Zapinka mosiężna jak wyprostować prosze o porady
Zapinka mosiężna jak wyprostować prosze o porady
Czy da się tą zapinkę wyprostować?Czytałem o gorącym oleju ale w takim przypadku pewnie patyna się zniszczy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ataman.(Cygan)
- Lokalizacja: "Zaporoże",Twierdza Przemyśl,Podkarpacie,Warmia i Mazury.
Re: Zapinka mosiężna jak wyprostować prosze o porady
Ja bym nic tu nie ruszał..
Po odkształceniu na 99% pęknie, a jak nie to zostanie paskudne pomarańczowe odbarwienie..
Po odkształceniu na 99% pęknie, a jak nie to zostanie paskudne pomarańczowe odbarwienie..
Mój znajomy, tego typu zagięcia, zgięcia i powyginania prostuje metodą "kowalską" tj: obcina ołówek od strony "roboczej" zostawiając końcówkę z gumką (najlepiej mocno już startą), następnie przy pomocy niewielkiego młotka, przy użyciu niedużej siły, delikatnie i z wyczuciem wyklepuje wszelkie zakrzywienia bez odbarwień i utraty patyny. Metoda z ołówkiem dotyczy oczywiście tylko przedmiotów wykonanych z cienkiej blachy miedzianej czy mosiężnej.
Widziałem orła z pickelhauby wyprostowanego w ten sposób, który wcześniej zwinięty był w kulkę, efekt końcowy był imponujący a patyna była równa i gładka jak pupcia niemowlaka.
A jeśli chodzi o Twoją zapinkę, to nie jestem pewien czy skórka jest warta wyprawki, bo metoda wyżej opisana jest bardzo czasochłonna.
pozdrawiam
kraf
Widziałem orła z pickelhauby wyprostowanego w ten sposób, który wcześniej zwinięty był w kulkę, efekt końcowy był imponujący a patyna była równa i gładka jak pupcia niemowlaka.
A jeśli chodzi o Twoją zapinkę, to nie jestem pewien czy skórka jest warta wyprawki, bo metoda wyżej opisana jest bardzo czasochłonna.
pozdrawiam
kraf
- syriusz13
Chciałbym poznać tę metodę ,ale nie mogę zrozumieć co ma ta gumka i ten ołówek do młotka i stukania.
Stronę z gumką (mocno wytartą) przykładamy do prostowanego przedmiotu - resztki gumki są po to, by nie zostawały ślady na fancie, a gumka musi być wytarta, czyli cienka, aby nie pochłaniała za dużo energii przy uderzaniu w obciętą część małym młotkiem.
kraf
kraf
Bardzo ciekawy pomysł z tym wykorzystaniem ołówka z gumką.Muszę kiedyś go wypróbować choć jak mówisz pewnie jest czasochłonny ale najważniejsze jaki będzie efekt końcowy.Zdrów!
- Ataman.(Cygan)
- Lokalizacja: "Zaporoże",Twierdza Przemyśl,Podkarpacie,Warmia i Mazury.
Sporo A-W,Carskich klamer i kilka kappen wyprostowałem, ale z tym ołówkiem i gumką to ciekawy pomysł?
Ale jak się dobrać za pomocą tego ołówka do przedmiotu jak tu w temacie... wygiętego o 180 stopni?
Ale jak się dobrać za pomocą tego ołówka do przedmiotu jak tu w temacie... wygiętego o 180 stopni?

Czekamy na fotorelację z prostowania fanta ołóweczkiem.
Patyna, to głównie tlenki,a więc powierzchnia o strukturze krystalicznej, jeśli nie odpadło przy prostowaniu to na 100% struktura jej została naruszona.
Jakoś w tą bajeczkę nie wierzę
Patyna, to głównie tlenki,a więc powierzchnia o strukturze krystalicznej, jeśli nie odpadło przy prostowaniu to na 100% struktura jej została naruszona.
Jakoś w tą bajeczkę nie wierzę
No i po prostowaniu i konserwacji
zastosowałem metodę młoteczka i sztyftu kleju {do klejenia na gorąco}ten sztyft jest dobry bo jest elastyczny i niema problemu z profilowaniem końcówki.Po prostowaniu moczenie w oleju syntetycznym,suszenie,konserwacja woskiem pszczelim.ostatnia fotka słaba bo robiona przy sztucznym świetle.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Horhe pisze:Jakoś w tą bajeczkę nie wierzę

Pewnie specjalnie pogiął prostą i wrzucił zdjęcia od końca
.
Dobra robota.

Dobra robota.