Tomaszkowo

Lata 1914-1918
mecnas

Post autor: mecnas »

ano wyszło,dlatego juz chyba nie masz po co tam jechac Frozzer-żartuję,trafiłem na dwa dołki po dwie klamry w jednym,[jedna chyba gwardyjska]guziczki i takie tam....no i sporo łusek i pestek :D
Awatar użytkownika
szrekol

Post autor: szrekol »

Pod Zazdrością wyszła mi oliwiarka do mossimka, natomiast Don Jokerowi, kawałek nakładki metalowej jeszcze z drewienkiem, którą zidentifikowaliśmy jako mossinowską.(element mocujący drewno do lufy)
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Z tym wiosennym wypadem to ciekawa sprawa... Warto pomyslec
jatech

Post autor: jatech »

mecnas pisze:ano wyszło,dlatego juz chyba nie masz po co tam jechac Frozzer-żartuję,trafiłem na dwa dołki po dwie klamry w jednym,[jedna chyba gwardyjska]guziczki i takie tam....no i sporo łusek i pestek :D
A najfajniejszy był kubek z Olkusza z tamtych czasów. :o
mecnas

Post autor: mecnas »

no no,dobrze mówisz Jatech.Olkusz ma długie tradycje,już przed pierwszą wojna zajmowali sie produkcja garnków ,kubków itp.dowodem tego był kubek znaleziony przeze mnie w dołku carskim,piekna emalia po prawie stu latach w blebie :D
Awatar użytkownika
M.D-75

Post autor: M.D-75 »

Witam
Potwierdzam, najlepiej zachowane carskie kubki pochodzą z fabryk w Olkuszu i Warszawie
Te znalezione w okolicach Ostrołęki:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Zainteresowała mnie ta potyczka pod Zazdrością i Kielarami. Czy ktoś może ściślej określić miejsce walk, bo znam dosyć dobrze te tereny i nie wiedziałem, że toczyły się tam boje w 1914 r. :)
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

jak znasz te tereny - to na pewno znasz mogiły carskie i pruskie jakieś 200m po lewej stronie drogi w głąb lasu za leśniczówką w strone Butryn.

to jest właśnie miejsce potyczki - jednakże ja upieram się, że toczyła się ona w oparciu o drogę - skoro walki były o tabory
Awatar użytkownika
szrekol

Frozer nasz rację po drugiej stronie drogi wychodzą stosy łuseczek mossinowskich, w niektórych miejscach można też zlokalizować stanowiska w których okopywali się żołnierze. Natomiast po stronie drogi gdzie są krzyże wychodzą mauzerki.

Pozdrawiam Szrekol
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Dzis robione foty, chyba o tym mowa,doslownie 50m od w/w krzyzy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Dzięki za info! Jeśli dobrze zrozumiałem, to tabory zostały zaatakowane na drodze Olsztyn - Butryny, a ślady walk są po obu stronach dzisiejszej szosy, na wysokości drogi do krzyży.
Pozdro
Awatar użytkownika
kermik

Post autor: kermik »

ma ktos rozeznanie walki pod Dorotowem toczyły sie od strony Olsztyna czy Olsztynka?
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witam,
Kermik cofnij się do pierwszej strony tego wątku :)

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
kermik

Post autor: kermik »

Pytałem w tym sensie Warwick że moglibyśmy którejs niedzieli czesnąc działke wujasa (oczywiscie najpierw musze glejt i klucze do bramy dostać) w Dorotowie jakieś 1,5 ha niezagospodarowana tylko staw wykopany jak wyczytałem o tym Dorotowie to mi sie taka myśl nasuneła i nie wiem czy warto temat drazyć
Awatar użytkownika
szrekol

Nawet jak nie trafisz na militarkę to można liczyć na fajniutkie monetki. Wioseczka jest bardzo stara i niejedno może w ziemi leżeć. Daj jakieś foto z geoportalu to zobaczymy na starych mapkach czy ziemia była uprawiana. Jeżeli się to potwierdzi to ja piszę się na taki wypadzik.
ODPOWIEDZ