Plecak
Moderator: Manufaktura Dzika
-
Re: Plecak
Szynel troczony pasami na wierzchu rańca widać na rycinach Rousselota wzorowanych na materiałach rosyjskich.
Dzięki Sławku.
-
Chyba też masz Rousselota - kiedyś wrzucałeś ten obrazek...
Nie wszywaj troków.
Przegroda wewnętrzna idzie po długości plecaka (osobiście zrobiłem w poprzek żle odczytałem rysunek
)
Obrobisz krawędzie skóry i będzie "dopieszczony" piękny plecak.
Jestem ciekaw jak będzie się zachowywała skóra 3mm.
Przegroda wewnętrzna idzie po długości plecaka (osobiście zrobiłem w poprzek żle odczytałem rysunek

Obrobisz krawędzie skóry i będzie "dopieszczony" piękny plecak.
Jestem ciekaw jak będzie się zachowywała skóra 3mm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam, dzięki za ilustrację.
Właśnie dzisiejszy wieczór na to poświęcę.U96 pisze:Obrobisz krawędzie skóry i będzie "dopieszczony" piękny plecak.
-
"Pozujący" mogli jeszcze ustawić się trochę tyłem
.

-
Tak tylko anegdotycznie dodam. Wszyscy znamy praktykę sprzed 1806, dotyczącą zrzucania rańców w momencie wyprowadzenia ataku (vide: Austerlitz). Okazuje się, że próbowano tej "sztuczki" również w momencie odwrotu, dla jego przyspieszenia - czyli w obu przypadkach chodziłoby wyłącznie o przyspieszenie manewrów. Jednak wydany przez feldmarszałka Michaiła Fiedotowicza Kamienskiego 24 grudnia 1806 rozkaz porzucenia rańców dla przyspieszenia odwrotu został potraktowany tak jak na to zasługiwał: olano go (wiedziano już, że Kamienski ześwirował, ponadto w ogłodzonej okolicy nie należało się pozbywać posiadanych resztek). Za olaniem rozkazu stali oczywiście nie żołnierze, tylko generalicja na czele z Bennigsenem.
Znalazałem coś takiego - zaskoczony jestem rozwiązaniem - kufer, ciekawa alternatywa tylko czym ją poprzeć
Pomijam szycie maszyną.
Link do źródła
http://2nd95thrifles.myfastforum.org/vi ... 09&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Pomijam szycie maszyną.
Link do źródła
http://2nd95thrifles.myfastforum.org/vi ... 09&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
chyba a daleka nadinterpretacja. Rekonstruktor poszedł na skróty i uszył z jednej ryciny. Chyba zasugerował się wypchanym plecakiem i poszedł w "twardy" wariant.
Widać nie chciało się grzebać w materiałach po rosyjskiej stronie mocy
Widać nie chciało się grzebać w materiałach po rosyjskiej stronie mocy

-
Z dyskusji na forum z linku wynika, że i dyskutanci mają wątpliwości.