Pan Jezus do identyfikacji
Pan Jezus do identyfikacji
Prosze o wydatowanie. Odlew, wysokość 5cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pan Jezus do identyfikacji
Ewidentnie pasyjka z krzyza (mosiezna?), co do datowania trudno mi cos rzec...
Czy przerzucasz sie na cmentarze?

Czy przerzucasz sie na cmentarze?

Jak to stało w jakimś milicyjnym protokole: "Nad drzwiami wisiał portret ukrzyżowanego mężczyzny w wieku około 30 lat".KOZAK pisze:Pan Jezus do identyfikacji

- Szara Sowa
O datowanie będzie trudno. Pasyjka może być z krzyżyka kolędowego jak i od dużego różańca. Układ nóg i stan zachowania wskazują też, ze nie jest współczesna. Rodzaj metalu może by coś podpowiedział. Trzeba trochę poszperać.
Za leniwy jestem by tam kopać, przyjdzie czas, to mi ludzie tam wykopią wielki dołekasdic321 pisze:Czy przerzucasz sie na cmentarze?

Nie jestem byłym funkcjonariuszem MOmeickel pisze:Jak to stało w jakimś milicyjnym protokole: "Nad drzwiami wisiał portret ukrzyżowanego mężczyzny w wieku około 30 lat".KOZAK pisze:Pan Jezus do identyfikacji

Witaj. Materiał z jakiego wykonano pasyjkę to mosiądz.Szara Sowa pisze:O datowanie będzie trudno. Pasyjka może być z krzyżyka kolędowego jak i od dużego różańca. Układ nóg i stan zachowania wskazują też, ze nie jest współczesna. Rodzaj metalu może by coś podpowiedział. Trzeba trochę poszperać.
- Szara Sowa
Przeglądałam dziesiątki pasyjek od różnych krzyżyków i krzyży. Ułożenie nóg jest bardzo nietypowe. Identyczne znalazłam tylko raz, i to na krzyżu przydrożnym na terenie Kaszub . Zdjęcie zamieszczono dwa lata temu, w wielki piatek zdewastowano krzyż, został jak wspomniano ścięty, zwalony na ziemię. Niestety nic na temat historii krzyża nie napisano, czy był współczesny, czy też może stary. Nieco podobne układy nóg, z tym , że przybitych w odwrotnej kolejności znalazłam na kilku przedwojennych egzemparzach dużych krzyży. We wszystkich przypadkach figury były drewniane, rzemieślniczej roboty ( ludowe). Może figurka pochodzi z drewnianego krzyżyka na ścianę, wykonanego przez miejscowego rzemieślnika? Tylko ten mosiądz mi nie pasuje, stopy cynkowo- cynowe udawały w XIX w. brązy. Sprawdź dobrze, czy to nie coś takiego.
Podrapałem w jednym miejscu nożykiem i metal jest żółty jak mosiądz.
Dziękuję Ci za wysiłek jaki włożyłaś w identyfikację figurki.
Dziękuję Ci za wysiłek jaki włożyłaś w identyfikację figurki.