Święta Lipka
-
Święta Lipka
Znam Świętą Lipkę głównie z krajoznawczych wycieczek autokarowych i rodzinnych (mimo, że jestem powojennym Warmiakiem z urodzenia i zamieszkania [wiem, że Święta Lipka jest "tuż poza"
). Dlatego moja orientacja w tamtejszych realiach nie jest zbyt szczegółowa. Stąd pytanie: czy jakiś lepszy ode mnie znawca tego miejsca nie natknął się czasem na ślad pochówku rosyjskiego generała-majora Siergieja Aleksiejewicza Kożina, poległego w pierwszej fazie bitwy pod Heilsbergiem 10 czerwca 1807? Podobno spełniono jego uprzednio wyrażone życzenie, by pochować go w razie czego w "cudownym klasztorze Heiligelinde [w oryginale źródłowym "Giejlig-Lindien"]" czyli właśnie w Świetej Lipce. Źródło podaje dalej, że wprawdzie leży on "w obcej ziemi", to jednak "wdzięczna Rosja nigdy o nim nie zapomni".

Święta Lipka
Może w samej Świętek Lipce księża coś mają. Jakiś materiał piśmienny, może jakieś wiadomości.
-
Święta Lipka
Myślę, że jeśli w najbliższym czasie nie będę się mógł tam wybrać osobiście, to zadzwonię lub zamailuję do gospodarzy obiektu w tej sprawie.
Święta Lipka
http://www.allegro.pl/item828595658_swi ... ewski.html to moze byc ciekawe ale cena dosc wysoka 

-
Święta Lipka
Wg ojca Franciszka Kurkowskiego (jezuity z klasztoru świętolipskiego), nie zachował się żaden materialny ślad pochówku generała Kożina (grób czy zapis). Cmentarz świętolipski założono ok. 1850 r. a przedtem zakonników chowano wewnątrz kościoła (czyli prawosławny Kożin teoretycznie nie mógłby tam spocząć?). Jednak na przełomie XVIII i XIX w. dawny klasztor był czasowo opuszczony a władze pruskie planowały przejęcie parafii i obiektu ok. 1810. Pochówek Kożina miałby więc miejsce w tym okresie przejściowym, być może na terenie zielonym wokół kościoła [?]. Zamieszanie i ciągłe zmiany w tym okresie mogły sprawić, że grób generała został zupełnie zapomniany. Sprawa lokalizacji jest więc otwarta.
Święta Lipka
Pamiętam z jakiejś lektury, że pochówki wokół kościoła zostały przy ostatnim remoncie zlikwidowane, aby dobrać się do fundamentów.
-
Święta Lipka
Wot kak, skazał biedniak 

Święta Lipka
"Kaplice i kościoły Diecezji Warmińskiej" to musiały być.