Pierwsza wykrywka

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
mapownik

Pierwsza wykrywka

Post autor: mapownik »

Witam.Idzie wiosna i chce kupic pierwsza swoja wykrywke.Budzet do 1500 PLN.Nastawiony jestem na poszukiwania w miejscach lekko podmoklych oraz wydmy piaskowe.Doradzcie mi co sie sprawdza dobrze i jakie ma plusy i minusy.Teren obfituje w rude zelaza ( czy to nie zakloca za bardzo pracy) ale cos sie moze trafi.Zaczne od mojej posesji.Mysle ze beda monetki na nic grubszego sie nie nastawiam.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Re: Pierwsza wykrywka

Post autor: von der Goltz »

Do 1500zl ja sam niedawno szukalem, z tym ze moja pierwsza wykrywka byl garrett ace. Ogolnie nie narzekalem na sprzet, choc mialem wrazenie, ze omijam fanty. Chcialem zainwestowac w wieksza cewke detecha za 480zl, ale stwierdzilem, ze lepiej kanarka sprzedac i kupic cos nowego.

Mozesz kupic sprzet uzywany lub nowy. Jesli zdecydujesz sie na cos uzywanego, to mozesz kupic znacznie drozszy wykrywacz w przyzwoitej cenie - dobre okazje sa na ebay.pl (tam chyba szuka ze wszystkich) i na ebay.de. Czesto wysylaja na teren calej Unii, wiec nie ma problemu. Tu minusem jest, ze nie mogles sprawdzic sprzetu i moga byc wady. Jesli nie pozostal np. rok gwarancji to moga byc problemy. I nie wiem, czy w Polsce uznaje sie gwarancje z innych panstw.
Sprzet nowy jest oczywiscie drozszy, ale masz pare lat gwarancji (od 2 do 5 np. u teknetics)

W przedziale do 1500zl z nowych masz:

whites

prizm II, III, IV, V

garrett

ace 150

ace 250

teknetics

alpha

delta

gamma (nie wiem, ale ciezko bedzie kupic ja do 1500zl)

tesoro

compadre

silver umax

cibola

fisher

f2

f4

f5 (uzywany kupisz taniej, nie wiem czy za 1500zl gdzies nowy bys dostal)

minelab

tu tylko z nowych x-terra 305, gdzies czasem widac np. we francji sprzedaja czasem jeszcze x-terra 30

rutus

ultra

proxima

z uzywek solaris badz rutus first plus

to tyle z najpopularniejszych u nas, sa jeszcze wykrywace Xp badz Golden Mask, sprzety dobre, ale ciezko je znalezc i malo osob uzywa

z tego co piszesz, bdziesz czesto szukal w ciezkim terenie, wiec polecam cos z funkcja recznego strojenia do gruntu, x-terra 305 ma, fisher f5 chyba tez

wiem, ze podobno cewki dd lepiej sobie radza z ciezkim gruntem niz cewki koncentryczne

ale kamienie magnetyczne, koks itp jak zdobedziesz wprawe bedziesz mogl odroznic

ja sam mam tesoro cibola a mialem ace 150 wiec jesli masz jakies pytania o te wykrywki chetnie Ci odpowiem
mapownik

Wielkie dzieki.Duzo informacji jak na poczatek.Jestem we Francji i zaraz zaczne ogladac Ebay fr.Pierwszy zakup bedzie dzielem przypadku bo nie mam zadnej wiedzy praktycznej.
Bede mial jeszcze pare pytan pozniej.
Co o tym sadzisz?
http://cgi.ebay.fr/Detecteur-de-Metaux- ... 519103059c" onclick="window.open(this.href);return false;

http://cgi.ebay.fr/GARRETT-GTI-2000-IMA ... 1e5ac0c82d" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

o tych wykrywkach nie wiem za duzo, poszukaj na forach, gti 2000 nie jest juz najnowszym sprzetem, tu masz cos nowszego http://cgi.ebay.fr/Detecteur-de-metaux- ... 2eaba1f1fe" onclick="window.open(this.href);return false;

tu tez cikawy minelab quattro http://cgi.ebay.fr/detecteur-de-metaux- ... 35a7a52d8d" onclick="window.open(this.href);return false;

tak jak pisalem oplaca sie kupowac uzywki, ale jest ryzyko, ze sprzet moze nie byc do konca sprawny

ten atlantis nie jest mi znany, ale ma wszystko czego potrzeba i parametry tez ciekawe, ale jak mowie nie jest to chyba popularny sprzet w Polsce i mozesz miec pozniej problemy zeby kogokolwiek zapytac jak nie bedziesz wiedzial co i jak ustawiac

mysle, ze na poczatek wystarczy Ci cos z tych:

ace150, ace 250

fisher f2

roznicy miedzy ace 150 a 250 nie ma duzej, moze 2cm na niektroch monetach,

f2 ma identyfikacje cyfrowa, co jest lepsze, i podobno ciut lepszy zasieg, moze troche niewygodne jest zasilanie 2 bateriami 9v

jak cos pamietaj o oslonie cewki, jest waznym elementem

te wykrywacze nie oferuja moze jakichs super osiagow, ale sa na przyzwoitym poziomie, jak na poczatek sprzet wart polecenia, jak Ci sie spodoba szukanie to zawsze mozesz je sprzedac (dobrze trzymaja cene) i kupic juz cos z wyzszej polki, a jak Ci sie nie spodoba to sprzedasz i nie wtopisz duzo kasy ;)

aha nie kupuj tylko jakichs nowych wykrywaczy za 99 Euro, bo to zabawki chinskie
mapownik

Przyjalem do wiadomosci.Z chinskich rzeczy lubie tylko jedzenie i piwo.Reszta techniki jest do niczego - masz racje.
asdic321

Post autor: asdic321 »

http://annonces.ebay.fr/viewad/DETECTEU ... 5002764392" onclick="window.open(this.href);return false; :D
mapownik

Garret 2000 jest lepszy czy gorszy od Cibola?Ten Cibola jest niedaleko mnie.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

ja ci polecam fishera.
Awatar użytkownika
Mosiek

Post autor: Mosiek »

Kolego jak nastawiasz się na drobnicę to albo używany komputer na kiju albo coś z tesoro!
Na początek cibola będzie w sam raz.
Łatwa w obsłudze więc nie zraża użytkownika na początku, a i efekty na kolor superowe.
Polecam Tesoro Cibola. :guru:
asdic321

Post autor: asdic321 »

pyskjan pisze:Garret 2000 jest lepszy czy gorszy od Cibola?Ten Cibola jest niedaleko mnie.
Odpowiem tak, jako zupelnemu laikowi "ozeniono" mi kiedys wykrywacz z gornej polki - ze swietnymi ponoc osiagami ale i z ustawieniami ktorych do dzis nie pojmuje! :D Gdybym mial kupic raz jeszcze wzialbym albo "kanarka" (wersja ekonomiczna) albo Cibole wlasnie - mozliwosci ogromne a prostota obslugi powalajaca! :D
Prusak

Post autor: Prusak »

Mosiek pisze:Kolego jak nastawiasz się na drobnicę to albo używany komputer na kiju albo coś z tesoro!
Na początek cibola będzie w sam raz.
Łatwa w obsłudze więc nie zraża użytkownika na początku, a i efekty na kolor superowe.
Polecam Tesoro Cibola. :guru:
Święta racja,ciabolka to idealny sprzęcior(sam mam taką i bardzo sobie ją chwalę).
mapownik

Dziekuje wszystkim za porady .Kupilem Garret 2000 i czekam na przesylke .Uczymy sie na bledach jak bedzie zly to sie zmieni.Traktuje to jako dobra zabawe i nie nastawiam sie wielkie odkrycia.Bylbym wdzieczny za instrucje obslugi do niego po polsku.Jesli ktos posiada prosze o przeslanie na PW.Jeszcze raz bardzo dziekuje.
mapownik

Troche poczytalem i wychodzi mi ze ma calkiem niezle osiagi wg.tego testu tylko czy to jest miarodajne zrodlo?Jak sprawdze to napisze o tym.
http://wwwdark.w.interia.pl/testy.htm#GTI25" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ