Moje rodzinne fotografie wojenne dziadka ułana z 14 pułku?

Lata 1939-1945

proszę o ustalenie pułku ułanów mojego dziadka w którym służył

Moi szanowni zależy mi się dowiedziec w jakim pułku ułanów służył mój dziadek Zygmunt Kołupajło w roku 1939 w łączności . W kampanii wrześniowe został ciężko ranny w czasie przebijania się do Warszawy z okrążenia. Te zdjęcia miał przy sobie w kieszeni munduru dlatego są tak nadpalone ponieważ munduru dziadka się palił od ognia częśc tych fotografi nawet spaliła sie tak mi babcia opowiadała z relacji z drugiej ręki. Dziadek po roku uciekł z niewoli pomogli mu ludzie zewnątrz zajmujących się pomocą w ucieczce jeńcom polskim. Dostarczone miał ubrania cywilne i jakoś tam wykorzystał zamieszania strażników.
0
Brak głosów
Proszę o ustalenie w jakim pułku ułanów służył mój dziadek .
0
Brak głosów
Z relacji świadków i mojego taty to wygląda na to że mógłbyc to może ..? 14 pułk ułanów jazłowieckich ..? ale moje badanie nad tym wykazało żę nie mógł to byc ten pułk , dlaczego..?
3
60%
ponieważ mój dziadek walczył na kierunku obrony Mławy , gdzie zagrożenie wojskami niemieckimi było największe z relacji jakie zawsze opowiadał za życia jeszcze swojego i przebijali się do oblężonej Warszawy z swojego okrążenia od północy polski a nie od wschodu polski . Możliwe że poszczególne jednostki wojska polskiego na długo przed atakiem Niemców rozproszono
2
40%

Liczba głosów: 5

Rafałek Fabryka

Moje rodzinne fotografie wojenne dziadka ułana z 14 pułku?

Post autor: Rafałek Fabryka »

Witam was serdecznie. Mam sporo fotografi cudem ocalałych z pożogi wojennej . Choc są poniszczone i nadpalone od ognia po rogach są czytelne jeszcze dobrze . Chcem ustalic jednostkę w której służył mój dziadek będąc ułanem w roku 1939. Mam zdjęcia Niemców i listy ich zachowane z frontów po niemiecku. Chciałbym umieścic te zdjęcia w dziale stare fotografie.
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Moje rodzinne fotografie wojenne dziadka ułana z 14 pułku?

Post autor: FELIX »

Napisz do archiwum. Odpowiedzą na pewno.
PS. Z tą ankietą to dopiero fantazja ułańska...
asdic321

Post autor: asdic321 »

Noo, zamiast pytan z ankiety lepsze bylyby fotografie... :zebek:
Awatar użytkownika
vsh

Post autor: vsh »

już 2 osoby wybrały odpowiedź numer 3 :kon:
ODPOWIEDZ