Mimo zamieszczenie takie postu już na forum PS postanowiłem zamieści go i tutaj, bo kto pyta nie bładzi (podobno 8) )... ale do rzeczy :
wpadł mi ostatnio w ręce zbiór monetek, żetonów i medalików, a że nie czuje się mocny w te klocki zwracam się z prośbą do speców o idetyfikacje niektórych z nich .... to od początku :
żeton z cyfrą 5 na awersie - rewers carski orzeł, głowa łosia(?) i coś pisane cyrlicą....

żeton z napisem na awersie : gebiet des oberbe ehishabers ost - mogłem coś pokręcić na rewersie niemiecki krzyż w którym napisane cyrlicą jest : 1 kopiejka i data 1916

chyba 2 sztuki grosza koronnego (SAS ?) na jednym widoczna data 1755r.

maleńka monetka - na awersie widać napis ELBING na rewersie monogram i kawałek daty 17xxr.

dwa medlaiki z JP2 - duże i cięzkie - większy średnica ok. 34mm mniejszy ok.31mm

środkowy medalik - medal pamiątkowy z jakieś wystawy w moskwie na rewersie data 1882 (tyle udało mi się wyczytać) ... co to za wystawa... ?

żeton (?) Eine Sammel Marke - rewers bardzo wytarty ale coś tam widać mozę komuś uda się rozczytać

i na koniec zdjęcie wszystkich monetek, medalików i żetonów które trafiły w moje ręce

z góry dzięki i pozdrawiam
warwick