Galiny lista zgłoszeń WMP

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Marcin

Re: Galiny lista zgłoszeń WMP

Post autor: Marcin »

No i ja składam podziękowanie za wspólnie spędzony czas.Było super.
No i jak tu żyć bez reko. :papa:
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

przywiążemy ci następnym razem łańcuch do nogi :)
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Akcja jak zwykle rewelacyjna. Trzeba będzie rozwijać ideę potyczek w marszu.
Do następnego razu!
U96

Post autor: U96 »

Dziękuje za możliwość miłego spędzenia czasu w Waszym towarzystwie.
Adam
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

Drodzy moi, dziękuję za liczne przybycie na tę ze wszech miar niekomercyjną imprezę. Mam nadzieję, że bawiliście się dobrze.
Już dziś w imieniu GRH 21. Fiz. Bat. zapraszam na styczniową imprezę SĘPOPOL - PROSNA - SĄTOCZNO 1807, która planowana jest na styczeń 2012. Szczegóły wkrótce.
Pozdrawiam
Gregor
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Na początek możesz wrzucić tłumaczenia tekstów na ten temat (Schippenbeil - Prassen - Leunenburg) z posiadanych przez Ciebie "Kampfhandlungen...". Ja zobaczę co jest na ten temat konkretnie np. u Plotho.
Awatar użytkownika
Vissegerd
Kontakt:

Post autor: Vissegerd »

A ja dziękuję wszystkim bardzo za przemiłe, wspólne spędzenie czasu :D

Pozdrawliaju!
Awatar użytkownika
Kodi

srebrny_lis pisze:Na początek możesz wrzucić tłumaczenia tekstów na ten temat (Schippenbeil - Prassen - Leunenburg) z posiadanych przez Ciebie "Kampfhandlungen...". Ja zobaczę co jest na ten temat konkretnie np. u Plotho.
"Kampfhandlungen...". jest oszczędne w informacjach na ten temat. Wiadomo że 11 stycznia 1807 21. batalion wspólnie z jazdą: 5 reg. huzarów i 7 reg. dragonów odparli atak Francuzów na Sępopol. Zresztą pruska jazda toczyła walki w sąsiedztwie Sępopola od 9 do 17 stycznia. Natomiast 13 stycznia 21. batalion stoczył przegraną potyczkę pod Sątocznem. O towarzyszących oddziałach nic nie wiadomo. 14 stycznia pod Sątocznem przegraną potyczke stoczył też 5 reg. huz.
Pozostaje kwestia szerszego tła i oznaczenia oddziałów francuskich. I znalezienia ew. smaczków :kon:
srebrny_lis

U Plotho, który towarzyszył sztabowi rosyjskiemu, też jest o tym niewiele. Zaś w Beilagach jest sporo o korpusie L`Estocq`a, ale tylko o składach i o dniu 8 lutego 1807. Jeszcze popatrzę w korespondencji Neya (Colbert i Bennigsen). No i zostaje pruska klasyka z XIX w.: Hoepfner i Lettow - Vorbeck.
srebrny_lis

No to mamy jakieś historyczne zakotwiczenie w Galinach dla Kolegów - przeciwników. Oto w raporcie kapitana von Schepelera, przekazanego królowi przez ręce generała von Stutterheima 30 lipca 1807 widnieje informacja, iż: "pododdział 21. pułku liniowego [płka Decouz - s_l] (z korpusu Davouta) w dniu 28 lipca 1807 zrabował w Galinach, o milę od Bartoszyc, całe bydło i zapasy płótna. Francuscy strażnicy [ściągnięci przez właściciela majątku - s_l] nie odważyli się przeciwstawić rabunkowi, gdyż oficerowie [21. pp] zagrozili im rozstrzelaniem. Tegoż dnia 28-go tak splądrowano wieś Szwarunki, że Mongołowie nie zrobiliby tego dokładniej..." ;)
Awatar użytkownika
Kodi

Niestety z przyczyn obiektywnych impreza w Sępopolu planowana początkowo na styczeń musi zostać przeniesiona na późniejszy termin. O wszelkich nowościach w tej sprawie będę informował na bieżąco.
Gregor
srebrny_lis

Informuj, Kamerade, bo czuwamy cierpliwie :D .
Awatar użytkownika
Kodi

Kierownictwo Galin prosi o wsparcie 13 padździernika. Chodzi o mały pokazik dla jakiś ważniejszych gości. Szczegóły do dogrania z gospodarzami. My tj. 21BF wyjeżdżamy w tym terminie do Jeny więc być nie możemy, a warto wesprzeć miłych ludzi i przy okazji rozprostować nogi.
Pozwoliłem sobie zapodać Galinom kontakt do Rafaiła K.
Gregor
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

Daj namiary na Majora Sławka bo u mnie w warsztacie z odbieraniem różnie. żebym nie przegapił
srebrny_lis

Osobiście mogę. Pytanie: nocujemy czy nie? Muszę z Raisą ustalić wariant udziału.
ODPOWIEDZ