3 grosze Prusy
3 grosze Prusy
Jak w temacie. Monetka w fatalnym stanie. Może komuś uda się zobaczyć co to, skąd to.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Monetka do ID - stan opłakany :(
Chyba udało mi się rozszyfrować tą monetkę.
3 grosze Fryderyka Wilhelma III i w dodatku fals
http://www.gfh.malach.org/viewtopic.php?t=195" onclick="window.open(this.href);return false;
3 grosze Fryderyka Wilhelma III i w dodatku fals

http://www.gfh.malach.org/viewtopic.php?t=195" onclick="window.open(this.href);return false;
- niewidzialny
Co do falsa, to jakoś nie jestem przekonany. Mam wrażenie że monetka jest srebrna pod warstwą tego czarnego syfu
sugerujesz, że powinienem ją "szlifnąć" i sprawdzić? Trochę mnie ciary przechodzą, przed takim zabiegiem. Może lepiej elektroliza? Jak sreberko to powinna ją dobrze znieść...niewidzialny pisze:Co do falsa, to jakoś nie jestem przekonany. Mam wrażenie że monetka jest srebrna pod warstwą tego czarnego syfu

- pulkownikL
Jest tego w ziemi sporo,więc raczej odpada fals bo popularesa nikt nie kopiuje,czarny bo srebro nie z najwyższej półkicesar007 pisze:sugerujesz, że powinienem ją "szlifnąć" i sprawdzić? Trochę mnie ciary przechodzą, przed takim zabiegiem. Może lepiej elektroliza? Jak sreberko to powinna ją dobrze znieść...niewidzialny pisze:Co do falsa, to jakoś nie jestem przekonany. Mam wrażenie że monetka jest srebrna pod warstwą tego czarnego syfu

Boratynki to rzadki rarytas za topulkownikL pisze: Jest tego w ziemi sporo,więc raczej odpada fals bo popularesa nikt nie kopiuje

- syriusz13
Mam jednego falsa tej monety.Czyli zdarzają się.pulkownikL pisze: Jest tego w ziemi sporo,więc raczej odpada fals bo popularesa nikt nie kopiuje,czarny bo srebro nie z najwyższej półki
Miałem ją w takim samym stanie , po czyszczeniu sokiem z cytryny wyłoniło się sreberko.
Mam kilka takich nie falsów. Próba srebra jest tu taka słaba że sreberko odpadło utleniło się i miedź zostaje Oryginał ale bez srebra