Krzyż z obciążnikiem do ID
Krzyż z obciążnikiem do ID
Do czego to mogło być? Jakieś odznaczenie? Wysokość 5 cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Krzyż z obciążnikiem do ID
I wojna, sztuka okopowa, nóż do listów.
A to na dole to nie jest walcowate?
To na dole wygląda jak pocisk.
No właśnie, dlatego pytałem czy nie jest walcowate bo też odnoszę wrażenie, że to pocisk. Najgłupszy pomysł jaki mi przyszedł do głowy to to, że jest to pion murarski, tylko po kiego grzyba taki ładny.
Prawdopodobnie sztuka okopowa.
Prawdopodobnie sztuka okopowa.
Pierwsze co sobie pomyślałem jak wylazł z ziemi to "pion murarski"
Ale jest chyba za lekki....ledwo widoczny jest też rok na dole krzyża: 1917

Ale jest chyba za lekki....ledwo widoczny jest też rok na dole krzyża: 1917
Oddziały pruskiej Landwehry. Odznaczenie 
Tutaj rzecz podobna i wzmianka o twoim fancie:
http://www.pb.e-mouse.com.pl/mwp/emwpae ... anguage=EN" onclick="window.open(this.href);return false;

Tutaj rzecz podobna i wzmianka o twoim fancie:
http://www.pb.e-mouse.com.pl/mwp/emwpae ... anguage=EN" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki FELIX. Chociaż nie jestem do końca przekonany ze to to samo. Na tej fotce ten krzyż jest jakiś taki nie równy, gładka powierzchnia. Na moim (teraz nie mam jak wykonać dokładniejszych fotek, dopiero w przyszły weekend) jest tak jakby "dziurkowana" obramówka tego krzyża. I wybity na krzyżu rok był by do góry nogami 

Ja nie mówię, że to to samo. W linku który podałem masz porównanie tamtego z pruskim landwehry. Czytaj co piszę dokładnie
.
"Górny krzyż (formą nawiązujący do emblematów noszonych przez oddziały pruskiej Landwery) wykonany niestarannie; do górnego ramienia przylutowany jest pocisk (nie był wystrzelony, o czym świadczy brak śladów po gwincie z lufy). "

"Górny krzyż (formą nawiązujący do emblematów noszonych przez oddziały pruskiej Landwery) wykonany niestarannie; do górnego ramienia przylutowany jest pocisk (nie był wystrzelony, o czym świadczy brak śladów po gwincie z lufy). "