www.mmgorzow.pl/artykul/tak-wyglada-nasz-skarb
Piękny

"Zaiste" to tak usłyszane od proboszcza.... Nie cierpię... A można tak po ludzku "dokładnie, dokładnie tak, jak najbardziej, naturalnie, oczywiście, owszem, rzecz jasna, w rzeczy samej,"asdic321 pisze:Ladniutki zaiste!
Zaprawdemarkis pisze:"Zaiste" to tak usłyszane od proboszcza.... Nie cierpię... A można tak po ludzku "dokładnie, dokładnie tak, jak najbardziej, naturalnie, oczywiście, owszem, rzecz jasna, w rzeczy samej,"
Przepraszam, ale mnie to wqrwia... Stary jestem i się czepiam...
Przepraszam - miałem zły dzieńasdic321 pisze:Zaprawdemarkis pisze:"Zaiste" to tak usłyszane od proboszcza.... Nie cierpię... A można tak po ludzku "dokładnie, dokładnie tak, jak najbardziej, naturalnie, oczywiście, owszem, rzecz jasna, w rzeczy samej,"
Przepraszam, ale mnie to wqrwia... Stary jestem i się czepiam...powiadam Ci Markisie, ze slowko 'zaiste' nie ma nic wspolnego z mowa wzniosla (ani ja z proboszczem tym bardziej!). To tylko piekna staropolska partykula na potwierdzenie prawdziwosci wypowiadanego sadu. Uwielbiam ja, w odroznieniu od np. 'dokladnie tak', ktore zda mi sie jedynie kalka germanskiego 'genau so'