Czytaliście?
Po wstępie miałem mieszane uczucia co do tej książki! Ale w trakcie czytania (wciąż jestem w trakcie;) ) tego eseju muszę stwierdzić że autor całkiem obiektywnie podchodzi do historii tych ziem. Ciekawe jest stwierdzenie autora że Prusy Wschodnie miały swój koniec wraz z nacjonalizmem i szowinizmem epoki Bismarcka, a z tegoo wyrósł Hitler.
Moim zdaniem naprawdę ciekawa i bogato ilustrowana książka, chociaż w części przypadków nie zgadzam się z autorem!
Niemniej jednak polecam!
Andreas Kossert- '' Prusy Wschodnie. Historia i mit''
Andreas Kossert- '' Prusy Wschodnie. Historia i mit''
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Moim zdaniem jedna z najlepszych analiz pojęcia "wschodniopruskości" i ewolucji tej idei to opracowanie Roberta Traby "Wschodniopruskość" (dwa wydania w ostatnich latach). Kosserta "Prus..." nie czytałem tylko przeglądałem. Mam za to i czytałem jego "Mazury". Jak dla mnie zbyt kontrowersyjne tezy. Niemcy uparcie nie chcą dostrzegać "administracyjno - przymusowych" aspektów depolonizacji Mazur i Warmii przed 1945, podkreślają za to "naturalność" procesów germanizacyjnych. Trochę nieuczciwie rozłożone akcenty. Nasi dawni badacze przeginali z kolei w inną stronę, teraz piszą lepiej (patrz np. praca Andrzeja Saksona "Mazurzy. Społeczność pogranicza").