Medal z brązu

Jak konserwować, restaurować i czyścić nasze fanty
Awatar użytkownika
warwick
Posty: 1571
Rejestracja: 10 lip 2007, 21:15
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Medal z brązu

Post autor: warwick »

:/
nie usunąć tylko pokaż efekty i opisz co zrobiłeś... po to jest ten dział

Pozdr.warwick
Awatar użytkownika
GILGIN
Posty: 1705
Rejestracja: 12 wrz 2007, 16:00
Lokalizacja: Toruń

Re: Medal z brązu

Post autor: GILGIN »

Dokładnie tak jak radzi Warwick. Kto wie może w przyszłości toś wykorzysta Twoje doświadczenie :D
Awatar użytkownika
wojtes1200
Posty: 1230
Rejestracja: 26 cze 2009, 06:52
Lokalizacja: Albrechtsdorf

Re: Medal z brązu

Post autor: wojtes1200 »

No cudo panie kolego :pijak:
Awatar użytkownika
GILGIN
Posty: 1705
Rejestracja: 12 wrz 2007, 16:00
Lokalizacja: Toruń

Re: Medal z brązu

Post autor: GILGIN »

No cóż zrobiłeś jak chciałeś, innym nie polecam takiej metody. Oliwa nawet ta najlepsza nie nadaje się do czyszczenia, do kuchni i owszem. Zgadzam się z tym iż rozmiękcza nalot , ale wnika też w strukturę metalu co z kolei powoduje pocenie i brązowienie metalu. wiem bo kiedyś też tak czyniłem a teraz żałuję. Wygotuj zatem swój medal w wodzie destylowanej to pomoże. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kujawiak
Posty: 189
Rejestracja: 01 sty 2010, 16:20
Lokalizacja: Toruń
Lokalizacja: Toruń

Re: Medal z brązu

Post autor: Kujawiak »

Wcisnę swoje 3 grosze :zebek: zanim trafi coś po oliwce do wody, warto wypłukać/wymoczyć w benzynie ekstrakcyjnej. Benzyna lepiej poradzi sobie z wypłukaniem pozostałości oliwki z porowatej powierzchni metalu.
Horhe
Posty: 463
Rejestracja: 17 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Sopot

Re: Medal z brązu

Post autor: Horhe »

jak to pisali w dziele o konserwacji broni z 1824 roku, by unikać kontaktu stopów miedziz tłuszczami, gdyż te rozpuszczają metal ;)
ODPOWIEDZ