Pan Jezus do identyfikacji

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
KOZAK

Pan Jezus do identyfikacji

Post autor: KOZAK »

Prosze o wydatowanie. Odlew, wysokość 5cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
asdic321

Re: Pan Jezus do identyfikacji

Post autor: asdic321 »

Ewidentnie pasyjka z krzyza (mosiezna?), co do datowania trudno mi cos rzec... :/
Czy przerzucasz sie na cmentarze? :zebek:
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

KOZAK pisze:Pan Jezus do identyfikacji
Jak to stało w jakimś milicyjnym protokole: "Nad drzwiami wisiał portret ukrzyżowanego mężczyzny w wieku około 30 lat". :lol:
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

O datowanie będzie trudno. Pasyjka może być z krzyżyka kolędowego jak i od dużego różańca. Układ nóg i stan zachowania wskazują też, ze nie jest współczesna. Rodzaj metalu może by coś podpowiedział. Trzeba trochę poszperać.
Awatar użytkownika
KOZAK

asdic321 pisze:Czy przerzucasz sie na cmentarze? :zebek:
Za leniwy jestem by tam kopać, przyjdzie czas, to mi ludzie tam wykopią wielki dołek ;)
meickel pisze:
KOZAK pisze:Pan Jezus do identyfikacji
Jak to stało w jakimś milicyjnym protokole: "Nad drzwiami wisiał portret ukrzyżowanego mężczyzny w wieku około 30 lat". :lol:
Nie jestem byłym funkcjonariuszem MO :D
Szara Sowa pisze:O datowanie będzie trudno. Pasyjka może być z krzyżyka kolędowego jak i od dużego różańca. Układ nóg i stan zachowania wskazują też, ze nie jest współczesna. Rodzaj metalu może by coś podpowiedział. Trzeba trochę poszperać.
Witaj. Materiał z jakiego wykonano pasyjkę to mosiądz.
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Przeglądałam dziesiątki pasyjek od różnych krzyżyków i krzyży. Ułożenie nóg jest bardzo nietypowe. Identyczne znalazłam tylko raz, i to na krzyżu przydrożnym na terenie Kaszub . Zdjęcie zamieszczono dwa lata temu, w wielki piatek zdewastowano krzyż, został jak wspomniano ścięty, zwalony na ziemię. Niestety nic na temat historii krzyża nie napisano, czy był współczesny, czy też może stary. Nieco podobne układy nóg, z tym , że przybitych w odwrotnej kolejności znalazłam na kilku przedwojennych egzemparzach dużych krzyży. We wszystkich przypadkach figury były drewniane, rzemieślniczej roboty ( ludowe). Może figurka pochodzi z drewnianego krzyżyka na ścianę, wykonanego przez miejscowego rzemieślnika? Tylko ten mosiądz mi nie pasuje, stopy cynkowo- cynowe udawały w XIX w. brązy. Sprawdź dobrze, czy to nie coś takiego.
Awatar użytkownika
KOZAK

Podrapałem w jednym miejscu nożykiem i metal jest żółty jak mosiądz.

Dziękuję Ci za wysiłek jaki włożyłaś w identyfikację figurki.
ODPOWIEDZ