Kucbork
- olsztyniak
Kucbork
Może ktoś ma informacje na temat I i II W.ś. w tej miejscowości?
Kucbork
Stefan, czy to ten Kucbork nad Wielbarkiem?
- olsztyniak
Kucbork
Tak to ten Kucbork --- interesują mnie wszelki informacje nt. działań wojennych I i II wś.
-
- Kontakt:
Kucbork
Jeśli chodzi o II wojnę, proponowałbym przejrzenie pozycji Edelfrieda Bagińskiego 1945-Als Ortelsburg verloren ging, 2005 lub Szczycienskich Heimatbotów, szczególnie rocznika z 1995, praktycznie całkowicie poświęconego apokalipsie 45' roku, być może cos tam się znajdzie. Postaram się dokonać kwerendy (akurat mam je w swoich zbiorach) pod kątem Kucborka.
Kucbork
Stefan, mniej więcej na wysokości tej miejscowości Rosjanie dokonali włamania w linie niemieckie broniące rzeki. Gdzieś przed samą miejscowością trwały walki opóźniajace dalszy ruch. Okres II wojny.
Kucbork
Panzer o II-wojence, to ja może na temat I-wojenki. 30-31 sierpnia 1914 roku niedobitki XIII oraz XV Korpusu 2 Armii Narew Samsonowa (który już nie żył) próbowały się przebić przez Kucbork do VI Korpusu nacierającego w okolicach Szczytna. Próba ta oczywiście się nie powiodła Niemcy zorganizowali silne rygle na przeprawach rzecznych. Po tym epizodzie pozostało kilka mogił żołnierzy rosyjskich na południe od Kucborka. W rezultacie tych walk ok. 500 Rosjan trafiło do niemieckiej niewoli.
A oto mapka poglągowa:

Tutaj natomiast mamy na czerwono zaznaczone miejsca poddawania Rosjan:

Pozdrawiam Szrekol
Ps: Tylko Panowie za bardzo nie rozkopcie tego terenu
A oto mapka poglągowa:

Tutaj natomiast mamy na czerwono zaznaczone miejsca poddawania Rosjan:

Pozdrawiam Szrekol
Ps: Tylko Panowie za bardzo nie rozkopcie tego terenu