Klamry i guziki napoleońskie
Klamry i guziki napoleońskie
Witam. Jka zwykle zwracam sie z prosba do speców od epoki napoleońskiej o identyfikacje przedmiotów które wyskoczyły w miejscu potyczki wojsk francuskich i rosyjskich. Co do guzika do szczególnie trudnym do zaklasyfikowania jest duży guzik bez żadnych oznaczeń a z klam potężna klamra chyba z uprzęży końskiej aczkolwiek... Pozdr. Rob
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: Klamry i guziki napoleońskie
Oba pułki francuskie zimą i wiosną 1807 z IV korpusu Soulta. Zimą oba w 2. dywizji Levala: 28. pp płka Toussainta w brygadzie Fereya, 57. pp płka Reya w brygadzie Viviesa. W kampanii wiosennej 1807: d-cą 28. pp był nadal płk Toussaint, jego brygady gen. Amey; 57. pp - nadal płk Rey, brygady gen. Ferey; oba pułki wtedy nadal w 2. dywizji dowodzonej już przez gen. Carra Saint - Cyra. Na dzień 1 IV 1807 stan 28. pp wynosił w 2 batalionach 1266 bagnetów, 57. pp w 2 batalionach 2095 bagnetów. Oba pułki, zwłaszcza 57. pp, zasłużone we wszystkich walkach IV K w 1807.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
ta podgięta blaszka nie bedzie od prochownicy?
Faktycznie zatyczka prochownicy.
Dzięki za informacje.
Jako człek nieobyty z epoka Napoleona uprzejmie upraszam o jakową to fotkę prochownicy. Rob

Ostatnia klamerka to konina.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
tu masz jakiś współczesny potworek ale zasada podobna
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/nowy_6.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
na rosyjskich forach określane są jako pruski typ
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/nowy_6.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
na rosyjskich forach określane są jako pruski typ
Dzięki za info. To dużo tego prochu nie mieli ze sobą...A co sadzisz o guziku zamieszczonym na pierwszym zdjęciu. Ten "olbrzymi". Podobny do małego tylko w środku jakby pusty. Cos na wzór guzików belgijskich i francuskich z II wojny wypełnianych gipsem (chyba). Ten mniejszy tez z drucianym uszkiem został okreslony jako guzior z munduru huzara...hm?
- wojtes1200
Robcio nie chwalisz się gdzie kopnięty(a ja wiem).Pozdrawiam

Bo ja skromny jestem 

Próbuję zlokalizowac miejsce gdzie klamerka okreslona przez kolegów jako "konina" mogła byc umiejscowiona. Przejżałem sporo typów up[rzęży końskich i nic mi nie pasuje.Podbna klamerkę tylko mniejsza acz zblizoną "konstrukcyjnie" też trafiłem niedaleko . Załączam fotki z uprzęży artylertyjskich. Pozdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szanowny kolega w za starych koniach szuka, w dodatku mundurowych
Cywilne konie takie nosili
.W grafice wpisz ,,szory z naszelnikiem piersiowym"
I wyjdą klamerki (KLAMRY raczej) jak malowanie.

I wyjdą klamerki (KLAMRY raczej) jak malowanie.

Omówić koniecznie - przy pomocy końskich dawek