Tomaszkowo

Lata 1914-1918
Awatar użytkownika
szrekol

Tomaszkowo

Post autor: szrekol »

Witam wszyskich,

Od pewnego czasu zbieram wszelkie informacje na temat działań pierwszo-wojennych pod Olsztynem. Namierzyłem miejsce gdzie były przejęte tabory rosyjskie pod Zazdrością oraz spotkałem się z wnukiem gościa, który opowiedział mi historię potyczki pod Kielarami.
Następna sprawa dotyczy pułku rosyjiego, który miał osłaniać odwrót korpusu rosyjskiego z Olsztyna. Pułk prawdopodobnie został całkowicie rozbity pod Tomaszkowem. Na starej rosyjskiej mapie, jest to pokazane ( na wiosnę mogę ją udostępnić przed wypadem większą ekipą). Dalej do konkretnego "szlachtu-bitwy" miało dojść pod Dorotowem. Z w/w pułku przeżyli nieliczni, którzy schronili się na Hercie.
Mam pytanko czy ktoś już w tym rejonie kopał i z jakim efektem
mecnas

Post autor: mecnas »

Tak ja kopałem,pod Zazdrościa z extra wynikami,pod Tomaszkowem,kilka łusek i monetki[moze nie trafiłem] a pod Dorotowem nie kopałem ,bo nie ma gdzie,wszędzie pola,bez zezwolen nie da rady-pozdrawiam
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witajcie,
Kopałem pod Dorotowem (znajomy rolnik) i nic... totalnie nic - jakby nic się nie wydarzyło, a w Dorotowie cmentarz pierwszowojenny spory jest to chyba coś się działo... a może nie miałem szczęścia

pozdr.warwick
jurecki

Post autor: jurecki »

DO BITWY MIALO DOJśĂ† MIÊDZY KORTOWEM A TOMASZKOWEM ,GDZIE W ZARZARTYM BOJU NA BAGNETY MIAłO ZGINąĂ† OD 300 DO500 ROSJAN WRAZ Z DOWUDCą PUłKU,KTURZY WEDłUG LITERATURY PRUSKIEJ MIELI ZOSTAÆ POCHOWANI W JEDNYM MASOWYM GROBIE,[ktury był by najlepszą wskazuwką w jakiej konkretnie okolicy odbyla się walka,jesli wogule istnieje-bo ja mam osobiscie wontpliwości co dotego.]
duch

Post autor: duch »

Ale dałeś czadu z ortografią :shock: :wink:
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Duchu nie czytasz regulaminu forum :wink:

"10.
Uwagi o błędach ortograficznych czy interpunkcyjnych, oraz wszelkie słowne utarczki załatwiaj listami prywatnymi. "
duch

Post autor: duch »

Rzeczywiście zachowałem się jak gówniarz, przepraszam :)
Awatar użytkownika
szrekol

Panowie postanowiłem mapkę wkleić w tym poście. Bardzo proszę o wszelkie informacje, czy ktoś odkrył dokładne miejsce potyczki pod Tomaszkowem.

Obrazek

Pozdrawiam Szrekol
jurecki

Fakt-z ortografią zawsze miałem problemy więc wybacz DUCHU że naraziłem Cię na taki dyskomfort. Ale mimowszystko sądze że taka przypadłość nie powinna eliminować. PS .DZIÊKI TWORAS. :bravo:
mecnas

Post autor: mecnas »

szrekol pisze:Panowie postanowiłem mapkę wkleić w tym poście. Bardzo proszę o wszelkie informacje, czy ktoś odkrył dokładne miejsce potyczki pod Tomaszkowem.
Też jestem w posiadaniu takiej mapki,chodziłem,szukałem,ale jak na razie nie znalazłem,opisy marne a obszar duży,moze brakowało mi szczęścia,ale jeszcze mam ochotę tam pochodzić-wiosną proponuje wspólny wypad :)
Awatar użytkownika
szrekol

Mecenas jestem jak najbardziej za wypadem na wiosnę. Myślę, że uda nam się zebrać większą ekipę. Myślę nad tym tematem i wymyśliłem, że Rosjanie mogli się bronić gdzieś w pobliżu drogi na Olsztynek (tam przecież miały się przemieszczać siły niemieckie).
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

tam byly walki w oparciu o wies - wiec raczj niewiele sie znajdzie
teren zostal rozwlekle zurbanizowany i na teoretycznym polu bitwy stoja juz chalupy

znam przypadek odnalezienia w ogrodku jednego z domostw zwlok pruskiego zolnierza oraz paru sztuk broni
jurecki

Las po lewej stronie drogi Olsztyn-Dorotowo przemiatałem z marnym efektem -żadnych śladów walki [jedynie 2 monetki a ite '' faszystki''].
Awatar użytkownika
szrekol

Dzięki Frozer za konkretną wypowiedź. Teraz już wiadomo na czym stoimy w epizodzie tej potyczki. Tu jedynie poratować nasmogą poletka wokół wsi.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

ja chodzilem przy wsi w blizkiej odleglosci od jeziora - no i luski mauserowskie wychodzily w sporych ilosciach, no ale nic poza tym

ciekawi mnie natomiast zazdrosc i okolice
bylem tam pare razy i ogrom strzelonych mauserow przewlekajacych sie z mosinami mnie przerazil

wyszlo tam cos komus poza luskami??
ODPOWIEDZ