Spinka - okres chyba około napoleoński.
Spinka - okres chyba około napoleoński.
Dostałem takie zdjęcie od znajomej znajomego, która prosi o ID.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: Spinka - okres chyba około napoleoński.
Nie wiem, co to konkretnie jest i czy oryginalne: portret dość prymitywnie wybity (ale bez brody czyli raczej Napoleon I, niż III), legenda jakby niedokończona (NAPOLEON IMP. DES [?])...
Dobrze to wygląda, dla mnie oryginał. Dziwne trochę przedstawienie cesarza, no i co miało by znaczyć DES?
-
No właśnie to jest najgłupsze, bowiem napis głosi dosłownie (i tylko): "NAPOLEON CES. [tu: DES czyli nie wiadomo czyj/kogo cesarz]. Samoróbka improwizowana? Albo jakiś lokals - rzemioszka zrobił? Napoleon też "berecik na głowę wduszony ma fajnie", jak traktorzysta z PGR 

U Fallou nie znalazłem takiego guzika na razie.
Sprawdziłem raz jeszcze. Żadnego z tych dwóch guzików nie ma u Fallou. Czyli Napolenki I i III odpadają.
Podobno znalezione w okolicy mostu w Lemitach.
Mogą być z okresu któregoś z Napoleonów, ale produkcji nie francuskiej.
Ot, taka moja teoria.
Ot, taka moja teoria.

-
Przede wszystkim wizerunek cesarza jest dziwny a zwłaszcza ten niedokończony napis w legendzie - jakby robił to analfabeta, produkując fałszywkę lub coś improwizowanego (litery byłyby dlań tylko jakimś wzorkiem).
Dostałem taką odpowiedź z ps.com
"Piękna rzecz,
W tym po prawej Rosjanie chcą widzieć guzika polskiego z okresu XW, jest jednak sporo wątpliwości i żadnych źródeł na potwierdzenie.
http://smolbattle.ru/index.php?threads/" onclick="window.open(this.href);return false; ... 54/page-54
W takim połączeniu wygląda na patriotyczną spinkę mankietu/peleryny z okresu XW/KP."
To tyczy się tylko orzełka.
"Piękna rzecz,
W tym po prawej Rosjanie chcą widzieć guzika polskiego z okresu XW, jest jednak sporo wątpliwości i żadnych źródeł na potwierdzenie.
http://smolbattle.ru/index.php?threads/" onclick="window.open(this.href);return false; ... 54/page-54
W takim połączeniu wygląda na patriotyczną spinkę mankietu/peleryny z okresu XW/KP."
To tyczy się tylko orzełka.
Orzeł ma formę polską, ale to, na czym stoi, jest typowo francuskie. Jakiś patriotyczny wyrób powstały z połączenia różnych detali z epoki.
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
A bójcież się Boga
krytycy wytwórcy tego cudeńka. Toż to jest po łacinie: Imperator Destinatus - jako tytuł cesarza. Polskie uwielbienie dla konotacji rzymskich tłumaczy użycie tegoż języka. Stawiam zatem na wyrób polski. A portrecik, no cóż - nosek i bródka ta sama, ale profil nie oddaje krągłości oblicza. Na załączonym portrecie en face, widzę podobieństwo (może za dużo widzę
)
Pozdrawiam!!!
A bójcież się Boga

Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Cóż, mój starzejący się wzrok dostrzegł tam EMP a nie IMP. czyli francuszczyznę.
-
Jeśli wyrób polski to najpewniej albo powrót do domu po wojnie 1807, albo zgubiony podczas wojny 1812/1813 [?]. Jeśli KP, to okres internowania w 1831 r. [?].