Lidzbark, Orneta, pomoc

Lata 1939-1945
Piszu

Lidzbark, Orneta, pomoc

Post autor: Piszu »

Chciałbym prosić tutaj o pomoc Wszystkich Użytkowników Tego Forum.
Sprawa jest następująca:

Jest potrzeba zorganizowania witryny poświęconej II Wojnie światowej i działaniom podczas niej własnie w okolicach Lidzbarka Warmińskiego i Ornety.

Chodzi konkretnie o zadanie, jakie Harcerze z Hufca Orneta dostali do wykonania na Rajd Arsenał, czyli:
Chcielibyśmy, abyście przygotowując się do tegorocznego Rajdu Arsenał dowiedzieli się, co działo się w Waszej miejscowości lub w jej okolicy podczas II Wojny światowej. Ważne jest to, abyście pamiętali o tym, że wojna to nie tylko walka zbrojna z okupantem, ale tez zwykłe życie (rodzina, nauka, praca, rozrywka). Poszukajcie ludzi, którzy pamiętają tamte wydarzenia i mogą opowiedzieć Wam historie, których nie znajdziecie w żadnych książkach. Poszukajcie miejsc, które żyją w ich wspomnieniach do dziś.
Tak własnie brzmi zadanie, a my wpadlismy na pomysl, że skoro juz i tak mamy cos zrobić, to mozna się bardziej postarać i zrobić jakiś zalążek większego portalu Internetowego na ten temat.

Dlatego prosiłbym tutaj o pomoc w poszukiwaniu materiałów, wszelkiego rodzaju informacji, zdjęć, które mogłybybyc zamieszczone własnie na takiej podstronie.

Z Harcerskim Pozdrowieniem !

Czuwaj !!!

ćw. Mariusz Pisz

Mam nadzieje, że mozna liczyć na Wasza pomoc !!
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Na takej podstronie??!! Czuje sie co najmnej urazony! Ale chyle czola za inicjatywe.. Mysle ze ktos pomorze.CZUWAJ.
Piszu

To znaczy na razie ma to być podstona, bo jako Harcerze poszukujemy tego do rajdu, potem ewentualnie możnaby wrzucić to na jakiś server, lub nawet porobić odnośniki u Was na Stronie głównej :)
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Zglos sie do Panzer 24 on sporo wie :) nawet mial kiedys watek lidzbarski na swojej stronce o 24 Dywizji Pancernej :) to na poczatek... w necie jest tego bardzo malo... Przejdz sie do Biblioteki Klubu Garnizonowego nad Kasynem Wojskowym - ja kierowalem tam swoje pierwsze kroki - nie wiem jak teraz jest z godzinami otwarcia bo wtedy dostawalem Bialej Goraczki :lol: Pozdrawiam
Piszu

Jestem w posiadaniu kilku Książek, i postaram się zabrać jak najszybciej do roboty .. :)

Zobaczymy, co z tego wyjdzie :))
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

zawsze można coś poszukać w papierzyskach
Piszu

A ja bym był dzwięczny, jesli ktoś miał by opisy zycia własnie nie z frontu, a z perspektywy takiego miszkańca Lidzbarka/Ornety, co sie dzialo, etc .. ;)
pajakt

Post autor: pajakt »

Tu jest sporo, głównie o okolicach Ornety:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... lit=orneta
wiosen1

Post autor: wiosen1 »

Przykro mi ale takie relacje live to już w większości na cmentarzu. Popytaj się sędziwych mieszkańców, trochę poczytać i w teren. Reszta przyjdzie sama. Pozdrowionka i życzę nieustającego zapału :)
ODPOWIEDZ