Proszę o ID pierścionka

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
wendrowiec

Proszę o ID pierścionka

Post autor: wendrowiec »

Witam forumowiczów,jak w temacie,pierścionek ma średnicę w oczku 10 mm,odbiłem w plastelinie i dopatruję się jakiejś postaci,materiał miedź lub mosiądz.postać ta jakby była w jakiejś szacie i coś trzyma w prawej ręce.Proszę o wszelkie informacje :guru:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kacper

Re: Proszę o ID pierścionka

Post autor: Kacper »

Hej,
może być średniowieczna pieczęć sekretna, raczej kościelna. Skąd fancik?
Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
wendrowiec

Witam,raz jeszcze przyjrzałem się tej postaci,więc ,prawą rękę ma wysuniętą i otwartą dłoń,a lewą zgiętą i przysuniętą do ciała(może coś trzyma) widać pozostałości złocenia.Jeżeli fachowcy potwierdzą , to co napisał Kacper to wiem gdzie miejsce tego znaleziska,czyli MUZEUM.Poczekam co napisze Szara Sowa
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Mam jedynie przypuszczenie, iż: może to być postać jakiegoś świętego. Gest mógłby być gestem błogosławienia. Niestety nie potrafiłbym stwierdzić jaki to święty. "Dawniejsi" ludzie łatwiej odczytywali gesty i atrybuty. Może to mały wariant pieczęci księdza z danej parafii - mogło by tak być, ale autorytet jak widać ze mnie marny.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
wendrowiec

Znaleziony praktycznie w centrum miasta,po starych działkach,ale co było tam wcześniej to najstarsi górale nie pamiętają
Awatar użytkownika
wendrowiec

Witam kolegów,jak pomyślałem tak zrobiłem,czyli oddałem go do muzeum.Jutro akurat mają przyjechać archeolodzy(robią nową wystawę) i obejrzą ten pierścień,dyrektor ma oddzwonić do mnie i poinformować co to za okaz itp. Oczywiście mam otrzymać podziękowanie i dyplom , czy coś.Dowiedziałem się , że jestem 3 osobą która współpracuje z naszym muzeum,chodzącą z wykrywaczem :kon:
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Z jakiego muzeum?
Awatar użytkownika
wendrowiec

Ale co z jakiego muzeum
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

No zgadnij. Z jakiego muzeum dyrektor i jakiego muzeum dotyczy współpraca. O to się rozchodzi.
Awatar użytkownika
wendrowiec

Witam,FELIX jak zwykle masz coś do powiedzenia,z jakiego muzeum dyrektor owszem zgadza się takie pytanie można postawić.Odpowiadam dyrektor muzeum w moim mieście.Drugie postawione pytanie (z jakiego muzeum dotyczy współpraca ),jest to niezrozumiałe ,ale gdybyś napisał z jakim muzeum współpraca ,to odpowiadam z muzeum w moim mieście.Jedno muzeum znajduje się w moim mieście.Dyrektor zapewniał mnie ,że pierścień zostanie na wieki w tym muzeum gdzie znalezisko zostało oddane.Owszem ,żadna to tajemnica ,o jakie miasto chodzi ,ale nie mam ochoty tego pisać(to nie ważne w jakim mieście jest to muzeum,Kozia Wólka , czy inne miasto)
Jarool

Post autor: Jarool »

Co się irytujesz, FELIX jaki jest każdy wie :he: . Jeśli jest tajemnicą gdzie mieszkasz to nie rozumiem twojego 1 postu.
"Witam z Mrągowa- jestem nowicjuszem,ale uwielbiam spacerować z wykrywką.Dopiero poznaje sprzęt ale idzie coraz lepiej - mam 43lata. POZDRAWIAM".
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

wendrowiec pisze:Witam kolegów,jak pomyślałem tak zrobiłem,czyli oddałem go do muzeum.Jutro akurat mają przyjechać archeolodzy(robią nową wystawę) i obejrzą ten pierścień,dyrektor ma oddzwonić do mnie i poinformować co to za okaz itp. Oczywiście mam otrzymać podziękowanie i dyplom , czy coś.Dowiedziałem się , że jestem 3 osobą która współpracuje z naszym muzeum,chodzącą z wykrywaczem :kon:

I chwała koledze za ten gest :guru:
TEMAT ZOSTAŁ WYCZERPANY I NA TYM ZAKOŃCZMY
Awatar użytkownika
wendrowiec

Ostrybrzytwa masz rację i nie wracajmy do tego tematu,tematem jest pierścień i niech tak zostanie :guru:
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Klimat z kategorii - chciałabym ale sie boję - popieram FELIKSA
Awatar użytkownika
Don Joker

Post autor: Don Joker »

ostrybrzytwa pisze: TEMAT ZOSTAŁ WYCZERPANY I NA TYM ZAKOŃCZMY
No jak wyczerpany???
wendrowiec pisze:Jutro akurat mają przyjechać archeolodzy(robią nową wystawę) i obejrzą ten pierścień,dyrektor ma oddzwonić do mnie i poinformować co to za okaz itp.
Ja czekam na informację "co to za okaz" :kon:
ODPOWIEDZ