Epoka napoleońska

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
mapownik

Re: Epoka napoleońska

Post autor: mapownik »

Nie moglem sie oprzec zeby tego nie kupic.
Octave Aubry z 1936 roku , reszta z 1945 .Obrazek
Obrazek
Obrazek
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

A dlaczego miałbyś się "opierać" tym książkom? Louis Madelin to już klasyk, chociaż trochę po-Thierowski: z ważniejszych pozycji "La Revolution" (1926), cykl "Histoire du Consulat et de l`Empire" (1937-1954; w tym Twój tom - swoją drogą co za poetyczny tytuł: "L`Ascension..." :D ) czy "Fouche..." (1923). Zaletą prac są głównie ilustracje; Madelin uchodzi za historyka bezkrytycznego wobec Cesarza. Richard Blatny w czeskiej "Napoleonska encyklopedie" sumuje go słowami: "Preto mu lze vytknout malo faktograficke argumenty a ponekoud nekriticky pristup" (zapis bez czeskich znaków). Prace Michelina, wciąż dostarczające odniesień współczesnym badaczom, uchodzą za należące do "prawicowego" nurtu napoleonistyki.
mapownik

Te starsze chyba nie byly nigdy czytane bo sa posklejane kartki albo to taki sklad zaraz po II WS.Wyglad a jakby lezaly przycisniete wiele lat.
srebrny_lis

Pewnie wilgoć i stłoczenie. Grunt, żeby dało się rozkleić bez strat. Edycja "Hachette" sama z siebie sugeruje wydanie popularne a więc z tańszych materiałów.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Ja skromnie, do mnie dziś doszedł ''Raszyn 1809'' Romańskiego. Do kompletowania wszystkich HB-ków dotyczących wojen napoleońskich brakuje mi tylko 3 tomików, które najtrudniej zdobyć.
srebrny_lis

Które masz na myśli? Ja nie mam tylko "Somosierry 1808" a z niektórych mam pierwsze wydania.
Awatar użytkownika
DAMIAN

srebrny_lis pisze:Które masz na myśli? Ja nie mam tylko "Somosierry 1808" a z niektórych mam pierwsze wydania.

''Egipt 1798-1801'', ''Austerliz 1805'' i ''Tarutino 1812''.
srebrny_lis

Fakt, chyba ich jeszcze nie wznawiano (?). Bielecki popełnił też "Austerlitz" i "Egipt" w wersji rozszerzonej wobec HB, w serii "Bitwy-Taktyka" wyd. "Inforteditions" (mam wszystkie jak dotąd pozycje napoleońskie tego edytora a nawet jedną jeszcze nie wydaną [tj. własną, już po składzie :zebek: ]). Mam też jego "Ligny 1815" jeszcze z własnego wydawnictwa autora w Nakle (seria "Biblioteka Napoleońska"), podobno rara avis na rynku. A "Tarutino" gdzieś ostatnio widziałem, tylko gdzie :/ ? Skądinąd już sam tytuł pozycji sugeruje albo prorosyjską postawę autora, albo głównie rosyjskie źródła, bo w historiografii polskiej, francuskiej a za nią innych zachodnicj bitwa funkcjonuje jako Winkowo (co geograficznie jest bardziej uzasadnione). No, ale w - odleglejszym - Tarutinie przebywał "aż" Kutuzow a w - bliższym - Winkowie "tylko" Murat.
Awatar użytkownika
bonzo

Post autor: bonzo »

DAMIAN pisze:
srebrny_lis pisze:Które masz na myśli? Ja nie mam tylko "Somosierry 1808" a z niektórych mam pierwsze wydania.

''Egipt 1798-1801'', ''Austerliz 1805'' i ''Tarutino 1812''.
Hej
Sledze ten wątek od jakiegos czasu to i sam sie udzielę.

Austerlitz i Tarutino szczesliwie udalo mi sie kupic wyjatkowo tanio na Allegro. Jedno i drugie ponizej 20 zl.
Na dzien dzisiejszy Tarutrino mozna znalezc o tu http://allegro.pl/tarutino-1812-history ... 51768.html" onclick="window.open(this.href);return false;, ale cena juz nie ta :)
srebrny_lis

Szansa na wznowienie "Tarutino 1812" nie jest duża: to bitwa mało znana szerokiemu odbiorcy a dotąd wznawiano jedynie te najbardziej kojarzone, np. "Waterloo", "Marengo", "Wagram"...
mapownik

Tym razem mi sie poszczescilo 20 tomow Thiersa Histoire du Consulat et de L'empire 1845-62.
Obrazek
Obrazek

Az strach te kartki przekladac.
srebrny_lis

No to, bracie, zainwestowałeś dobrze. Acz bardzo trafnie. Nie bój się "przekładać kartek" - ówczesny papier jest lepszy od późniejszego a kiedyś Twoje dzieci/wnuki mogą wszystko opylić w cenie makulatury. Znam takie przypadki, niestety :/ .
mapownik

Tez sie tego obawiam ,zbieram tez inne rzeczy i ciagle slysze po co Ci tyle tego.Tak wlasnie piekne kolekcje trafiaja pod mlotek.Rzadko jest to kontynuowane.Akurat 20 tomowe wydania sa rzadko nawet na ebayu.
Naciesze sie troche i sie na cos wymienie.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Kończę właśnie książkę dotyczącą życia Józefa Wybickiego pt. ''Chorąży wolności''. To fajnie napisana historia Wybickiego autorstwa Józefa Wójcickiego, stworzona na podstawie pamiętników twórcy naszego hymnu. Fajnie się czyta i jakie źródło informacji o Wybickim, przyznam się że do niedawna nie wiele wiedziałem o tej personie, prócz tego gdzie się urodziła i że napisała słowa do naszego Hymnu Narodowego. Wybicki życiorys miał naprawdę ciekawy, polecam (zwłaszcza jego dorobek podczas Konfederacji Barskiej)!!! :)
srebrny_lis

Warto też sięgnąć po słowa samego zainteresowanego: wydawnictwo Ossolineum do spółki z De Agostini wznowiło parę lat temu (w serii "Skarby Biblioteki Narodowej") pamiętniki Wybickiego pod tytułem "Życie moje oraz Wspomnienie o Andrzeju i Konstancji Zamoyskich", Wrocław 2005. Wydanie oparte na edycji Adama Skałkowskiego (1927), z jego arcyciekawym wstępem. W tejże serii interesujący wybór tekstów źródłowych (obu stron) "Konfederacja barska" z komentarzem Władysława Konopczyńskiego, Wrocław 2008 (na podst. wydania z 1928). O samym Wybickim sporo informacji w obu numerach (wszystkie dwa, niestety :/ ) "Rocznika Mazurka Dąbrowskiego" (1/2 i 3/4) oraz numerach "Pieśni Skrzydlatej" - periodyku poświęconego losom Mazurka i jego twórców.
Z "napoleonki" właśnie przed godziną nabyłem sobie Adama Zamoyskiego "1815. Upadek Napoleona i Kongres Wiedeński", Znak, Kraków 2010. Jest to niejako chronologiczna kontynuacja pracy "1812. Wojna z Rosją". Bibliografia zawiera sporo pozycji archiwalnych z kilku krajów (Polska, Szwajcaria, Anglia z Irlandią Półn. [kilka archiwów], Austria, Czechy, Francja), źródła i literaturę w paru językach: francuskim, angielskim, niemieckim, polskim, rosyjskim, włoskim, hiszpańskim. Czyta się, jak to Zamoyskiego, lekko. Z tej pozycji (edycja angielska) korzystał już David King pisząc "Wiedeń 1814" wydany po polsku przez "Rebis".
ODPOWIEDZ