Epoka napoleońska

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
srebrny_lis

Re: Epoka napoleońska

Post autor: srebrny_lis »

W Będominie dostaliśmy od Waldka Zubka (kapitana wojsk XW) dwie ciekawe pozycje: "Listy" dra Williama Wardena z okresu wygnania Napoleona na Św. Helenę (w ramach "Zeszytów Raszyńskich") oraz wydaną pierwszy raz w 1809 r. "Instrukcyę dla kommendantów placu ułożoną przez generała Hebdowskiego zastępcę ministra woyny".
srebrny_lis

Właśnie nabyłem "z ręki" ciekawy album z 1929 r. "Pomniki bojowników o niepodległość 1794 - 1863", opracowany przez prof. Henryka Mościckiego. Opis walk zbrojnych (dość patetyczny i w zarysie) a potem kilkaset zdjęć ukazujących nagrobki, mogiły, epitafia, kapliczki żołnierzy polskich z walk od Kościuszki po Powstanie Styczniowe; na końcu wiele stron z mapkami do licznych ilustracji. Ciekawy zestaw, bo niektóre z tych grobów lub pomników albo już nie istnieją, albo zupełnie inaczej wyglądają. Wiele z terenów zabużańsko - zaniemeńskich. Cieszę się też z ceny, bo zapłaciłem wielokrotnie mniej, niż oferują w Sieci (tam koszmarna cena 900 PLN!). Papier półkredowy, oprawa twarda tekturowo - płócienna ze złoceniami. Piękna, kaligraficzna dedykacja od uczniów dla profesora wychowawcy w dniu imienin.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

no to faktycznie taniej wyszło niż w sieci :)
srebrny_lis

Taką cenę podawał warszawski antykwariat, więc pewnie gdyby pozycja była na allegro, cena byłaby niższa [?].
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Ja ostatnio całkiem przypadkiem nabyłem taką kniżkę, ''Życie marszałków francuskich z czasów Napoleona'', jest to wydany 1985 roku reprint książki która wyszła ''za pozwoleniem Cenzury Rządowej'' :) w 1841 roku. Bardzo ładne wydanie z pięknymi rycinami. Książka wydaje się rzadka, nakład to tylko 2000 egzemplarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kurczak

Post autor: Kurczak »

Widziałem taką w jednym z olsztyńskich antykwariatów, tyle że cena jaką pani podyktowała troszkę mnie odstraszyła. Ale książka warta grosza!
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
DAMIAN

Ja tylko 30zł dałem.
Awatar użytkownika
Kurczak

Post autor: Kurczak »

:szok: :szok: :szok: bezcen! gratulacje! ;)
srebrny_lis

Mnie proponowano w antykwariacie parę lat wcześniej za to samo ok. 80 PLN; przejrzałem i zrezygnowałem. Nie dlatego, że rzecz niefajna: pisałem wtedy pracę a treść wydała mi się banalna i nie wnosząca niczego do już posiadanych materiałów. Toteż wtedy pożałowałem. Dziś bym wziął, a na pewno za 30 PLN! Zwłaszcza, że tamże nabyłem za grosze "Jenerała Józefa Sułkowskiego życie i pamiętniki" (reprint wydania z 1864 r.) i "Pamiętniki króla Stanisława Augusta" (reprint wydania z 1915 r.).
Awatar użytkownika
DAMIAN

No tak, nie jest to może wyczerpujące źródło o każdej z tych postaci (3-4 stronki na każdego z marszałków to zdecydowanie za mało)... ale to fajny akcent do osobistej biblioteczki. :)
srebrny_lis

Reprinty fajna sprawa. Szkoda, że nie pachną tak jak wiele książek z 1. poł. XIX wieku... A co do informacji o marszałkach, większość ma wyczerpujące biografie, szkoda że raczej nie po polsku (u nas tłumaczą raczej te słabe biografie). Istotny wyjątek stanowi jak pamiętam Soult: wciąż czeka na wnikliwego biografa a z naszego punktu widzenia jest ważny.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, 19:35 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DAMIAN

srebrny_lis pisze:Reprinty fajna sprawa. Szkoda, że nie pachną tak jak wiele książek z 1. poł. XIX wieku...

Ale zawsze pachnie. To nie koszmarny e-book. Brrrr... Mam nadzieję, że nie dożyję czasów kiedy papier kompletnie zastąpi ekran!
srebrny_lis

Zwłaszcza, że książkę można wziąć do lasu nawet jak padnie cała energetyka świata a z wtyczką w dupie w krzaczory nijak :/ .
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Opołczenie rosyjskie 1813 w Gdańsku

Post autor: Manufaktura Dzika »

http://www.reenactor.ru/ARH/PDF/Lapina_02.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

tekst ze strony rosyjskiej
srebrny_lis

Re: Opołczenie rosyjskie 1813 w Gdańsku

Materiał niszowy, z bibliografii wynika, że na niezłej podstawie źródłowej (poza pozycją nr 1 [trochę bogoojczyźniany zestaw] są to ruskie materiały dokumentowe). Oblężenie Gdańska w 1813 było faktycznie blokadą, dlatego skierowano tam wiele jednostek drugiego sortu. Oddziały lepszej jakości ganiały po Śląsku i Niemczech. Ale opołczeńcy, jak zwykle, byli pełni zapału i mieli poczucie misji. W 2013 można tekst wykorzystać dla udziału naszych w jakiejś gdańskiej imprezie.
Uwaga techniczno - tematyczna: może przenieść te posty do tematu "epoka napoleońska" w tym dziale?
ODPOWIEDZ