I znowu nagonka
- olsztyniak
I znowu nagonka
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/ol ... omosc.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- syriusz13
Re: I znowu nagonka
Wszyscy twierdzą ,że zakopują dziury po sobie.Zawsze ciekawi mnie ile procent kłamie.Jak może zmienić się podejście społeczeństwa jak ciągle słychać o niezakopanych dziurach,amunicji na wierzchu,znalezieniu niewybuchów w obejściu,sprzedawaniu zabytków lub rozkopanych stanowiskach archeologicznych.
A człowiek walczy o dobre mienie "poszukiwaczy skarbów" i tak nas wszystkich będą wrzucać do jednego wora (nie dziwię się)
A człowiek walczy o dobre mienie "poszukiwaczy skarbów" i tak nas wszystkich będą wrzucać do jednego wora (nie dziwię się)

- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
"Rozkopywanie ściółki i niszczenie runa leśnego jest zabronione i zagrożone grzywną do 5 tys. zł. Rozkopywać lasów nie mogą nawet ci, którzy dostali zgodę na poszukiwanie skarbów od Urzędu Ochrony Zabytków."
tekst chyba pisany z myślą o dymie medialnym
Oczywiście to bzdura, ale zwykły czytający o tym nie wie.dzik_warminski pisze:"Rozkopywanie ściółki i niszczenie runa leśnego jest zabronione i zagrożone grzywną do 5 tys. zł. Rozkopywać lasów nie mogą nawet ci, którzy dostali zgodę na poszukiwanie skarbów od Urzędu Ochrony Zabytków."

- cichy25
tu dołączam apel do poszukiwaczy którzy kopią w rejonie Bredynki - Otry takiego obrazu jeszcze nie widziałem..Kratery jak na księżycu na przestrzeni kilkunastu metrów kwadratowych ze 100 otworów.. masakra jakaś trochę udało mi się zakopać ale spędził bym tam cały dzień i morze potu wylał... Ludzie widzieli rejestrację NMR tak więc.....ale nie mówię że to mogą być od tego samochodu...
pozdrawiam i z głową
pozdrawiam i z głową
Chyba trzeba będzie zaprosić jakiegoś dziennikarza na wspólną wyprawę w rejon objęty zezwoleniem. Może wtedy skończy się to uogólnianie i przyjdzie jakaś refleksja i zrozumienie. Jak dalej będziemy mieli taką prasę, to babcie zaczną nami wnuczki straszyć.
- olsztyniak
I to jest bardzo doby pomysł. Warto było by spotkać się i niektóre tematy poruszyć
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
tylko kogoś z ogólnopolskiej
- olsztyniak
Na razie zajmijmy się lokalna.
Wydaje mi sie ze dziennikarz nie byl jakos specjalnie stroniczy i nie szukal "dymu" za wszelka cene. Dewastacja lasow/pol to po prostu czesc rzeczywistosci "poszukiwawczej" - czy tego chcemy, czy nie - wystarczy obejrzec wpisy na forum!duch pisze:(...)Może wtedy skończy się to uogólnianie i przyjdzie jakaś refleksja i zrozumienie(...)

Ależ broń Boże, nie chodzi mi o zamiatanie idiotów pod dywan (czy też w tym wypadku ściółkę
). Nie mam też nic przeciwko treści artykułu, jak i faktowi jego ukazania się. Zgadzam się, że tego typu sytuacje trzeba piętnować, obiema rękami podpisuję się pod cytatem ze skeczu kabaretu Dudek, że "chamstwu w życiu należy przeciwstawiać się siłom i godnościom osobistom". Martwi mnie natomiast ogólny obraz eksploratora, który jest w mediach prezentowany tzw. opinii publicznej. Jaki jest ten obraz można się było przekonać czytając komentarze pod notatką na stronie GW. Wychodzi na to, że jesteśmy bandą w najlepszym wypadku wandali, a w większości przypadków złodziei i hien cmentarnych.
Jeśli chodzi o masowość zjawiska jest do przecież dosyć nowe hobby, bo nigdy wcześniej wykrywacze nie były tak przystępne cenowo, natomiast ludzie jako ogół reagują wrogo na wszystko co jest nowe i czego nie rozumieją. Skoro już jesteśmy przy motoryzacji, to nie muszę przypominać jakie były reakcje na pierwsze samochody. Wszyscy też doskonale wiedzą, jak kierowcy osobówek odnoszą się do truckerów, motocyklistów, rowerzystów i vice versa, a to wszystko wynika wyłącznie z wzajemnego niezrozumienia specyfiki danego środka lokomocji. Nawet jeśli ktoś nie ma samochodu, to zna co najmniej kilku kierowców i wie, że patologie w tej grupie to margines, więc nie trzeba mu tego objaśniać. Ale skąd przeciętny Kowalski może wiedzieć, że w naszym środowisku problemy również stwarza margines, że nawet jeśli półki WKZ nie uginają się od wniosków o pozwolenia, to jakaś kultura kopania jednak obowiązuje.

Jeśli chodzi o masowość zjawiska jest do przecież dosyć nowe hobby, bo nigdy wcześniej wykrywacze nie były tak przystępne cenowo, natomiast ludzie jako ogół reagują wrogo na wszystko co jest nowe i czego nie rozumieją. Skoro już jesteśmy przy motoryzacji, to nie muszę przypominać jakie były reakcje na pierwsze samochody. Wszyscy też doskonale wiedzą, jak kierowcy osobówek odnoszą się do truckerów, motocyklistów, rowerzystów i vice versa, a to wszystko wynika wyłącznie z wzajemnego niezrozumienia specyfiki danego środka lokomocji. Nawet jeśli ktoś nie ma samochodu, to zna co najmniej kilku kierowców i wie, że patologie w tej grupie to margines, więc nie trzeba mu tego objaśniać. Ale skąd przeciętny Kowalski może wiedzieć, że w naszym środowisku problemy również stwarza margines, że nawet jeśli półki WKZ nie uginają się od wniosków o pozwolenia, to jakaś kultura kopania jednak obowiązuje.
niech ktoś zabierze dziennikarzy do Mikołajek i niech sobie pogadają z archeologami.
Panowie w wyborczej mam znajomego dziennikarza i TVP Olsztyn również, dajcie znać jak coś podrzucę temat. 

- niewidzialny
byłbym bardziej ostrożny co do wyrokowania, kto co i dlaczego i na jakich rejestracjach....cichy25 pisze:tu dołączam apel do poszukiwaczy którzy kopią w rejonie Bredynki - Otry takiego obrazu jeszcze nie widziałem..Kratery jak na księżycu na przestrzeni kilkunastu metrów kwadratowych ze 100 otworów.. masakra jakaś trochę udało mi się zakopać ale spędził bym tam cały dzień i morze potu wylał... Ludzie widzieli rejestrację NMR tak więc.....ale nie mówię że to mogą być od tego samochodu...
W tym przypadku sprawa jest banalnie prosta, ponieważ kilku okolicznych złomiarzy zainwestowało w wykrywacze i w ten sposób pozyskują mosiądz z pocisków, a że interes dochodowy,( ok 5 tyś. miesięcznie) - to bardzo często widywać będziesz poryte lasy w tym rejonie
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Radio olsztyn też pewnie będzie chciało