Proszę o ID pierścionka
- wendrowiec
Proszę o ID pierścionka
Witam forumowiczów,jak w temacie,pierścionek ma średnicę w oczku 10 mm,odbiłem w plastelinie i dopatruję się jakiejś postaci,materiał miedź lub mosiądz.postać ta jakby była w jakiejś szacie i coś trzyma w prawej ręce.Proszę o wszelkie informacje 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Proszę o ID pierścionka
Hej,
może być średniowieczna pieczęć sekretna, raczej kościelna. Skąd fancik?
Pozdrawiam
Kacper
może być średniowieczna pieczęć sekretna, raczej kościelna. Skąd fancik?
Pozdrawiam
Kacper
- wendrowiec
Witam,raz jeszcze przyjrzałem się tej postaci,więc ,prawą rękę ma wysuniętą i otwartą dłoń,a lewą zgiętą i przysuniętą do ciała(może coś trzyma) widać pozostałości złocenia.Jeżeli fachowcy potwierdzą , to co napisał Kacper to wiem gdzie miejsce tego znaleziska,czyli MUZEUM.Poczekam co napisze Szara Sowa
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Mam jedynie przypuszczenie, iż: może to być postać jakiegoś świętego. Gest mógłby być gestem błogosławienia. Niestety nie potrafiłbym stwierdzić jaki to święty. "Dawniejsi" ludzie łatwiej odczytywali gesty i atrybuty. Może to mały wariant pieczęci księdza z danej parafii - mogło by tak być, ale autorytet jak widać ze mnie marny.
Pozdrawiam!!!
Mam jedynie przypuszczenie, iż: może to być postać jakiegoś świętego. Gest mógłby być gestem błogosławienia. Niestety nie potrafiłbym stwierdzić jaki to święty. "Dawniejsi" ludzie łatwiej odczytywali gesty i atrybuty. Może to mały wariant pieczęci księdza z danej parafii - mogło by tak być, ale autorytet jak widać ze mnie marny.
Pozdrawiam!!!
- wendrowiec
Znaleziony praktycznie w centrum miasta,po starych działkach,ale co było tam wcześniej to najstarsi górale nie pamiętają
- wendrowiec
Witam kolegów,jak pomyślałem tak zrobiłem,czyli oddałem go do muzeum.Jutro akurat mają przyjechać archeolodzy(robią nową wystawę) i obejrzą ten pierścień,dyrektor ma oddzwonić do mnie i poinformować co to za okaz itp. Oczywiście mam otrzymać podziękowanie i dyplom , czy coś.Dowiedziałem się , że jestem 3 osobą która współpracuje z naszym muzeum,chodzącą z wykrywaczem 

- syriusz13
Z jakiego muzeum?
- wendrowiec
Ale co z jakiego muzeum
No zgadnij. Z jakiego muzeum dyrektor i jakiego muzeum dotyczy współpraca. O to się rozchodzi.
- wendrowiec
Witam,FELIX jak zwykle masz coś do powiedzenia,z jakiego muzeum dyrektor owszem zgadza się takie pytanie można postawić.Odpowiadam dyrektor muzeum w moim mieście.Drugie postawione pytanie (z jakiego muzeum dotyczy współpraca ),jest to niezrozumiałe ,ale gdybyś napisał z jakim muzeum współpraca ,to odpowiadam z muzeum w moim mieście.Jedno muzeum znajduje się w moim mieście.Dyrektor zapewniał mnie ,że pierścień zostanie na wieki w tym muzeum gdzie znalezisko zostało oddane.Owszem ,żadna to tajemnica ,o jakie miasto chodzi ,ale nie mam ochoty tego pisać(to nie ważne w jakim mieście jest to muzeum,Kozia Wólka , czy inne miasto)
Co się irytujesz, FELIX jaki jest każdy wie
. Jeśli jest tajemnicą gdzie mieszkasz to nie rozumiem twojego 1 postu.
"Witam z Mrągowa- jestem nowicjuszem,ale uwielbiam spacerować z wykrywką.Dopiero poznaje sprzęt ale idzie coraz lepiej - mam 43lata. POZDRAWIAM".

"Witam z Mrągowa- jestem nowicjuszem,ale uwielbiam spacerować z wykrywką.Dopiero poznaje sprzęt ale idzie coraz lepiej - mam 43lata. POZDRAWIAM".
- ostrybrzytwa
wendrowiec pisze:Witam kolegów,jak pomyślałem tak zrobiłem,czyli oddałem go do muzeum.Jutro akurat mają przyjechać archeolodzy(robią nową wystawę) i obejrzą ten pierścień,dyrektor ma oddzwonić do mnie i poinformować co to za okaz itp. Oczywiście mam otrzymać podziękowanie i dyplom , czy coś.Dowiedziałem się , że jestem 3 osobą która współpracuje z naszym muzeum,chodzącą z wykrywaczem
I chwała koledze za ten gest

TEMAT ZOSTAŁ WYCZERPANY I NA TYM ZAKOŃCZMY
- wendrowiec
Ostrybrzytwa masz rację i nie wracajmy do tego tematu,tematem jest pierścień i niech tak zostanie 

Klimat z kategorii - chciałabym ale sie boję - popieram FELIKSA
No jak wyczerpany???ostrybrzytwa pisze: TEMAT ZOSTAŁ WYCZERPANY I NA TYM ZAKOŃCZMY
Ja czekam na informację "co to za okaz"wendrowiec pisze:Jutro akurat mają przyjechać archeolodzy(robią nową wystawę) i obejrzą ten pierścień,dyrektor ma oddzwonić do mnie i poinformować co to za okaz itp.