przedmuiot z brązu

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Jadzia

przedmuiot z brązu

Post autor: Jadzia »

Wygląda na niekompletną brązową siekierkę z piętką z epoki brązu.
Tak jak tu na przykład: http://www.poniec.net/index.php?option= ... &Itemid=39" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdro
Jadzia
Awatar użytkownika
von der Goltz

przedmuiot z brązu

Post autor: von der Goltz »

ale jaja :szok: ciekawe kiedy wykopie swietego grala :D
srebrny_lis

przedmuiot z brązu

Post autor: srebrny_lis »

Te pradziejówki ciągle się pojawiają podczas orek itp. Mam w pracowni parę siekierek neolitycznych dostarczonych poprzednikom przez dziatwę.
asdic321

przedmuiot z brązu

Post autor: asdic321 »

galecki_99 pisze:Pierwsze co mi wpadło na myśl to Siekierka z epoki brązu wczesny okres 1800-2400 p.n.e.
Tak jest wczesna epoka brazu, nawet b. wczesna! :szok:
Typ wystepujacy wlasciwie (do dzis :D ) na Pomorzu...
Awatar użytkownika
olsztyniak

przedmuiot z brązu

Post autor: olsztyniak »

Teraz obywatelska decyzja Greka co zrobić dalej z tym fantem?
Awatar użytkownika
von der Goltz

przedmuiot z brązu

Post autor: von der Goltz »

czyli, ze co, ze tak tego duzo, ze na polu trzeba uwazac, zeby sie nie potknac i nie skaleczyc? :zebek: a tak na powaznie to w sumie powinno sie na forum dac jakies zdjecia itp. jak identyfikowac podobne znaleziska, bo powiem szczerze, ze ja bym to wyrzucil jako kawal zelastwa pewnie jakis wiekszy odlamek czy cus itp. wiec wydaje mi sie, ze jakby ksztaltowac swiadomosc wartosci znalezisk i jakas wiedze poszukiwaczy na ich temat to by wiecej takich przedmiotow znalazlo sie w rekach archeo a nie z powrotem w ziemii czy na smietniku.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2009, 21:43 przez von der Goltz, łącznie zmieniany 1 raz.
asdic321

przedmuiot z brązu

Post autor: asdic321 »

Srebrny_lis zazartowal sobie co nieco - az tak duzo tego nie ma :zebek: Wrecz przeciwnie, brazowe i miedziane przedmioty z tego okresu to u nas rzadkosc... :sad: Ale z ich identyfikacja chyba nie jest tak zle, skoro w dwoch pierwszych postach znalezisko zostalo natychmiast i bezblednie rozpoznane! :D
von der Goltz pisze:(...) wiec wydaje mi sie, ze jakby ksztaltowac swiadomosc wartosci znalezisk i jakas wiedze poszukiwaczy na ich temat to by wiecej takich przedmiotow znalazlo sie w rekach archeo a nie spowrotem w ziemii czy na smietniku.
Tez tak sadze, ale jak to zrobic? :/ Poki co polecam pelna zabytkow strone Muzeum w Poznaniu:
http://www.muzarp.poznan.pl/muzeum_new/ ... _wlkp.html" onclick="window.open(this.href);return false;
oraz niewyrzucanie "dziwnych" brazow - w koncu po to jest Forum zeby je identyfikowac! :D
ODPOWIEDZ