Podziękowania i relacje Listopadowa wyprawa specjalna

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
Kurczak

Re: Podziękowania i relacje Listopadowa wyprawa specjalna

Post autor: Kurczak »

ufff i chwila wytchnienia! :D

Z mojej strony podziękowania dla wszystkich uczestników a także dla naszych dobroczyńców:korvettenkapitana oraz 3mwoja.
Marsz w moim wykonaniu nosiłby tytuł "Jak zostać maruderem" :D złe przygotowanie kondycyjne oraz źle dobrane skarpetki i obuwie dało się we znaki. Podążałem ślamazarnym krokiem za "główną kolumną" opóźniając marsz, doszło nawet do rabunku domu! :D

Mimo fatalnej pogody większość maszerowała bez płaszczy. wcale nie było zimno aż tak. Płaszcz na takim deszczu by zamókł i stałby się jeszcze bardziej uciążliwym niż przydatnym. Dobrym patentem było by zakładanie ta taką pogodę wszelkich szmatek czy chustek na szyje i twarz, zasłaniając się od wiatru. Wypchany tornister grzał dodatkowo w plecy. Klimatu dodawały także strzały w oddali i ujadanie psów gdzieś w lasach. Tylko czekałem aż z lasu runą na mnie kozacy! :)

Trzeba dopracować tylko regularność postojów. Najlepiej żeby oficer z zegarkiem w ręku odmierzał godzinę i po każdej postój na 5 minut. Po kilku godzinach dłuższy postój.

Tyle z mojej strony, jak się mi coś przypomni to dopiszę!

P.S
Grzanki S. Lisa- :guru: :D
asdic321

Post autor: asdic321 »

Fakt, suchy i wygodny but to podstawa! Ich brak zawsze dawal sie piechurom we znaki bardziej niz wojska nieprzyjaciela...
Wlasnie, jak sobie z tym radzicie? Bo mundur i oporzadzenie mozna jakos (lepiej lub gorzej) przygotowac we wlasnym zakresie a buty?! :roll:
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Wciąż czekam na powrót posłańców z Białorusi i Mołdawii a Jekatierina szyła na miarę w Krakowie (to odn. butów). Grzaneczki to wyłączna zasługa Mojej Niezastąpionej Raisy Jewgienijewny :guru: . A niesiony przeze mnie nielekki szynel stanowił (zwłaszcza podmoczony) namiastkę Waszych karabinów - tak dla osłabienia wyrzutów sumienia gospodina oficera ;) .
asdic321

Wiem ze nikt nie lubi wtracania sie przez kibicow :wstyd: ale co relacja, to wciaz o tych butach... tak i zal mnie sie zrobilo! Na pewno jest to spore wyzwanie (zwl. z dopasowaniem do realiow epoki) ale czy przypadkiem inne buciska mundurowe nie moglyby choc poudawac "nastojaszczich ruskich sapogow"? :D Powiedzmy tego typu:
http://allegro.pl/saperki-nva-do-rekons ... 90845.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/buty-saperki-ddr-do-r ... 17494.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/saperki-skorzane-nva- ... 81905.html" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

Już zmolestowałem człowieka, więc nie chcę przeinwestować, zwłaszcza że te sprowadzane maja kosztować ok. 500 para.
Dziku, wyraźnie znalazłeś wielbiciela(kę?) w Ornecie; patrz post na forum Pani Ewy. Nie ma to jak wystawić faję w odpowiednim momencie :zebek: . A może to o Kurczaka chodzi? My tylko "zazdraszczamy" ;) .
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

asdic321 pisze:Wiem ze nikt nie lubi wtracania sie przez kibicow :wstyd: ale co relacja, to wciaz o tych butach... tak i zal mnie sie zrobilo! Na pewno jest to spore wyzwanie (zwl. z dopasowaniem do realiow epoki) ale czy przypadkiem inne buciska mundurowe nie moglyby choc poudawac "nastojaszczich ruskich sapogow"? :D Powiedzmy tego typu:
http://allegro.pl/saperki-nva-do-rekons ... 90845.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/buty-saperki-ddr-do-r ... 17494.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/saperki-skorzane-nva- ... 81905.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Część z nas używa właśnie tych DDR-owskich butków, w tym i ja. Są nawet wygodne, po przejściu tych 30km w mokrych butach nie mam żadnego zatarcia, czy bąbla.
Jednakże również rozważam nad zamówieniem epokowego obuwia.
Marcin

Post autor: Marcin »

Przepraszam, że dopiero teraz. Składam podziękowania dla towarzyszy marszu za możliwość dokonania takiego przejścia razem. Chłopaki z Ornety czuwali nad nami od samego Lidzbarka do Ornety niczym aniołowie. Gotowi byli w każdej chwili zjawić się przy nas jak tylko poprosimy ( tak też było w Opinie).
Moje odczucia i spostrzeżenia z marszu: Miłe przyjęcie przez obcych ludzi w Wolnicy . Poczęstowani byliśmy herbatą, której początkowo nie mieli. Następne przyjemne zaproszenie na herbatę przez świetlicowe dzieci w Opinie. Mimo, że mieliśmy dość nietypowy wygląd to dobrzy ludzie wsparli nas ciepłymi napojami. Pogoda, jaka towarzyszyła nam w marszu niestety, ale była bardzo uciążliwa i zdecydowanie osłabiała i męczyła nas w marszu. Moje straty fizyczne to mały odcisk na nodze, opuchnięte stopy i ogólne zmęczenie organizmu. Jednak podsumowując swój stan fizyczny oceniam na poziomie dobrym. Jestem gotów ruszyć znowu na tą trasę jednak teraz wolałbym w porze cieplejszej – suchszej.
Podsumowując wyprawa w pełni udana. :kon: :papa:
asdic321

Pewnie, co "markowy oryginal" to oryginal! :D Swoja droga pamietam jak Ruscy opuszczali Torun i koledzy moi nabyli od nich na juwenalia dwa pelne mundury (zolnierski i oficerski - od butow po czapki) za cztery flaszki a dostali jeszcze do tego mine przeciwczolgowa (sic!) gratis! Az strach pomyslec co by przytargali do akademika gdyby mieli wowczas na zbyciu piec stow!!! :zebek:
srebrny_lis

Nie trzeba nawet "ruskich": pamiętam do dziś, jak się tanio obłowiłem w rzadkie a potrzebne książki już w trzecim dniu pobytu w akademiku (I rok), kiedy balował na zakończenie przygody z uczelnią dopiero co uwalony - na własne życzenie! - kolega z II roku, syn ziemi podlaskiej. Z tej puli do dziś mi jeszcze jedna pozycja została (Jelinka "Wielki atlas prehistorii człowieka").
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

Kurczak, to nie były grzanki ale sucharki. srebrny lisie wielkie :guru: za te suchareczki. Marcin, jakbyście mieli chęc przebyć tę trasę jeszcze raz to bardzo chętnie pomogę. Co do wynalazku gorzelniczego srebrnego lisa to tu również :guru:
ODPOWIEDZ