Proszę o id klamerek.
-
Proszę o id klamerek.
Witam. Tak jak w temacie, proszę o identyfikację klamerek. W miarę możliwości oczywiście
Z góry dziękuję.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Proszę o id klamerek.
Cześć!!!
Pierwsza to "konizna". Dość rzadko spotykany wariant. Końskie klamerki mają często ramki z kolorowego metalu (ta jest pewnie alpakowa) a język z żelaza (bo bardziej wytrzymały na obciążenia).
Drugą chyba opisywano już jako sprzączkę do nogawki spodni (tych, co się nosiło z białymi pończochami
). Podobne widziałem przy ostrogach ale blaszka mocująca była przytwierdzona na nit - początek XIXw.
Pozdrawiam!!!
Pierwsza to "konizna". Dość rzadko spotykany wariant. Końskie klamerki mają często ramki z kolorowego metalu (ta jest pewnie alpakowa) a język z żelaza (bo bardziej wytrzymały na obciążenia).
Drugą chyba opisywano już jako sprzączkę do nogawki spodni (tych, co się nosiło z białymi pończochami

Pozdrawiam!!!
-
Re: Proszę o id klamerek.
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie! 
Znalazłem chyba coś na temat tej drugiej klamerki.
http://chomikuj.pl/mitek81/guziki+klamr ... 196371.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
W tym spisie znalazłem swoją klamerkę i opis do niej. Z opisu wynika, że jest ciut starsza niż początki XIXw. Niżej zdjęcia.
No i mam jeszcze jedną klamrę do rozpoznania. Wstawiałem ją już na wszystkie możliwe fora i nikt jak dotąd nic nie wie
Kojarzysz coś takiego? Pozdrawiam.

Znalazłem chyba coś na temat tej drugiej klamerki.
http://chomikuj.pl/mitek81/guziki+klamr ... 196371.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
W tym spisie znalazłem swoją klamerkę i opis do niej. Z opisu wynika, że jest ciut starsza niż początki XIXw. Niżej zdjęcia.
No i mam jeszcze jedną klamrę do rozpoznania. Wstawiałem ją już na wszystkie możliwe fora i nikt jak dotąd nic nie wie

Kojarzysz coś takiego? Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.