szeląg Zygmunt I Stary
- wendrowiec
szeląg Zygmunt I Stary
Witam bardzo proszę o jakieś informacje na temat tej monety,wujek googel nic mi nie podpowiada.Może komuś wyszła podobna i wie co to za okaz
.Zdjęci leprze nie będą (lipny mam aparat)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- syriusz13
Re: Moneta 1530
Szeląg Zygmunt I Stary 1530 r.,mennica Gdańsk
Awers: SIGIS.DEI.GRA.REX.POL
Rewers: MONE.CIVI.DANCZ.1530
Srednica 19 mm,waga 1.24 q , Ag
Awers: SIGIS.DEI.GRA.REX.POL
Rewers: MONE.CIVI.DANCZ.1530
Srednica 19 mm,waga 1.24 q , Ag
- wendrowiec
Wielkie dzięki po prostu zile odczytałem i dlatego googel nic mi nie mówił
jeszcze raz dzięki 

- wendrowiec
Przepraszam ,że jeszcze zawracam głowę,ale czy ktoś mógłby podać mi link do tej monety
Śliczny - zajebiste gratulacje - Twoja wytrwałość daje efekty. Pokażesz przy okazji co ?
Dasz wiarę, że czekał na Ciebie bez mała pół tysiąclecia w tym polu ? To jest coś !!!
Przez ponad czterysta lat pługi orały tą ziemię, a on się uchował i tylko troszkę się poddał.
Ciekaw jestem kto go zgubił ?
Jak szlachcic jaki to pewnie się za bardzo nie przejął - jeśli ktoś z pospólstwa to pewnie była nie zła draka w domu.
Swoją drogą - dawno temu piękne przeczy wartościowe same w sobie się robiło - teraz plastikiem tfuuu się rozlicza - plastik i nic więcej.
Dasz wiarę, że czekał na Ciebie bez mała pół tysiąclecia w tym polu ? To jest coś !!!
Przez ponad czterysta lat pługi orały tą ziemię, a on się uchował i tylko troszkę się poddał.
Ciekaw jestem kto go zgubił ?
Jak szlachcic jaki to pewnie się za bardzo nie przejął - jeśli ktoś z pospólstwa to pewnie była nie zła draka w domu.
Swoją drogą - dawno temu piękne przeczy wartościowe same w sobie się robiło - teraz plastikiem tfuuu się rozlicza - plastik i nic więcej.
- wendrowiec
Stranger,sentymentalny jesteś
,ale fakt faktem,kto szuka ten znajdzie(zawsze coś).Wartość tej monetki nie wielka ale historia jej pewnie wiele by nam opowiedziała,kto? i co mógł kupić za nią i czy żona
nie miała co dzieciom dać jeść 

Wystarczy wpisać w google:wendrowiec pisze:Przepraszam ,że jeszcze zawracam głowę,ale czy ktoś mógłby podać mi link do tej monety
Szeląg Zygmunt I Stary 1530

- wendrowiec
Witam , jak mówią mądrzy ludzie idź za ciosem,więc dzisiaj te same pole (łąka) i poprawiło mi sreberkiem
Nie mogę znaleźć monetki mojej czyli 1834 inne roczniki mi wyskakują.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- wendrowiec
1843 poprawka ha,ha 

1. Bardzo ładny stan
2. Tego nominału jeszcze nie mam, fajne pole, przeoraj całe dokładnie
3. Moneta jest czytelna, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę tak jak to zrobiłem ja
http://www.ngccoin.com/poplookup/WorldC ... nid=159864" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Tego nominału jeszcze nie mam, fajne pole, przeoraj całe dokładnie

3. Moneta jest czytelna, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę tak jak to zrobiłem ja

http://www.ngccoin.com/poplookup/WorldC ... nid=159864" onclick="window.open(this.href);return false;
- wendrowiec
Tak FELIX masz racje , ale ja z podniecenia zaje.....m się i wpisywałem 1834 zamiast 1843.Stan rzeczywiście super,przemyta tylko wodą z mydłem.Szkoda tylko ,że na tym polu tylko siano koszą już od paru lat,gdyby czasem glebę przerzucili , to pewnie i fantów by było więcej.Obiecałem koledze stranger ,że razem je przelecimy
a jest tego trochę.

Nooo koniecznie przekopiemy - już gromadzę plecak baterii 

Panowie wielkie gratulację
Ale pamiętajcie nie ma co się podpalać bo jak to bywa wyjdzie jakiś drut i łuska ale wytrwałość i nadzieja popłaca
może kopniecie jakiś skarb tych monet kto wie
a kto ją zgubił tego się nie dowiemy na pewno tylko nasza wyobraźnia pozwoli nam ustalić właściciela 

- wendrowiec
Kolega ,konon 89 ma racje niema co się rajcować,zawsze jest tak,że tego co fajne to najmniej można znaleźć. Wytrwałość to pozytywna cecha eksploratorów
Wszyscy wiemy,że dzisiaj znaleźć dobre pole to cud ,to że na tym moim znalezionym polu wyszły 2 srebrne monetki,nie znaczy to,że tam jest ich więcej(choć bardzo bym tego chciał) Życzę wszystkim forumowiczom cierpliwości,każdy z nas coś ciekawego dla siebie znajdzie