śmieciach, w rowach i na skraju zaśmieconego lasu. Łuski potwierdziły ze taka obrona tu była ale brak ciekawszych znalezisk chodz nie wyczerpałem tematu i wydaje się ze na wsch w tych lasach mogło by coś jeszcze być,zwłaszcza ze trafiłem nawet w rejon gdzie występowały łuski mauser,mosin i od pepeszy( na wsch od leśnego parkingu ,brzegiem potoczku ok 300m )

Obrazek

Znowu zmieniam front i nastawiam się na pogubione przypadkiem rzeczy dawnych włascicieli tych ziem,czyli ludnosci prus wschodnich.
Zaliczam chyba wszystkie lasy na trasie BISZTYNEK -BARTOSZYCE,w jednym z nich na skraju wychodzi miedziana bransoletka :D
Z kolei na jakimś polu mała mosięzna ozdoba.

Czas wracać . Jadąc jednak z Krakowa w rejonie Wielbarku zatrzymując sie w lesie trafiłem linie okopów rosyjskich- nie wyglądały na przeszukane,teraz postanawiam je sprawdzić.

Obrazek

Obrazek

Brak łusek wskazuje na brak kontaktu z wrogiem ale okopów jest sporo i to głebokich,dobrze zachowanych , trafiają się puste konserwy, ammo , i jakies blachy...pierwsze 10m od drogi zaśmiecone ale okopy sa ok 20m w głab i są wzglednie czyste.Byłem tam dosłownie 15min majac przed sobą daleką drogę wiec jak ktoś jest z okolicy.... :)

Obrazek

Pozdrowienia
pawel121

Z całego wyjazdu najbardziej pamietam sytuacje gdy na jakimś polu ,z mokradłami po horyzont ,i gdy się zastanawiałem ile tam do przodu jeszcze iść telefon odebrał smsa " PLAY wita w ROSJI "............................. :roll:

Obrazek

Przepraszam za słabą jakośc zdjęć,skany sa dośc ciemne i mało widać ,jakby ktoś był zainteresowany lepsza jakością to wyślę na maila.
kraf

Post autor: kraf »

Wiesz co, pawel121 - to poroże jest daniela a nie łosia :cool:

pozdrawiam
kraf
Awatar użytkownika
FELIX

Na tym forum nawet poroże się identyfikuje jak widać :D. Zboczenie zawodowe :D
kraf

Post autor: kraf »

Sorry FELIX, że Cię uprzedziłem :D
A poza tym, nie chciałem, żeby pawel121 żył w nieświadomości.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
FELIX

Dobrze, dobrze. Szkoda, że nie komplet.
Swoją drogą bardzo fajna fotorelacja. Miło się ogląda i czyta. Przydałoby się więcej takich :).
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Fajna fotorelacja.Pokaż zdjęcie zbiorowe wszystkich fantów.
pawel121

Dzieki o info dotyczące poroża.

Z jednego lasu i jednego poletka,to wiekszość,moze jutro zrobię fotki reszty.

Obrazek

Awatar użytkownika
FELIX

Co to za przedmiot po prawej stronie na dole?
Wykopałem kiedyś identyczne coś i powiedziano mi, że to niby od nożyczek. Teraz jestem przekonany, że nie. Twoje coś jest identyczne.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

nozyce do knotów pewnie.
A z czego zrobione te białe po lewej?
Awatar użytkownika
FELIX

dzik_warminski pisze:nozyce do knotów pewnie.
A z czego zrobione te białe po lewej?
Wygląda jak psia kupa po kościach, ale obstawiam ołów od breneki.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Medalik patriotyczny z Kaiserem fajowy :D
Fotorelacja na medal!
ODPOWIEDZ