Dobre Miasto maj 2010

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
UMDM

Re: Dobre Miasto maj 2010

Post autor: UMDM »

srebrny_lis pisze: Na obrzeżach Gospodarze chcą rozmieścić kilka pni oświetleniowych (te takie puste rury drewniane z żarem w środku).
Nazywa się to "komin". Mamy nadzieję, że uda nam sie zdobyć tego kilka sztuk. Oprócz "oświetlenia" jest to też dobry "grzejnik". ;)

Na dzień dzisiejszy mogę poinformować, że patronatem medialnym imprezę objęło Polskie Radio Olsztyn i TVP Olsztyn Nadal czekam na Gazetę Olsztyńską.

Generalnie słyszę wokoło same pozytywne i dopingujące komentarze.

Jestem raczej pewny, że jeżeli w tym roku impreza zrobi wrażenie na mieszkańcach to w przyszłym roku możemy liczyć na znacznie większy budżet z naszej strony a co za tym idzie większy rozmach imprezy. Pamiętajmy, że ta impreza nie była „ujęta” w budżecie na 2010 r. No i burmistrz musiał robić „czary mary” :D

Jeżeli macie jakieś pytania - nie wahajcie się! często tu zaglądam.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Jeżeli tylko sołdaty podejdą poważnie i nie nawalą z przyjazdem (już obiecanym), to impreza się uda. Czego sobie i wszystkim życzę.
srebrny_lis

Prowadzę bieżący rejestr zgłoszeń grup. Gdyby wierzyć podawanym liczbom maksymalnym, mam na liście obecnie 63 osoby a MAKSYMALNIE mogłoby ich być 66. Może oczywiście być też poniżej 60 (wypadki chodzą po ludziach), tego do ostatniej chwili się nie dowiemy.
PYTANIE: ilu maksymalnie żołnierzy "wytrzyma" Organizator czyli DMiasto? Istotne jest też to, że mają wśród podanej liczby przybyć grupy żołnierzy z Trójmiasta i Warszawy, co mogłoby "zanęcić" tamte ośrodki do ewentualnych przyszłych imprez. Materiał do dyskusji; zapraszam.
Awatar użytkownika
UMDM

Dowiem się :-) i dam znać !

Organizator "wytrzyma" 66 osób :kon:

Pomyślcie, proszę, o osobie która komentowała by bitwę. Oczywiście będzie osoba od nas, ale wydaje mi się, że komentarz w formie dialogu wypadłby znacznie lepiej. Plusem tego, że byłby ktoś "obeznany" od Was byłaby fachowość komentarzu (nomenklatura itp...)

Jezcze raz BARDZO PROSZĘ o fotki żołnierza z konkretnych wojsk. Zlecę wydruk ulotek. Czekam na ostatniego patrona medialnego i w przyszłym tygodniu drukują się plakaty.

Będę prosił też Was o pomoc w plakatowaniu Waszych miast (jezeli można robić to ad hoc, bez zezwolenia)

Postaramy się zorganizować wóz drabiniasty, który odwiózłby rannych i zabitych z pola bitwy :)

Co do noclegów "pod dachem" prosze o podanie liczby osób.
Awatar użytkownika
UMDM

wytargowałem jeszcze trochę :-)

Tak wiec nie obrazimy się jak do Dobrego Miasta przyjedzie 75 rekonstruktorów :-)
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

ulotki mogę roznieść na UWM w Olsztynie, tylko muszę je mieć :zebek:
Awatar użytkownika
Kurczak

Post autor: Kurczak »

Mogę pomóc jak coś :cool:
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

właśnie, z Kurczakiem rozniesiemy i rozkleimy raz dwa :kon:
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

W Dobrym Mieście dobrym środkiem na przekazanie informacji dla mieszkańców będzie zapewne DOB-SAT (kanał sieci kablowej).
srebrny_lis

Kilka zdjęć ma wybrać i wysłać Jaksa z LDK. Osobiście nie mogę włączyć się w komentarz podczas bitwy, gdyż idę w pole z wojskiem. Mogę natomiast dostarczyć kilka stron tekstu o walkach pod DMiastem 9 VI 1807, zaś informacje o ówczesnej taktyce piechoty, artylerii i jazdy (to ostatnie tu niekonieczne) w znanej pozycji Roberta Bieleckiego "Wielka Armia", Warszawa 1995 (parę lat później wyszła jej druga edycja pt. "Wielka Armia Napoleona"). Osobiście mógłbym powiedzieć kilka słów komentarza do "sądu nad burmistrzem Kroschewskim" pod Basztą, co nie będzie kolidowało z moimi zadaniami (będzie juz po "rozstrzelaniu szpiega/dywersanta" a burmistrza będą "sądzili" Francuzi).
srebrny_lis

Rebiata! Licząc tymczasem Wileński na MAKSYMALNIE 18, 52 IR na 12, 6 Rotę na 8, Jegrów na 7, 12 pp na 4, 7 pp Gdańsk na 6, 7 pp Warszawa na 4, 1 pp Leg. na 6 osiagam RAZEM liczbę 65 ludzi. czyli wg ostatnich ustaleń zostaje REZERWA w wysokości 10 pozycji. KTO CHCE JĄ WYPEŁNIĆ?
Awatar użytkownika
UMDM

Liczę na to , że te 10 miejsc się wypełni :D

Z promocją ruszamy po długim weekendzie. Kablówka oczywiście będzie emitować ogłoszenie. Do tego będzie oplakatowane (2 razy) Dobre Miasto i w miarę możliwości (tu proszę o pomoc) miasta (gminy) sąsiadujące.

Wykorzystany będzie także dobromiejski system "INFO SMS", małe ulotki i co najważniejsze wydarzenie promować bedzie TVP Olsztyn i Radio Olsztyn. Być może dojdzie jeszcze jedna z gazet, ale to bede mogl potwerdzić dopiero po 4 maja.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

moze 4 pp oni byli zainteresowani ale tym starym terminem
najlepiej puścić wici
moze kogoś ze wschodu ze strefy bezwizowej
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Wszystko wskazuje, że będzie nas więcej niż 4 osoby.
srebrny_lis

Czyli wspomniana rezerwa się przyda. Nie wiadomo też, czy z 52. IR faktycznie będzie aż 10 - 12 osób, więc spoko.
ODPOWIEDZ