Warto też sięgnąć po słowa samego zainteresowanego: wydawnictwo Ossolineum do spółki z De Agostini wznowiło parę lat temu (w serii "Skarby Biblioteki Narodowej") pamiętniki Wybickiego pod tytułem "Życie moje oraz Wspomnienie o Andrzeju i Konstancji Zamoyskich", Wrocław 2005. Wydanie oparte na edycji Adama Skałkowskiego (1927), z jego arcyciekawym wstępem. W tejże serii interesujący wybór tekstów źródłowych (obu stron) "Konfederacja barska" z komentarzem Władysława Konopczyńskiego, Wrocław 2008 (na podst. wydania z 1928). O samym Wybickim sporo informacji w obu numerach (wszystkie dwa, niestety

) "Rocznika Mazurka Dąbrowskiego" (1/2 i 3/4) oraz numerach "Pieśni Skrzydlatej" - periodyku poświęconego losom Mazurka i jego twórców.
Z "napoleonki" właśnie przed godziną nabyłem sobie Adama Zamoyskiego "1815. Upadek Napoleona i Kongres Wiedeński", Znak, Kraków 2010. Jest to niejako chronologiczna kontynuacja pracy "1812. Wojna z Rosją". Bibliografia zawiera sporo pozycji archiwalnych z kilku krajów (Polska, Szwajcaria, Anglia z Irlandią Półn. [kilka archiwów], Austria, Czechy, Francja), źródła i literaturę w paru językach: francuskim, angielskim, niemieckim, polskim, rosyjskim, włoskim, hiszpańskim. Czyta się, jak to Zamoyskiego, lekko. Z tej pozycji (edycja angielska) korzystał już David King pisząc "Wiedeń 1814" wydany po polsku przez "Rebis".