Toruńskie warsztaty numizmatyki antycznej
-
Toruńskie warsztaty numizmatyki antycznej
w lutym moi przyjaciele Z Instytutu Archeologii w Toruniu organizują juz IV warsztaty numizmatyki antycznej
na dole link i więcej informacji, fajna impreza mozna dowiedzieć sie wiele ciekawych rzeczy PRZECZYTAJCI WIECEJ NA STRONIE
http://www.traditio-europae.org/Dzialal ... cznej.html" onclick="window.open(this.href);return false;
na dole link i więcej informacji, fajna impreza mozna dowiedzieć sie wiele ciekawych rzeczy PRZECZYTAJCI WIECEJ NA STRONIE
http://www.traditio-europae.org/Dzialal ... cznej.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Re: Toruńskie warsztaty numizmatyki antycznej
jESLI ktos z Was sie zdecyduje zabierzcie ze sobą swoje monety okreslą je wt fachowcy, konserwatorzy pokaza jak konserwowac monety domowymi sposobami itd.
- olsztyniak
Takie monety to trafiają u nas do muzeum -- chyba że ktoś trzyma potajemnie.
-
nie chodzi tylko o monety antyczne (chodzi o konserwowanie) nie chcze mi powiedziec ze wszystkie oddajecie do Muzeum !
- syriusz13
Znalezione ,antyczne ? TAK!! Ciężko to zrozumieć w innej części Polski co??
I właśnie tym się różnimy.

-
Wybacz Syriusz ale nie barzdzo rozumiem Twój post (bo chyba byl do mnie) wytłumacz mi to prosciej proszę
- pulkownikL
syriuszowi chodzilo chyba o to ze w innych czesciach polski nie jest juz tak pieknie z oddawaniem do muzeum, 

Nie wiem o co się spieracie, przecież Hermanaryk wyraźnie napisał iż nie chodzi tylko o monety antyczne. Można poznać sposoby czyszczenia i konserwacji monet np. XVIII i XIX w. a tych nie oddajemy do muzeum.
- pulkownikL
rady od fachowca to jak z pierwszej reki,a ze czlowiek uczy sie cale zycie na pewno warto, 

-
Dokładnie miałem na myśli to co napisał Gilgin
Dajcie na luz, bo reakcją na słowo "antyczny" jest "muzeum", bez względu na to co kto chce powiedzieć. Takie zachowanie powoli zaczyna zniechęcać do czegokolwiek, przynajmniej do chwalenia się oddawaniem czegokolwiek do muzeum.
Są ludzie, którzy zbierają monety. Jeśli jestem numizmatykiem, kupuję rzymki ze sklepów numizmatycznych to też muszę oddać do muzeum? Nie mogę być zainteresowany konserwacją?
Opamiętajcie się trochę.
Są ludzie, którzy zbierają monety. Jeśli jestem numizmatykiem, kupuję rzymki ze sklepów numizmatycznych to też muszę oddać do muzeum? Nie mogę być zainteresowany konserwacją?
Opamiętajcie się trochę.
FELIX pisze:Dajcie na luz, bo reakcją na słowo "antyczny" jest "muzeum", bez względu na to co kto chce powiedzieć. Takie zachowanie powoli zaczyna zniechęcać do czegokolwiek, przynajmniej do chwalenia się oddawaniem czegokolwiek do muzeum.
Opamiętajcie się trochę.

Archeo-neofici nie mogą pojąć, że monety rzymskie można sobie po prostu kupić, np. na e-bay. I to na kilogramy.
W pozostałych częściach Polski ludzie również współpracują z archeo, więc nie czujcie się wybrańcami jedynego Boga

Polecam udział w warsztatach. Byłem uczestnikiem III edycji i bardzo mi się podobało, szczególnie zajęcia praktyczne z p. markiem w pracowni konserwatorskiej

Lipku, niemal WSZYSTKO mozna gdzies kupic ale nie rozumiem skad ten pogardliwy ton wypowiedzi?! Skoro:

to czy ich takze (w tej liczbie i siebie?) okreslasz mianem archeo-neofitow?Lipek pisze:W pozostałych częściach Polski ludzie również współpracują z archeo (..)

- syriusz13
Trochę źle mnie zrozumiano,nie chciałem wszcząć zamieszania.
Sam z chęcią bym pojechał na takowe spotkanie,ale niestety jak dla mnie za daleko.
Oczywiście że współpracują.Chwała im za to,ale są i takie sytuacje : http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/siemia ... 90108.html" onclick="window.open(this.href);return false;
U nas się takich przypadków nie spotyka.

Kupić można praktycznie wszystko.Lipek pisze:Archeo-neofici nie mogą pojąć, że monety rzymskie można sobie po prostu kupić, np. na e-bay. I to na kilogramy.
W pozostałych częściach Polski ludzie również współpracują z archeo, więc nie czujcie się wybrańcami jedynego Boga![]()
Oczywiście że współpracują.Chwała im za to,ale są i takie sytuacje : http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/siemia ... 90108.html" onclick="window.open(this.href);return false;
U nas się takich przypadków nie spotyka.
Warto byłoby dodać - jeszcze się nie spotyka
Niestety obecny stan rzeczy w Waszym województwie nie jest usankcjonowany prawnie i wszystko może ulec zmianie wraz ze zmianą urzędnika - warto o tym pamiętać.
asdic321:
Syndrom "archeo-neofity" objawia się właśnie reakcjami tego typu: "moneta rzymska - trzeba oddać do muzeum !!"
Monety rzymskie, jak i każde inne, można sobie LEGALNIE kupić na każdym portalu aukcyjnym i w prawie każdym sklepie numizmatycznym. Po co więc to bicie piany i moralizatorskie teksty?
Na poprzednią, III edycję warsztatów, sporo uczestników przysiosło rzymskie monety z własnych kolekcji. Większość z nich (jak nie wszyscy), nie ma nic wspólnego z kopaniem. I co, mają oddać swoje kolekcje do muzeum? Czym taki rzymek różni się od boratynki??
Nie można popadać w skrajności.
Pozdrawiam!
P.S. Współpraca naszej grupy z arche zaczęła się w roku, w którym pewnie duża częśc uczestników tego Forum nie miała pojęcia, że istnieje takie hobby jak poszukiwania. Te lata nauczyły mnie, że nie z każdym warto współpracować i z góry trzeba ustalić jasne zasady. Bo inaczej zostaniemy potraktowani jak "tania siła robocza" (autentyczny tekst zasłyszany od archeo w kontekście wolontariatu poszukiwaczy przy badaniach).

asdic321:
Syndrom "archeo-neofity" objawia się właśnie reakcjami tego typu: "moneta rzymska - trzeba oddać do muzeum !!"

Monety rzymskie, jak i każde inne, można sobie LEGALNIE kupić na każdym portalu aukcyjnym i w prawie każdym sklepie numizmatycznym. Po co więc to bicie piany i moralizatorskie teksty?
Na poprzednią, III edycję warsztatów, sporo uczestników przysiosło rzymskie monety z własnych kolekcji. Większość z nich (jak nie wszyscy), nie ma nic wspólnego z kopaniem. I co, mają oddać swoje kolekcje do muzeum? Czym taki rzymek różni się od boratynki??
Nie można popadać w skrajności.
Pozdrawiam!
P.S. Współpraca naszej grupy z arche zaczęła się w roku, w którym pewnie duża częśc uczestników tego Forum nie miała pojęcia, że istnieje takie hobby jak poszukiwania. Te lata nauczyły mnie, że nie z każdym warto współpracować i z góry trzeba ustalić jasne zasady. Bo inaczej zostaniemy potraktowani jak "tania siła robocza" (autentyczny tekst zasłyszany od archeo w kontekście wolontariatu poszukiwaczy przy badaniach).