Łąkorz 2013
Moderator: Manufaktura Dzika
Łąkorz 2013
W dniach 6-7 lipca w Łąkorzu i pobliskim Wardęgowie (powiat nowomiejski) szykuje się impreza nawiązująca do odwrotu Wielkiej Armii w 1813 r. Organizatorzy określili liczbę rekonstruktorów na max 50 osób (50% Francuzi, 50% - Rosjanie, Prusacy). Na dzień dzisiejszy zapewnione jest miejsce noclegu (szkoła) z zapleczem sanitarnym + wyżywienie. Prosiłem też, żeby zapewnili jakieś drewno na szałasy i trochę słomy. Myślę, że fajniej by było obozować na świeżym powietrzu. Żołd na chwilę obecną ma wynieść 50 zł na rękę (ale trwają jeszcze pertraktacje).
Wstępny zarys scenariusza zaproponowany przez organizatora:
SOBOTA
od godz 8:00 do 12:00 - przyjazd uczestników i budowa obozu,
godz. 11:00 - odprawa dowódców i wydawanie prochu,
godz. 12:30 - obiad dla rekonstruktorów,
godz. 13:15 - zbiórka,
godz. 13:30 - wyjazd do Wardęgowa (na furmankach),
godz. 14:00 - Warta i salwa honorowa w Wardęgowie przy obelisku upamiętniającym poległych w 1813 r., następnie powrót do
Łąkorza (na furmankach)
godz. 15:00 - Część oficjalna, powitanie, przemówienia, etc,
godz. 15:30 - Początek inscenizacji,
godz. 16:20 - Koniec inscenizacji - przemarsz do obozu - udostępnienie
zwiedzającym obozu wojskowego (pamiątkowe zdjęcia, wywiady, etc.)
16:30 - 22:00 - biesiada napoleońska w blasku żołnierskich ognisk, kolacja z otrzymanych produktów
NIEDZIELA
godz. 8:00-9:00 - pobudka, śniadanie, a następnie zwinięcie obozu i wyjazd.
Scenariusz bitwy zamieszczę wkrótce.
Wstępny zarys scenariusza zaproponowany przez organizatora:
SOBOTA
od godz 8:00 do 12:00 - przyjazd uczestników i budowa obozu,
godz. 11:00 - odprawa dowódców i wydawanie prochu,
godz. 12:30 - obiad dla rekonstruktorów,
godz. 13:15 - zbiórka,
godz. 13:30 - wyjazd do Wardęgowa (na furmankach),
godz. 14:00 - Warta i salwa honorowa w Wardęgowie przy obelisku upamiętniającym poległych w 1813 r., następnie powrót do
Łąkorza (na furmankach)
godz. 15:00 - Część oficjalna, powitanie, przemówienia, etc,
godz. 15:30 - Początek inscenizacji,
godz. 16:20 - Koniec inscenizacji - przemarsz do obozu - udostępnienie
zwiedzającym obozu wojskowego (pamiątkowe zdjęcia, wywiady, etc.)
16:30 - 22:00 - biesiada napoleońska w blasku żołnierskich ognisk, kolacja z otrzymanych produktów
NIEDZIELA
godz. 8:00-9:00 - pobudka, śniadanie, a następnie zwinięcie obozu i wyjazd.
Scenariusz bitwy zamieszczę wkrótce.
-
Re: Łąkorz 2013
Dzięki, w czwartek rzucimy hasło.
21BF jako ochotnicy z 3. Ostpreußischen Landwehr Infanterie Regiments wesprze przyjaciół z Jonkowa w liczbie 3-4. Tzn wesprze obecnością, natomiast ogien będzie jak najbardziej "wrogi" 

-
Mnie osobiście pasuje, lecz inni też powinni się wypowiedzieć. A propos głównego tematu akcji: z czego zrobią śnieg? 

Sołtys ma styropian po ocieplaniu domu 

Hehe. Styropian styropianem. Mieszkańcy Łąkorza otrzymali polecenie wyczyszczenia z lodu wszystkich lodówek na ten dzień 

Przy dużej frekwencji można nająć busa i zrobić dłuższą jednodniówkę. Termin podobny jak Cichanowiec. Ciekawe kiedy tam planują imprezę.
-
Czyli co: powrót w nocy z soboty na niedzielę po "biesiadzie"? Czy rano w niedzielę (od tego koszt busa wzrośnie istotnie)?
- olsztyniak
Czy ja dobrze przeczytałem? Piszemy o lipcu przyszłego roku?
Na niedzielę po biesiadzie. Jak pojedziemy autami, to kierowcy i tak nie poszaleją bo szybko muszą skończyć biesiadowanie.srebrny_lis pisze:Czyli co: powrót w nocy z soboty na niedzielę po "biesiadzie"? Czy rano w niedzielę (od tego koszt busa wzrośnie istotnie)?
To jednak tylko głos w tej sprawie. Za wcześnie jeszcze deliberować jak, skoro nie wiemy ilu i czy.
-
Wg Grouchy`ego lipiec, lipiec (2013)
.

Potwierdzam - chodzi o lipiec 2013 roku. Informację wrzuciłem na prośbę organizatorów, w celu zorientowania się co do ewentualnych chętnych na wyjazd.
Zdaję sobie sprawę, ze to odległy termin i trudno cokolwiek przewidzieć, lecz pozwoli to przynajmniej zorientować się jakie są możliwości.