Cześć!!!
Odkąd pamiętam, po prawej stronie, u wylotu ul Zwycięstwa w Górowie, przed skrzyżowaniem szosy bartoszyckiej i lidzbarskiej, wkopana w ziemię stała betonowa płyta. Lico miała gładko wykończone z kilkoma otworami postrzałowymi. Może ktoś ma pomysł cóż to takiego było. Może gdzie indziej tez takie stoją. Nie dopatrzyłem się na niej otworów po śrubach mogących w przeszłości mocować jakąś płytę z napisami.
Pozdrawiam!!!
Betonowa płyta przy ulicy
- Blacek
- Kontakt:
Betonowa płyta przy ulicy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Betonowa płyta przy ulicy
Jest taka na Kościuszki. Przejeżdżając dzisiaj, zatrzymałem się i zrobiłem zdjęcie, niestety komórką, bo nie miałem cyfrówki przy sobie. Ta płyta zawsze mnie intrygowała, szukałem jakiś napisów, itp. na niej, ale jest czysta. Tej ze ze Zwycięstwa nie znam, bo chyba już nie istnieje.Blacek pisze: Może gdzie indziej tez takie stoją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
to ta pod Natrangią ?
Tak.Frozzer pisze:to ta pod Natrangią ?
przy skrzyżowaniu na zwycięstwa już takiej nie ma, ale spotykałem się z podobnymi płytami, na których były oznaczenia milowe do najbliższych miejscowości - było to przydatne w czasach, gdy podróżowano konno - wtedy jeździec wiedział, czy zdąży przed zmrokiem
tylko że to był kamienie - a nie płyty betonowe, i był kute na nich napisy
skoro to beton - to zapewne jest późniejsza
ale może to również był rodzaj kamienia milowego, z namalowanymi oznaczeniami
tylko że to był kamienie - a nie płyty betonowe, i był kute na nich napisy
skoro to beton - to zapewne jest późniejsza
ale może to również był rodzaj kamienia milowego, z namalowanymi oznaczeniami
Ta z Kościuszki też betonowa, ale nie wygląda na to aby były na niej kiedyś jakieś oznaczenia... 

- Blacek
- Kontakt:
Nu! Znaczy ciekawe!!!
Ta przy Zwycięstwa była bardzo gładka od strony lica - trudno by ją malować. Ciekawe, czy w innych miejscowościach są podobne, bo wtedy można by domniemywać funkcji komunikacyjnych.
Pozdro!!!
Ta przy Zwycięstwa była bardzo gładka od strony lica - trudno by ją malować. Ciekawe, czy w innych miejscowościach są podobne, bo wtedy można by domniemywać funkcji komunikacyjnych.
Pozdro!!!