Witam.
Mam pytanie do fachowców. Jak odrestaurować mapę Prus Wschodnich którą zamieściłem na zdjęciach poniżej? Sama mapka jest z papieru klejona na płótnie. Jak zrobić to domowym sposobem i fachowo. Proszę o wszelką pomoc kolegów.
Dzięki i pozdrawiam.
P.S. Może komuś z forumowiczów uda się rozszyfrować opis zamieszczony na płótnie z tyłu mapy?
Jest to mapa z manewrów wojskowych 1 i 2 dywizji 1 korpusu armii z 1908 r
Karte für die Manöver der 1. u. 2. Division u. des 1. Armeekorps 1908. Maßstab 1:100.000.
Cześć!!!
Mam "patent" na usuwanie taśmy klejącej - Podgrzewanie suszarką do włosów.
Kiedyś naprawiłem rozczłonkowaną mapę sklejając wierzch taśmą klejącą (aby zgrać rysunek). Następnie podkleiłem tak sklejoną całość odwrotem na płótno. Klej polimerowy, albo inny zachowujący elastyczność po wyschnięciu. Płótno z prześcieradła ( jak kleimy cały kawał dobrze jest płótno napiąć na podłożu, by lepiej smarować i ustabilizować). Po wyschnięciu kleju podgrzałem taśmy suszarką i usunąłem. W niektórych miejscach zostało trochę kleju od taśmy
- zmyłem je benzyną ekstrakcyjną. Mapy już nie składałem. Górną i dolną krawędź umieściłem w półwałkach drewnianych i przechowywałem powieszoną. Twojej nie da się podkleić na jednym kawałku, proponowałbym więc paski płótna. Klejem smarujemy płótno, nie mapę, niezbyt obficie (by się nie rozlewał), ale wystarczająco by chwycił. Wskazane najpierw próby.
Pozdrawiam!!!