Mały przedmiot z metalu z otworem,guziki,naparstek do ID.
- trzydzieścigram
Mały przedmiot z metalu z otworem,guziki,naparstek do ID.
Znalazłem taki mały przedmiot na polu bitwy pod Heilsbergiem z 1807r.Proszę o identyfikację.
Długość ok.22mm,szerokość ok.13mm,w środku przez całą długość otwór.
Długość ok.22mm,szerokość ok.13mm,w środku przez całą długość otwór.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 01:25 przez trzydzieścigram, łącznie zmieniany 3 razy.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Re: Mały przedmiot z metalu z otworem do Identyfikacji
raczej wątpię w sukces ale poczekamy zobaczymy.
mi to się z jakimś nitem
mi to się z jakimś nitem
- trzydzieścigram
Mnie się to kojarzy z jakimś zapięciem ,coś jak guzik,w środku przez ten otwór może przewleczona była nitka bądź dratwa, sam nie wiem,w każdym razie wykrywacz wskazywał że jest to z kolorowego metalu,gdyby mi wskazywał na coś stalowego ,czy żelaznego,nawet bym tego nie tykał.Dzięki za wszelkie propozycje.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
guzik bym raczej odrzucił
A poza tym coś jeszcze wyszło z ziemi?
- trzydzieścigram
Re: Mały przedmiot z metalu z otworem,guzik do ID.
Tak,wyszło,taki guzik,średnica 25mm,także do Identyfikacji,oprócz tego jak zwykle trochę kul muszkietowych (zdjęć nie zamieszczam,bo chyba wszyscy wiedzą jak wyglądają),moniaki PRL-2X20 zł i 10 zł,żelastwa nie kopałem(pewnie pominąłem kule armatnie,gdybym wiedział jaki sygnał one dają, to bym kopnął,a tak nie chciało mi się kopać wszystkiego złomu).Znalazłem jeszcze jeden guzik z cynku,ale najpierw muszę go wyczyścić,bo nie można nic odczytać,jak go wyczyszczę to wrzucę do ID .
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, 19:27 przez trzydzieścigram, łącznie zmieniany 1 raz.
12 pułk lekkiej piechoty, tzw. woltyżerów. Oczywiście Francja 

Regimental War Record (Battles and Combats)
1794: Trippstadt and Kaiserlautern
1795: Fort de Milan and Mantoue
1796: Castiglione and Arcole
1797: Rivoli, Saint-Michel, and Lavis
1799: Bormio, Taufers, and Zurich
1805: Wertingen, Ulm, and Austerlitz
1807: Greifswald, Dantzig, Heilsberg, and Friedland
1808: Evora, Vimeiro, and Bilbao
1809: Benavente, Pueros-Pagares, and Almoncid
1810: Antequerra, Pajares, Bilbao, Tudela, and Avila
1811: Albuhera, Pozo-Alcon, Ximena, and Bornos
1812: Madrid and Alba-de-Tormes
1813: Vittoria
1813: Lutzen, Wurschen, Kulm, Peterswald, and Leipzig
1814: Orthez and Toulouse
1814: Chalons-sur-Marne and Monterau,
1815: Ligny
- trzydzieścigram
Dzięki Damian za szybką odpowiedź
,znalazłem dwa guziki obok siebie i to w takim miejscu w którym się nie spodziewałem,jeden ten co zidentyfikowałeś i drugi cynkowy,cynkowy wrzucę jak go wyjmę z elektrolizy.Wyczytałem że w bitwie pod Heilsbergiem brały udział 2 bataliony 12 Pułku Piechoty Lekkiej (woltyżerów) dowódca – płk Jean-Baptiste Jeannin.A czy nie mógłby to być guzik związany z 12 Pułkiem Dragonów ? (w bitwie uczestniczyły 3 szwadrony).Dowódca – płk. François Girault de Martigny,czym się różniły guziki dragońskie i piechoty?

-
Wiosną 1807 (na dzień 1 IV) 12. plp płka Jeana-Baptiste`a Jeannina wchodził w skład brygady gen. Puthoda w 1. dywizji gen. Michauda, w X korpusie marsz. Lefebvre`a pod Gdańskiem. Po upadku Gdańska posłany wraz z wyodrębnioną także z tejże dywizji X korpusu dywizją saską gen. von Polentza na główny front. Wtedy wszedł w skład Korpusu Rezerwowego marsz. Lannesa, w 2. dywizji gen. Verdiera, brygadzie gen. Vedela. W bitwie pod Heilsbergiem uczestniczył tylko jeden batalion pułku (kto nim dowodził, nie wiem). 1 IV 1807 oba bataliony łącznie liczyły 1980 bagnetów. Brygada biła się pod Heilsbergiem dzielnie, raniono m.in. gen. Vedela.
-
Guziki jazdy francuskiej z reguły nie były numerowane i miały kształt półsferyczny.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
kochana lidzbarska glina 
gratki, nie moja armia ale i tak gratuluje

gratki, nie moja armia ale i tak gratuluje
Cynkowy czy cynowy? Jeszcze nie widziałem cynkowych guzików z epoki. Co innego cynowy, sam posiadam w kolekcji cynowego woltyżera.trzydzieścigram pisze: drugi cynkowy,cynkowy wrzucę jak go wyjmę z elektrolizy
Poza tym ciekawa sprawa z ta elektrolizą cynku, pierwsze słyszę!

- trzydzieścigram
Dzięki srebrny_lisie,dzięki tobie przynajmniej wiem skąd się wziął pod Lidzbarkiem ten 1-den batalion 12 pułku woltyżerów (też nie wiem kto dowodził tym pułkiem pod Heilsbergiem,ale przynajmniej wiem,gdzie ów batalion się bił.),miejsca znalezienia guzików różnych pułków będę zaznaczał na mapce i zrobię swój plan bitwy pod Heilsbergiem,ciekawi mnie czy pokryje się z mapkami dostępnymi w internecie.
dziku_warmiński dzięki za gratulacje,myślę,że taki guzik (a w zasadzie to co z niego zostało) trafiony pod Lidzbarkiem to rzadkość,ile to się trzeba nałazić żeby znaleźć taki guzik
,ciężko się w tej glinie kopie
.
DAMIAN,mi wygląda na cynkowy,ale mogę się mylić,czy akurat pochodzi on z epoki Napoleońskiej tego nie wiem,na razie jest pokryty kamieniem,czy innym syfem i nie można nic odczytać,jutro się postaram go wrzucić.
dziku_warmiński dzięki za gratulacje,myślę,że taki guzik (a w zasadzie to co z niego zostało) trafiony pod Lidzbarkiem to rzadkość,ile to się trzeba nałazić żeby znaleźć taki guzik

DAMIAN,mi wygląda na cynkowy,ale mogę się mylić,czy akurat pochodzi on z epoki Napoleońskiej tego nie wiem,na razie jest pokryty kamieniem,czy innym syfem i nie można nic odczytać,jutro się postaram go wrzucić.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2010, 03:01 przez trzydzieścigram, łącznie zmieniany 2 razy.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
najczęściej wychodzą takie właśnie francuskie pokraki cynowe, mosiądz czasami ładnie choć "2" była podła mimo że z mosiądzu, najbardziej mi było żal gwardyjskich
woltyżerska 10 wyszła pod lidzbarkiem ale jeszcze bardziej pogryziona.obok jeszcze gwardyjskie dwa (tragedia) i jakas liniówka nawet nie pamietam
dwie 8 mała i duża tu zdziwiene bo cyna a stan dobry,
A co do kul to zależy gdzie szukałeś bo nie wszędzie są , ale nawet mój minelab z dyskrymą je widzi
woltyżerska 10 wyszła pod lidzbarkiem ale jeszcze bardziej pogryziona.obok jeszcze gwardyjskie dwa (tragedia) i jakas liniówka nawet nie pamietam
dwie 8 mała i duża tu zdziwiene bo cyna a stan dobry,
A co do kul to zależy gdzie szukałeś bo nie wszędzie są , ale nawet mój minelab z dyskrymą je widzi
- trzydzieścigram
Re: Mały przedmiot z metalu z otworem,guziki,naparstek do ID.
A oto wspominany wyżej guzik (destrukt),średnica 25 mm po elektrolizie, która wyczyściła go z osadów i dalej nie można nic odczytać,były jakieś bicia,niestety są nieczytelne,może ktoś takiego znalazł i coś na ten temat wie,proszę identyfikację,o ile to możliwe.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2010, 16:25 przez trzydzieścigram, łącznie zmieniany 3 razy.