Guziki do Id

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
Szeryf

Guziki do Id

Post autor: Szeryf »

Witam!Może ktoś zidentyfikuje dwa posiadane przeze mnie guziki.Oba awers mają identyczny - są gładkie ,koloru złotego.Na rewersie pierwszego napis:EXTRA FEIN na drugim :EDUARU SACHS BERLIN.średnica guzików 25 mm.Dzięki za pomoc!Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
łorner1941

Post autor: łorner1941 »

Cywilniaki :)
Extra Fein to nic innego jak "Extra jakość "

Pozdro
Luke

Post autor: Luke »

Na oko nie jest to oczywiste. Równie dobrze mogą być to guziki z takich późno 19-wiecznych pruskich mundurów jak ten:
www.kaisersbunker.com/dunkelblau/tunics/dbt36.htm
Strona główna: www.kaisersbunker.com

Może guziki z munduru mają inne rozmiary niż te pokazane przez Szeryfa, nie wiem też jak wyglądają z tyłu, ale są z przodu całkiem podobne. Czy guziki na potrzeby wojska nie mogły być sygnowane oznaczeniem Extra Fein? Może ktoś wie.

Znalazłem jeszcze coś. Napis na drugim guziku zapewne Eduard, nie zaś jak napisałeś Eduaru.
A znalazłem informacje w necie że Eduard Sachs to była firma z Berlina robiąca mundury dla pruskiej armii. Ten fakt myślę zwiększa prawdopodobieństwo, że twój guzik jest guzikiem od pruskiego munduru. Na poniższej stronie przykład: czapka bawarskich jegrów, na samym dole widać że jest sygnowana nazwą firmy "Eduard Sachs".
kaisersbunker.com/dunkelblau/headgear/dbch33.htm

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szeryf

Post autor: Szeryf »

Witam!Oczywiscie bardziej zadawalałaby mnie opcja Luka :) Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ