Epoka napoleońska

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
mapownik

Re: Epoka napoleońska

Post autor: mapownik »

Edytowalem post bo sie pomylilem .Zbior Map jest z 1875 i wydrukowany jest w innej drukarni niz moje pozostale cztery tomy.Nawet te czterotomowe wydania byly drukowane w okladce miekkiej lub twardej.W bibliografi nie widze mojego4 tomowego wydania.
http://bibliographies.lebeaulivre.com/a ... thiers.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Tutaj linki do ebookow jest kilka ciekawych.
Ten atlas jest chyba do wydania 20 tomowego?
Ponizej na prosbe kolegi miniaturki wszystkich zdjec z tego atlasu.Przyjemnej lektury.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 mar 2010, 14:27 przez mapownik, łącznie zmieniany 3 razy.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Prace Thiersa nad jego "opus vitae" trwały w latach 1845-1862 i były publikowane po raz pierwszy w Paryżu właśnie w tych latach. Niemal natychmiast przetłumaczono je na polski i już w latach 1850-ych wydano część. Dzieło było bardzo popularne i nakłady szybko wykupywano, więc wznawiano je potem.
mapownik

Kolejne nabytki dzisiaj, M.De Norvins Histoire de Napoleon.

Jest tez na ebooku ale wole oryginal - naprawde super stan

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
srebrny_lis

Jasiek od Norvinów ;) ? Oficer ordonansowy Napoleona, kłamie i zmyśla jak z nut, ale robi to po prostu cudownie!!! Z lidzbarskich bajeczek Jaśka najfajniejsze są ta o butelce starego rumu na wzgórzu wiatracznym w Ignalinie [?] i ta o psie - "moim rosyjskim jeńcu spod Heilsbergu". Ty masz bracie szczęście! Ja sam czytałem fragmenty Jeana de Norvin odnoszące się do 1807 w wersji niemieckiej w antologii "Napoleon. Die Memoiren seines Lebens" wydanej przez Wenckera-Wildberga pod okiem Kircheisena przed I wojną światową.
mapownik

Przypadkiem wkleilem jeszcze inne zdjecie ale fajne jest to ze okladka super ,Na koncu ladne mapki kampanii wewnatrz portrety dowodcow za ktore oddzielnie placi sie duzo na aukcjach bo ksiazki z rycinami , stalorytami , miedziorytami sa regularnie rozrywane i sprzedawane pojedynczo.O kampanii w Polsce jest niewiele ale kiedys sobie poczytam dokladniej.Lepiej nie pytaj ile dalem he he he .
srebrny_lis

A wszyscy mieli i mają za złe fellachom egipskim, że sprzedawali papirusy porwane celowo na fragmenty... (to a propos tych wyrywanych rycin).
mapownik

Powiem tak ze latwiej mi znalezc staloryt z epoki niz kompletna ksiazke,ostatnio mialem w reku atlas swiata 18 lub 19 wiek (raczej 18 - bogato zdobione boki ) duzy format czyli ponad 50 na 70 cm i okolo 50 map.Facet chcial sie go pozbyc za polowe ceny wszystkich map pojedynczo biorac cene z ebaya.Juz sobie odlozylem kilka kartek z France militaire jak zobaczylem Thiersa.Wydaje mi sie ze szanse na przetrwanie maja tylko ksiazki w ladnej okladce.Reszta idzie na opal albo ulega zniszczeniu w sposob naturalny.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Nawet nie porównuję się do pięknych rytów Pyskjan'a! Od Kilu miesięcy wisi u mnie w domu taka grafika Verneta spod Samosierry. Inspekcja Krasińskiego po szarży w wąwozie, fajny kawałek papieru 50x70cm. Mam zamiar ozdobić cały dom podobnym tematem :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
srebrny_lis

Kiedy wystawiano obraz krótko po namalowaniu, oglądał go m.in. uczestnik szarży Niegolewski (artysta wyeksponował faktycznie nieobecnego Krasińskiego - szefa pułku i współsponsora Verneta, zaś nie ma na obrazie Niegolewskiego osobiście dowodzącego akcją po szybkim kontuzjowaniu Kozietulskiego). Krasiński złośliwie zagadnął Niegolewskiego: "Cóż, widzę iż malarz pana na obrazie nie umieścił?". Na co Niegolewski: "Wystarczający dla mnie zaszczyt, że tam byłem".
Awatar użytkownika
Kurczak

Post autor: Kurczak »

Damian, a czy ta rycinka to nie pochodzi z teki "Somosierra" ? Mam w domu jedną.
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Informacja z forum " Marienburg"
" Śladami walki o Tczew w 1807 roku. Szkice historyczne"
http://www.kaszubi.pl/kbi/download/Slad ... 7_roku.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

Pozycję znam od dwóch lat, ale nie miałem na własność, bo nakład aptekarski. Dobrze, że wydali w tej formie, w końcu chodzi o popularyzację tematu. Zarzut: może zbyt jednak polonocentryczna i za bardzo "ku czci". Ale warto posiadać. Dzięki za wrzutkę!
srebrny_lis

Warszawskie "Wydawnictwo MG" wznowiło właśnie dużej urody źródełko do epoki napoleońskiej: Anna z Tyszkiewiczów Potocka - Wąsowiczowa "Wspomnienia naocznego świadka". Nie tyle szczegóły bitew i umundurowania, ile obyczaje, anegdoty o Napoleonie i jego otoczeniu, klimat, życie rodzinne i towarzyskie Polaków w epoce od Insurekcji Kościuszkowskiej do pierwszych lat Królestwa "kongresowego" tuż po 1815. Znane i wykorzystywane pamiętniki, częso cytowane i zamieszczane w przypisach i bibliografiach. No i argument nieostatni: Anetkę (jak ją wówczas zwano) doskonale się czyta, bo polszczyzna jędrna i potoczysta. Nie tylko dla Pań.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Ostatnio zakupiłem sobie taką książeczkę. Po pierwsze dlatego że ciekawie jest poczytać o mniej popularnych bitwach z okresu wojen napoleońskich, a po drugie fajnie jest pooglądać znaleziska z tychże terenów. :) Co mnie zraziło to to że autor jest reklamowany jako znawca epoki,ale nawet ja laik zauważyłem kilka koszmarków w tej książce. :zebek: Autor zdaje się uważać że wszystko co wyjdzie z ziemi na terenie pola bitwy należy do epoki. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
srebrny_lis

Może autor jest bardziej "studiato" tj. znawcą dziejów epoki, niż "specializzato" tj. znawcą szczegółów technologicznych? Mogłoby być lepiej, gdyby autor starał się zilustrować fotografiami z komentarzem np. pracę Malickiego (vide niżej), konsultując się uprzednio z wytrawnymi exploratores? Bo zaprezentowane na fotkach fragmenty tekstu głównego to banały. Jednak dziełko ładniuche optycznie :zebek: . Na Śląsku wydano w ostatnich latach sporo ciekawych napoleoników w ujęciu regionalnym (niestety z reguły niskonakładowych :/ ). Ja chwalę sobie posiadane: Patrycjusza Malickiego "Wielką Armię Napoleona na Śląsku 1806 - 1808" (z autorem "otarliśmy się" o siebie na paru imprezach) i katalog pamiątek (zachowanych i nie zachowanych) po wojnie 1813 w tamtym regionie pt. "Naród powstaje, zrywa się burza". Niestety umknął mi Olczak ze swą pozycją o walkach 1813 r. tamże. Kolega ze studiów - Mirosław Szkiłądź, ob. dyr. muzeum w Jaworze, pisał ongiś o bitwie nad Kaczawą (artykuł chyba jeszcze jest w sieci). Aż dziw, że wrocławski "Odkrywca" tak wbił się w różne, nieraz groteskowe, "sztolnie", że zaniedbuje tematykę napoleońską, XVIII w., wojnę trzydziestoletnią... (bardzo nieliczne publikacje na te tematy). Byle jaki "chlewik" z okresu IIWŚ wydaje się ważniejszy od innych epok. Rażąca dysproporcja.
ODPOWIEDZ