ostrybrzytwa pisze:syriusz czemu 4 cm to dużo , dla przykładu masz fotkę zapinki która była wielkości dłoni
Ta twoja nie jest taka wielka nawet .Powyższa ma około 6 cm długości,znam fibule 8 cm.
Ale w tym wszystkim nie chodzi o długość a szerokość i o typ bo Balasowa kabłąk musiałaby mieć inny (cienki).
a tak przyokazi jaki to typ zapinki ? z jakiego okresu coś z grupy olsztyńskiej ????
Ale ktora? Z Twego postu, czy ze zdjec Ostrego/Wieliczki?
Przy okazji - Twoja znajda to drut miedziany, jak sugeruja niektorzy, czy np. z jakiegos stopu miedzi?
a tak przyokazi jaki to typ zapinki ? z jakiego okresu coś z grupy olsztyńskiej ????
Ale ktora? Z Twego postu, czy ze zdjec Ostrego/Wieliczki?
Przy okazji - Twoja znajda to drut miedziany, jak sugeruja niektorzy, czy np. z jakiegos stopu miedzi?
mój drut to zdecydowanie miedziak i do tego zrzarty do szpiku
a z tą zapinką to chodzi o fotkę Wieliczki i ostrego bo to chyba ta sama zapinka
balas pisze:mój drut to zdecydowanie miedziak i do tego zrzarty do szpiku
W takim razie wycofuje "1 x tak" - nie bylo miedzianych fibul A co do zapinki, w typologii Almgrena sie nie miesci, jako ze lokalny typ i juz nie okres rzymski a wedrowki ludow. Jak sam pisales - "grupa olsztynska"!
jakby nie patrzec twoje tereny mlekiem i miodem plynace,jeszcze troszke i protokolami okleisz cale mieszkanie ,chyba czas zrobic zone w balona i zamiast kurortu w spa wyslac ja ze szpadelkiem w twoje tereny,sprobuje ja przekonac ze kopanie z mezem dobrze robi na cere