prosze o id
prosze o id
Niesmiertelnik znaleziony przez yobeja na dzisiejszym kopanku kolo dobrego miasta. Fote wstawiam ja ponieważ znalaznca poszedł do pracy
Prosze znawców tematu o "przetłumaczenie" jesli mozna wszystkiego co sie na nim znajduje, i pytanko czy to Iwś? odnosimy sie do niego sentymentalnie ponieważ gość był z naszego miasteczka.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak najbardziej pierwszowojenna - pan Paul Hopfner służył w 1 zapasowym batalionie transportowym (Train Ersatz Abteilung 1) a dokładnie w 19 kolumnie piekarni polowych (Feld Backerei Kolonne 19) - niestety nie mogę znaleźć informacji pod którą dywizję zapasową podlegał ten batalion.
Przykaładowy skład kolumny - 5 oficerów, 11 podoficerów, 177 zołnierzy; 12 piecy, 12 powozów,1 powóz registratury, 1 powóz - spizarnia, 19 koni lekkich i 84 pociągowych.
Przykaładowy skład kolumny - 5 oficerów, 11 podoficerów, 177 zołnierzy; 12 piecy, 12 powozów,1 powóz registratury, 1 powóz - spizarnia, 19 koni lekkich i 84 pociągowych.
Może być - Paul Hopfner miał w 1945 roku 59 lat. Wyszukałem w necie, że nasz piekarz mieszkał nie w samym Guttstadt ale w Schonwiese (w Międzylesiu pod Dobrym Miastem)panzer24 pisze:Gratulacje!!! Ciekawa blacha, pewnie jakiegoś volksturmisty.
http://www.pokolms.de/ahnen/doerfer/blheilbg.htm (Chyba że był jeszcze jeden Paul Hopfner)
Re: prosze o id
Podepnę się pod wątek
Jedna blaszka, dwustronne bicie 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
blacha jest pruska wz1916, nie jest to blacha volksturmu, a raczej pamiątka po 1szej wojnie
Pierwsza strona:
5./J. R. 311 - 5./Infanterie Regiment 311 - 5 kompania/311 pułk piechoty
Druga strona:
6./LW. J. R. 111 - 6./Landwehr Infanterie Regiment 111 - 6 kompania/111 pułk piechoty Landwehry
5./J. R. 311 - 5./Infanterie Regiment 311 - 5 kompania/311 pułk piechoty
Druga strona:
6./LW. J. R. 111 - 6./Landwehr Infanterie Regiment 111 - 6 kompania/111 pułk piechoty Landwehry