Fragment bransolety

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
GILGIN

Fragment bransolety

Post autor: GILGIN »

Takie oto cudo wyszło mi i bratu pod Miłakowem, podziwiajcie wszyscy niebawem trafi tam gdzie jej miejsce czyli do muzeum :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
GILGIN

Dodam jeszcze iż wstępnie pan Jarek wydatował ją na VI w przed Chrystusem jak dla mnie super.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Fragmenty bransolety? A moze to uchwyt jakis? No nie wiem moze od jakiegos dzbana? Z czego to jest wykonane?
Awatar użytkownika
GILGIN

Zoz na początku też tak obstawiałem i dlatego zwróciłem się o rade do pana Jarka a materiał to brąz oczywiście :)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 17:50 przez GILGIN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Jak na oko laika to tosc nie symetryczne i dosc masywne jak na bransolete,acz niewatpliwie leciwe. A co pan Jarek na to? Nie polemizuje tylko dywaguje :D
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

ZOZ zajmij sie kopaniem a ocenę zostaw fachowcom :cool:
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

no raczej 2 tysiące lat temu nie mieli tokarek :)
a wszystkie ozdoby były wykonywane ręcznie i stopień precyzji ich wykonania zależał jedynie od zdolności manualnych jego stwórcy ;)

poza tym - bransolety nie były okrągłe lecz z reguły w formie owalnie wygiętego pręta ze szparką przy jego końcach - tak by możliwe było ich założenie

piękne ręczne zdobienie

Gratuluje znaleziska !

dla porównania coś, co najprawdopodobniej również jest bransoletą z okresu wpływów rzymskich

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
GILGIN

W zeszłym tygodniu odwiedziłem muzeum w Toruniu DOM ESKENÓW przy ul. łaziennej serdecznie polecam zwłaszcza tobie Zoz i zwracaj uwagę na szczegóły to przynosi efekty : widzimy to czego inni nie dostrzegają ;)
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

GILGIN pisze:W zeszłym tygodniu odwiedziłem muzeum w Toruniu DOM ESKENÓW przy ul. łaziennej serdecznie polecam zwłaszcza tobie Zoz i zwracaj uwagę na szczegóły to przynosi efekty : widzimy to czego inni nie dostrzegają ;)
Toruń, piękne miasto, wspaniałe muzea i świetne wspomnienia ze studiów na UMK!!!! A i miejscówki niezłe!!!! :kon: :D
Awatar użytkownika
GILGIN

Co do Toruńskich miejscówek to nic na ten temat nie wiem jakoś nie mogę się zmobilizować i zabrać tam sprzętu jak dotychczas kopie tylko w okolicach Miłakowa, może kiedyś.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

no nie żartuj - to Kujawy, tam co 100m miałeś na polu karczmę
jest masa wsi, przerobionych na pola orne

ziemia naszpikowana jest monetami jak dobra kasza skwarkami :)
Awatar użytkownika
DAMIAN

Frozzer pisze:no nie żartuj - to Kujawy, tam co 100m miałeś na polu karczmę
jest masa wsi, przerobionych na pola orne

ziemia naszpikowana jest monetami jak dobra kasza skwarkami :)
Dokładnie tak jak mówi Frozzer!!! Raj dla monetkowców!!! Za dwa tygodnie będę w Toruniu na weekend!!! :kon:
Awatar użytkownika
GILGIN

Myślę że problem polega na tym iż do Torunia jeżdże pociągiem i nie wypuszczam się poza miasto, musiałby ktoś mnie oprowadzić po okolicy wtedy kto wie. No i jestem tam tylko w tygodniu na wekendy jestem w Miłakowie.
Awatar użytkownika
DAMIAN

GILGIN pisze:Myślę że problem polega na tym iż do Torunia jeżdże pociągiem i nie wypuszczam się poza miasto, musiałby ktoś mnie oprowadzić po okolicy wtedy kto wie. No i jestem tam tylko w tygodniu na wekendy jestem w Miłakowie.
Polecam okolice Otłoczyna, kilka kilometrów od Torunia. Monet sporo wychodzi, tamtędy biegła granica między zaborami (dokładnie na rzece Tążynie), na polu gdzie stał szlaban i była czatownia kozacka mam zaprzyjaźnionego rolnika. :P Gilgin studiujesz w Toruniu???
Awatar użytkownika
GILGIN

Nie Damian jestem żołnierzem uczę przyszłych podoficerów w Szkole Podoficerskiej Wojsk Lądowych w Toruniu przy ul. Dobrzyńskiej :)
ODPOWIEDZ