Stan jest dość kiepski, strzemie składa się ze stopki i kabłąka.
W kabłąku znajduje się ruchome-obrotowe uszko do przeciągniecia puśliska.
Czy ktoś jest w stanie je wydatować?
Prośba o datowanie.
Prośba o datowanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Prośba o datowanie.
Może ktoś pokusi się o ID (lub podpowie gdzie szukać):
jaki to wzór, gdzie i w jakim okresie był wyrabiany
oraz kto mógł używać takich strzemion?
jaki to wzór, gdzie i w jakim okresie był wyrabiany
oraz kto mógł używać takich strzemion?
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Mam dwa podobne z budowy ale bez "krętlika" (o ile połączenie oka puśliska było obrotowe, a nie jest tylko złączem nitowanym/ skuwanym - wtedy to nie będzie krętlik tylko proste rozwiązanie problemu wykonania). To jeden z kowalskich wynalazków dla jeźdźca niewojskowego. Nie wydaje mi się starszy niż lata międzywojenne (w każdym razie I połowa XXw). Mam podobny wynalazek.
Mam dwa podobne z budowy ale bez "krętlika" (o ile połączenie oka puśliska było obrotowe, a nie jest tylko złączem nitowanym/ skuwanym - wtedy to nie będzie krętlik tylko proste rozwiązanie problemu wykonania). To jeden z kowalskich wynalazków dla jeźdźca niewojskowego. Nie wydaje mi się starszy niż lata międzywojenne (w każdym razie I połowa XXw). Mam podobny wynalazek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Może warto zacząć od konserwacji, wtedy wyjdzie czy kute z żelaza czy stali, czy zgrzewane,skuwane,czy spawane itd.
Siemka!
Dzięki Wam za info. Zmartwiły mnie trochę dwa słowa: "jeźdźca niewojskowego", a miałem cichą nadzieję, że trafił się kozak racjonalizator. Konserwacją zajmę sie na dniach.
Pozdrawiam.
Dzięki Wam za info. Zmartwiły mnie trochę dwa słowa: "jeźdźca niewojskowego", a miałem cichą nadzieję, że trafił się kozak racjonalizator. Konserwacją zajmę sie na dniach.
Pozdrawiam.