Medalik do id

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Medalik do id

Post autor: von der Goltz »

Szerokosc 2,5cm
Wysokosc z uszkiem 4cm

Medalik jaby pozlacany, niestety slabo widac szczegoly, z obu stron na glownym polu jakby romb podzielony na 4 czesci, ladnie zdobiony.

I takie dodatkowe pytanie - jak to mozna doczyscic zeby cos wiecej moze "wyszlo"

dziekuje ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Zrób jeszcze raz zdjęcia, ale tak żeby, był na nich medalik, a nie tło. Próbowałam zrobić powiększenie, ale po wycięciu medalik był tak malutki, że wychodzi pikseloza przy powiększaniu.
Awatar użytkownika
von der Goltz

juz robie, za 5 minut wstawie, postaram sie tym razem cyfrowka na makro jakos zlapac ostrosc i wstawie wiekszy plik

pozdrawiam Szara Sowo i dziekuje

ok, teraz w koncu to co powinno byc wstawione od poczatku ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Znalazlem kiedyc cos podobnego tylko ze skladalo sie z 2 czesci :roll:
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

No to trochę gdybania, bo coś takiego widzę pierwszy raz. Przypomina mi to ramy obrazów lub stacji Drogi Krzyżowej z końca XIX w. Taki trochę neobarok, kolumienki, stylizowana muszla. Szkoda, że samego "obrazka" nie widać. Choć zdaje mi się, że widzę zarysy dwóch postacji, ale to mogą być tylko cienie. Stawiałabym na okres od 1880 d0 1915. Szkoda, że nie mogę zobaczyć w rzeczywistości, samo wykonanie też może zdradzić datowanie. I jeszcze, napisałeś pozłacany, ale jaki jest główny metal?
Awatar użytkownika
Dietrich

Post autor: Dietrich »

No i pytanie, czy medalik jest lity?
Awatar użytkownika
von der Goltz

lity w sensie z jednego odlewu/kawalka? Medalik jest z dwoch polaczonych kawalkow.
Obrazka nie ma, jest tylko w tym glownym polu z dwoch stron romb (deltoid) dookola ktorego jest jakby łuna z kropek. Na jednej ze stron jest wglebienie (myslalem, ze w wyniku mechanicznego urazu), w ktorym moglo byc cos osadzone (ksztaltem przypomina Matke Boska). Moze pomoze kontekst - ruiny poniemieckie, po wojnie przez krotki czas mieszkali swiadkowie jehowy.
Mi tez przypomina stacje drogi krzyzowej. Jako, ze znalazlem w okolicy Biesala sugerowac cos moze bliskosc Gietrzwaldu. Na temat metalu ciezko mi sie wypowiedziec, bo nie jestem znawca. Jest lekki.
Awatar użytkownika
Dietrich

Post autor: Dietrich »

A więc wszystko wskazywało by na to, że to forma relikwiarzyka. Dlatego miedzy innymi padło pytanie o to, czy jest lity. Skoro składa się z dwóch części i jest "dmuchany", to prawdopodobnie Reliquienkapsel, o który rzadko, bo rzadko, ale można się potknąć w naszym regionie. Jeśli miałbym datować, to zahaczyłbym się gdzieś w drugiej, może pierwszej dekadzie XX wieku.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Bardzo dziekuje.
Czyli w srodku znajduje sie "fabrycznie" zamknieta relikwia w formie np. drzazgi, kawalka materialu, kamyka, itp. tak? (bo tego nie da sie otworzyc).
Nie sugerowaloby to jarmarcznego pochodzenia medalika? Czy moze tego typu artefakty byly trudniej dostepne? (no i rodzi sie pytanie o pochodzenie relikwii i ich autentycznosc)?
ODPOWIEDZ