szeląg Zygmunt I Stary

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
wendrowiec

szeląg Zygmunt I Stary

Post autor: wendrowiec »

Witam bardzo proszę o jakieś informacje na temat tej monety,wujek googel nic mi nie podpowiada.Może komuś wyszła podobna i wie co to za okaz :guru: .Zdjęci leprze nie będą (lipny mam aparat)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
syriusz13

Re: Moneta 1530

Post autor: syriusz13 »

Szeląg Zygmunt I Stary 1530 r.,mennica Gdańsk
Awers: SIGIS.DEI.GRA.REX.POL
Rewers: MONE.CIVI.DANCZ.1530

Srednica 19 mm,waga 1.24 q , Ag
Awatar użytkownika
wendrowiec

Wielkie dzięki po prostu zile odczytałem i dlatego googel nic mi nie mówił :axe: jeszcze raz dzięki :guru:
Awatar użytkownika
wendrowiec

Przepraszam ,że jeszcze zawracam głowę,ale czy ktoś mógłby podać mi link do tej monety
stranger

Post autor: stranger »

Śliczny - zajebiste gratulacje - Twoja wytrwałość daje efekty. Pokażesz przy okazji co ?
Dasz wiarę, że czekał na Ciebie bez mała pół tysiąclecia w tym polu ? To jest coś !!!
Przez ponad czterysta lat pługi orały tą ziemię, a on się uchował i tylko troszkę się poddał.
Ciekaw jestem kto go zgubił ?
Jak szlachcic jaki to pewnie się za bardzo nie przejął - jeśli ktoś z pospólstwa to pewnie była nie zła draka w domu.
Swoją drogą - dawno temu piękne przeczy wartościowe same w sobie się robiło - teraz plastikiem tfuuu się rozlicza - plastik i nic więcej.
Awatar użytkownika
wendrowiec

Stranger,sentymentalny jesteś :D ,ale fakt faktem,kto szuka ten znajdzie(zawsze coś).Wartość tej monetki nie wielka ale historia jej pewnie wiele by nam opowiedziała,kto? i co mógł kupić za nią i czy żona :axe: :axe: :wstyd: nie miała co dzieciom dać jeść :(
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

wendrowiec pisze:Przepraszam ,że jeszcze zawracam głowę,ale czy ktoś mógłby podać mi link do tej monety
Wystarczy wpisać w google:
Szeląg Zygmunt I Stary 1530 :)
Awatar użytkownika
wendrowiec

Witam , jak mówią mądrzy ludzie idź za ciosem,więc dzisiaj te same pole (łąka) i poprawiło mi sreberkiem :D Nie mogę znaleźć monetki mojej czyli 1834 inne roczniki mi wyskakują.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wendrowiec

1843 poprawka ha,ha :wstyd:
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

1. Bardzo ładny stan
2. Tego nominału jeszcze nie mam, fajne pole, przeoraj całe dokładnie :)
3. Moneta jest czytelna, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę tak jak to zrobiłem ja :P

http://www.ngccoin.com/poplookup/WorldC ... nid=159864" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wendrowiec

Tak FELIX masz racje , ale ja z podniecenia zaje.....m się i wpisywałem 1834 zamiast 1843.Stan rzeczywiście super,przemyta tylko wodą z mydłem.Szkoda tylko ,że na tym polu tylko siano koszą już od paru lat,gdyby czasem glebę przerzucili , to pewnie i fantów by było więcej.Obiecałem koledze stranger ,że razem je przelecimy :kon: :he: a jest tego trochę.
stranger

Post autor: stranger »

Nooo koniecznie przekopiemy - już gromadzę plecak baterii :D
Awatar użytkownika
konon89

Post autor: konon89 »

Panowie wielkie gratulację :guru: Ale pamiętajcie nie ma co się podpalać bo jak to bywa wyjdzie jakiś drut i łuska ale wytrwałość i nadzieja popłaca :) może kopniecie jakiś skarb tych monet kto wie :) a kto ją zgubił tego się nie dowiemy na pewno tylko nasza wyobraźnia pozwoli nam ustalić właściciela :)
Awatar użytkownika
wendrowiec

Kolega ,konon 89 ma racje niema co się rajcować,zawsze jest tak,że tego co fajne to najmniej można znaleźć. Wytrwałość to pozytywna cecha eksploratorów :kon: Wszyscy wiemy,że dzisiaj znaleźć dobre pole to cud ,to że na tym moim znalezionym polu wyszły 2 srebrne monetki,nie znaczy to,że tam jest ich więcej(choć bardzo bym tego chciał) Życzę wszystkim forumowiczom cierpliwości,każdy z nas coś ciekawego dla siebie znajdzie :he:
ODPOWIEDZ