Ladownica Mauser
Ladownica Mauser
Ostatnio nabylem strychowiec - trzykomorowa ladownice do karabinu mauser - jest skorzana i strasznie sztywna, skora bez pekniec, szwy cale... i pytanie jak zmiekczyc ta skore zeby nie popekala? 

Re: Ladownica Mauser
nasmaruj lanoliną rozcieńczoną w benzynie lakowej, ale uważaj bo ten sposób jest doby do wykopkowych skór... na swoim strychowcu sprawdź najpierw w jakimś mało widocznym miejscu czy nie odbarwi skóry lub czy ogólnie nie zostaną jakieś brzydkie ślady
pozdr.warwick
pozdr.warwick
Lanolina jest dobra, ale do wykopków. Jach chcesz uelastycznić, specyfik musi zawierać wodę. Teraz nie mam czasu szukać, ale wieczorkiem wrzucę jakieś przepisy.
a roztwór wodny gliceryny? glicerynę można kupić w każdej aptece
No za 2 tygodnie sprobuje sie z nia pobawic troszke
slyszalem o kremowaniu skory np kremem Nivea myslicie ze to cos da?? 

hyy
co do gryceryny to po zastosowaniu na fasunku "owy wykop " skóra stała się elastyczna i mieka ale po 5-6 miechach zaczeła się rozkładać sypać 

Posiadam profesjonalny środek garbarski do zmiękczania skóry. Sprawdzony w praktyce i po pół roku nic się skóra nie zsycha.
Z chęcią się podejmę konserwacji w zamian za jakieś wykopkowe elementy ekwipunku, tj. skórzane fragmenty ładownic, kabur, szelek itp.,co sa mi potrzebne do wzorów replik. w grę wchodzą pozostalości po I i II wojnie światowej.
Z chęcią się podejmę konserwacji w zamian za jakieś wykopkowe elementy ekwipunku, tj. skórzane fragmenty ładownic, kabur, szelek itp.,co sa mi potrzebne do wzorów replik. w grę wchodzą pozostalości po I i II wojnie światowej.
w celu uelastycznienia skóry należy najpierw wymoczyć ją w kwasku cytrynowym - co również zabije wszelkie grzyby i pleśń, później należy smarować olejem kopytkowym - lub lanoliną rozcięczoną w benzynie lakowej (po lanolinie jednak skóra ciemnieje)