Genealogia

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
Adik

Genealogia

Post autor: Adik »

Witam! Jak można ustalić swoich przodków sprzed np.300 czy 500 lat? Słyszałem, że to możliwe. Kto zajmuje się czymś takim?
Awatar użytkownika
bartman

Re: Genealogia

Post autor: bartman »

Zajmują się tym zawodowo firmy genealogiczne ( Szukaj google), ale kosztuje to kupę kasy.
Najlepiej samemu w rodzinie pytać, pisac i notować. Czytać fora genealogiczne, tam dużo porad i tłumaczeń można uzyskać. Bo akta śa w różnych językach pisane. Potem pisać po konkretnych Archiwach państwowych lub kościelnym ( z tymi różnie bywa). Czasami trzeba osobiście pojechać. Jest to takie samo hobby jak każde inne. :D
Awatar użytkownika
Adik

Dzięki za info. Kupy kasy wywalał w to nie będę, bo aż tak mnie to nie fascynuje. Czysta ciekawość :) Zacznę od pytania w rodzinie i pewnie dojdę do początków XX w., może dalej. A potem to się zobaczy :)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Kiedyś lekarz Janowicz z Olsztyna ("Klucz Hipolita czyli ostatnie liberum veto na Litwie") radził zacząć od pytania najstarszych członków żyjącej rodziny o miejsce i datę urodzenia oraz imiona i nazwiska ich rodziców, potem schodzić parafiami/urzędami w głąb itd. Najłatwiej mają w centrali, gdzie ludność i granice nie zmieniały się tak często...
Awatar użytkownika
Adik

Ok, dzięki. A jak "głęboko" mogę sięgnąć prowadząc takie badania na własną rękę? Bo np. znalazłem w necie ciekawą informację, że nazwisko mojej rodziny od strony mamy znajduje się w śród kilkudziesięciu nazwisk potomków Mieszka I :)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Trudność polega na tym, że przodkowie Mieszka I (wielce hipotetyczni zresztą) a i on sam nazwisk jeszcze nie mieli :/ .
Awatar użytkownika
Adik

Pomyliłem dwa wyrazy. Błąd naprawiłem. Miałem na myśli jego potomków :P Chcę dojść jak najdalej :)
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Proponuję całą zabawę zacząć od http://www.myheritage.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Być może ta żmudna praca nie będzie Tobie odpowiadała ... Jedna ważna uwaga. Nie uśmiercaj pochopnie krewniaków, choćby mieli ponad sto lat. Ja uśmierciłem dwie staruszki :wstyd: Jedna żyje do dzisiaj i ma 99 lat, druga niedawno zmarła w wieku 105 lat. Powodzenia ...
Awatar użytkownika
bartman

Post autor: bartman »

Na siłę obecnie można udowodniś pochodzenie jak się chce. Naciągając fakty. Większość nazwisk tworzona była w XVII/XVIII wieku. W archiwach Państwowych są dane od 1810 +/- i tam możesz dojść, starsze to już albo archiwum akt dawnych albo kościelne najobszerniejsze. Są jeszcze mikrofilmy kościoła Mormonów do wypożyczania za pieniążki. Na razie zbieraj dane ( jak podpowiada LIs) kto, gdzie, kiedy, miejscowść-to pozwoli odszukać parafię (ksiądz czasami jest uczynny) i rejon archiwum.
Awatar użytkownika
Adik

markis pisze:Proponuję całą zabawę zacząć od http://www.myheritage.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Być może ta żmudna praca nie będzie Tobie odpowiadała ... Jedna ważna uwaga. Nie uśmiercaj pochopnie krewniaków, choćby mieli ponad sto lat. Ja uśmierciłem dwie staruszki :wstyd: Jedna żyje do dzisiaj i ma 99 lat, druga niedawno zmarła w wieku 105 lat. Powodzenia ...
Sorki, ale Ja Ciebie nie rozumiem. Jakie uśmiercanie?
Awatar użytkownika
Adik

bartman pisze:Na siłę obecnie można udowodniś pochodzenie jak się chce. Naciągając fakty. Większość nazwisk tworzona była w XVII/XVIII wieku. W archiwach Państwowych są dane od 1810 +/- i tam możesz dojść, starsze to już albo archiwum akt dawnych albo kościelne najobszerniejsze. Są jeszcze mikrofilmy kościoła Mormonów do wypożyczania za pieniążki. Na razie zbieraj dane ( jak podpowiada LIs) kto, gdzie, kiedy, miejscowść-to pozwoli odszukać parafię (ksiądz czasami jest uczynny) i rejon archiwum.
Dzięki za wskazówki. Nie pomyślałem, żeby spisywać miejscowości, bo parafia może się przydać :) W piątek będę w Lidzbarku u babci i tam mam zamiar zacząć całą zabawę z nią i jej rodzeństwem :)
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Adik pisze: ( ....) W piątek będę w Lidzbarku u babci i tam mam zamiar zacząć całą zabawę z nią i jej rodzeństwem :)
Spytaj swoją Babcie o nekrologi. Kiedyś wycinało się nekrologi z gazety i były one przechowywane jako rodzinne pamiątki. Tam też są zawarte ciekawe informacje związane z pochowkiem. Mam niezłą, rodzinną kolekcję ...
Awatar użytkownika
Adik

markis pisze:
Adik pisze: ( ....) W piątek będę w Lidzbarku u babci i tam mam zamiar zacząć całą zabawę z nią i jej rodzeństwem :)
Spytaj swoją Babcie o nekrologi. Kiedyś wycinało się nekrologi z gazety i były one przechowywane jako rodzinne pamiątki. Tam też są zawarte ciekawe informacje związane z pochowkiem. Mam niezłą, rodzinną kolekcję ...

Ooo dzięki! O tym też nie wiedziałem :) Na pewno zapytam :)
Awatar użytkownika
Adik

Oj...sporo tego, ale bardzo dziękuję :) Zapoznam się :)
ODPOWIEDZ