Stępowo - gdzie szukać?
- castleman
- Kontakt:
Stępowo - gdzie szukać?
Poszukuję informacji na temat tej miejscowości, wsi, przysiółka czy cokolwiek to było, już na kilku forach. Znajdowala się w dawnym woj. elbląskim. gm. Mikołajki Pomorskie. Mimo tych informacji nie mogę jej namierzyć, ani w googlach, ani w wikipedii, nigdzie. Jakby jej nie było. Pytam się gdyż Katalog stanowisk archeologicznych wymienia tam grodzisko.
-
Re: Stępowo - gdzie szukać?
W pierwszych latach po 1945 niektóre miejscowości zmieniały kilkakrotnie nazwy (np. Lubomino [Arnsdorf] k/DMiasta było Żółtkowem a Kochanówka [Stolzhagen] Przejazdem), więc może stąd brak w źr. elektronicznych, które zwykle podają nazwę dawną sprzed 1945 i współcześnie obowiązującą. Np. już "Rocznik Diecezji Warmińskiej" z 1985 r. nie zna formy Stępowo k/Mikołajek Pomorskich. Może w dwutomowym słowniku nazw na Ziemiech Zachodnich i Północnych/Odzyskanych jest ta nazwa? Jak znajdę gdzieś, to dam głos.
Wojewoda prowadzi urzędowy rejestr nazw miejscowych. Mniemam, że i wykreślonych.
Próbowałeś tych map wojskowych z lat 70-tych, które wszyscy mają? Przejrzeć jedną gminę to niewielki ból.
Próbowałeś tych map wojskowych z lat 70-tych, które wszyscy mają? Przejrzeć jedną gminę to niewielki ból.
-
Na dzisiejszych mapach są w pobliżu Stążki i Sypniewo [?]
.

- castleman
- Kontakt:
Niestety nie posiadam tych map. Chyba jednak postaram się skontaktować z gminą, wysłałem do nich maila z zapytaniem. Zobaczę czy będzie jakiś odzew.meickel pisze:Próbowałeś tych map wojskowych z lat 70-tych, które wszyscy mają? Przejrzeć jedną gminę to niewielki ból.
- castleman
- Kontakt:
Dostałem odpowiedź z gminy, Stępowo to obecnie Stążki