Czym wyczyścić miedzionikiel i cynk?
Czym wyczyścić miedzionikiel i cynk?
Mam fenningi z ww. metali czym je wyczyścić. Poradzą coś koledzy... z góry dziękuję. 

Re: Czym wyczyścić miedzionikiel i cynk?
Cynku to nie doczyścisz niczym. Szajsmetal pod tym względem nie ma litości.
Jakie pfennigi są z miedzioniklu? Może coś doradzę jak zobaczę, który to wzór.
Jakie pfennigi są z miedzioniklu? Może coś doradzę jak zobaczę, który to wzór.
20 pf - 1892
Wszystko zależy w jakim jest stanie, jeśli blacha "twarda" nie kruszy się, tylko syfu sporo, to szczoteczka i pasta do zębów, byle nie za mocno.
Jak nie wiem już zupełnie co z monetą zrobić to standardowe czynności - proszek do pieczenia(głównie do aluminium, ale potrafi zmiękczyć różne syfy), potem do oliwki wrzucam, jeśli jest potrzeba.
Proszek na pewno monety nie zniszczy.
Jak nie wiem już zupełnie co z monetą zrobić to standardowe czynności - proszek do pieczenia(głównie do aluminium, ale potrafi zmiękczyć różne syfy), potem do oliwki wrzucam, jeśli jest potrzeba.
Proszek na pewno monety nie zniszczy.
20 z miedzioniklu to chyba odpuszczę ale bardziej mi o cynk chodzi 10 -1919, bo na 20 jest ładna patyna(?), jest czerwono- brązowa, a ta 10 zajechana jest, ale czytelna. Spróbuję proszkiem.
Jeśli jest nalot to czerwony nalot to są to tlenki miedzi. Jeśli jest czytelna to zostaw, jeśli chcesz się tego pozbyć to polecam Kiwi do czyszczenia miedzi i mosiądzu, ale nigdy nie ma gwarancji, że napis i cała reszta nie trzyma się właśnie na tym osadzie.
Na czyszczenie cynku to chyba nie ma innej opcji jak oliwka. To polecam.
Na czyszczenie cynku to chyba nie ma innej opcji jak oliwka. To polecam.
Dzięki za pomoc. 20 zostawię bo jest ładna, a 10 po nocy w wodzie z proszkiem bez ciekawych efektów jak napisałeś Felix "szajsmetal"... 

Jeśli to twardy brud to mocz w oliwce, ale pewnie wycieruch z wżerami jak wszystkie cynkówki