Guzik z nr 12. Chyba francuski ale czy napoleoński?

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Uve

Guzik z nr 12. Chyba francuski ale czy napoleoński?

Post autor: Uve »

Chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji tego guziczka. Jest nieduży, średnica 19mm.
Wygląda francusko - jeśli w rzeczywistości tak jest to z jakiego może być okresu? Chyba zdecydowana większość guzików francuskich z czasów Napoleona Bonaparte miała uszko w formie charakterystycznego koszyczka. Mój guzik ma inne uszko, pojedyncze. Nie ma żadnych sygnatur.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Re: Guzik z nr 12. Chyba francuski ale czy napoleoński?

Post autor: korvettenkapitan »

zdecydowanie napoleoński
Uve

Dzięki :D To mój pierwszy guzik napoleoński :kon:

Co do rozmiaru to mała korekta - średnica 18 mm (a nie 19).
Na zdjęciu tego praktycznie nie widać, ale na żywo da się dostrzec nad labrami tą klasyczną kropkę, jest bardzo wytarta.

Guzik pochodzi z okolic Wielbarka. Tak ogólnie pasuje miejsce do samego pułku? 12 pułk piechoty liniowej brał udział w bitwie pod Pułtuskiem w 1806, a potem w 1807 wałczył pod Pruską Iłąwką i pod Frydlandem. Z tego co widziałem na jednej mapce Napoleon po Pułtusku przemieszczał się na północ przez Przasnysz i między innymi właśnie przez Wielbark, gdzie oddziały francuskie stacjonowały jakiś czas. Więc możliwe że i 12 pułk przez Wielbark przeszedł?

Poza uszkiem miałem też drobne wątpliwości związane z cyfrą 1, bo na części guzików 12 pułku, jakie można znaleźć w necie, jedynka wygląda jak cyfra rzymska a nie arabska, tak jak na tym zdjęciu z jednego z tematów na Odkrywcy:
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/napleony.jpg

Ale w galerii guzików napoleońskich na stronie PS jest i taki guzik 12 pułku z cyfrą 1 jak na moim guziku:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/napoleonskie/12-05.jpg

Zastanawiam się czy jest jakaś reguła dot. tych cyfr, czemu np. 1 raz jest cyfrą rzymską, a raz arabską, czy to od czegoś zależało konkretnego.
Awatar użytkownika
piećka1977

Post autor: piećka1977 »

Chyba jednak księstwo warszawskie
http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=4128
Horhe

Post autor: Horhe »

Na 100% Księstwo Warszawskie
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Uve

Super, dzięki :D

Na stronie GRH Pułku 12. (pulk12.pl) znalazłem taką informację:
"Dnia 4 VI 1807 został wydany rozkaz, który decyzją ministra wojny, ku ogólnej niechęci żołnierzy i dowódców, zmieniał dotychczasową numerację pułków. Pułki Dąbrowskiego 1-4 zmieniają numerację na 9-12, zaś pułki Poniatowskiego 9-12 stają się 1-4. Tak oto pułk 12. stał się "dwunasty"."

Zastanawiam się, czy guzik może być guzikiem jeszcze tego pierwotnego 12 pułku, który potem przemianowany został na pułk 4, czy też raczej już jest to guzik właściwego 12 pułku, który powstał jako 4 pułk.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Trzeba sprawdzić marszruty bojowe pułków XW z 1807 i 1812/13. W wolnej chwili przejrzę.
ODPOWIEDZ