-WIDRYKI-

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Tworasy niestety nie jadą :/
partas

Post autor: partas »

srebrny_lis pisze:Przypuszczam, że się trochę rozczarujesz (chociaż to też już jakaś historia): "Koło łowieckie 'Jeleń' rok założenia 1951". Grunt, że estetyczny. No i to już 58 lat...
Rozczarowany nie jestem,ale ta ciekawość mnie zżerała.A tak poza tym to naprawdę
ładnie tam.Dobrej zabawy życzę.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Jako byłego "nieostatniego łacinnika" (stare, niestety, ale dobre studenckie czasy), podkusiło mnie również zajrzeć do słowników. Podawana przez JE p. łosia forma "cratis" (III deklinacja) właściwie nie była przez Rzymian i późniejszych łacinników używana w l. poj.: w l. mn. mianownik łac. tego słowa to "crates". Zaś "grill" jest faktycznie rodem z Francyi (korzeń łaciński, oczywiście), jednak doszedł do nas drogą okrężną przez angielszczyznę. Kiedy my zapożyczyliśmy "ruszt" z niemczyzny (od "rost" = "wyżarzony", pierwszy raz odnotowany ok. 1500 r.), Angole (których mowa zawiera ok. 64% słów romańskich) zaadaptowali francuską "grille" ("ruszt", "krata", "plecionka", "pleciony płot"... od czasownika "griller" = "prażyć", "piec", "przepalić" m.in. na ruszcie; ale także "okratować"). Owa "grille" zadomowiła się w angielszczyźnie, by powrócić do Francyi jako typowy ogródkowy "ruszt - grill" w postaci "gril" (tak we współcz. słowniku franc.), znany z przyjęć ogródkowych element amerykanizującej się kultury. Ten wywodzik nie przeczy cytatowi Partasa, jedynie go uzupełnia (lubię takie rozważania lingwistyczne, więc się życzliwie przyłączyłem).
Awatar użytkownika
Jekatierina

Post autor: Jekatierina »

Korzystając z łaskawości śliwkowej Bogusi dotrę do Widryk jeno ze sporym opóźnieniem. Już z góry ślicznie dziękuję.
srebrny_lis

Priekrasno: tak i dalsze czynit` :) !
srebrny_lis

Potwierdzam, że ze stanowiska VI na dworcu odjeżdża do Nowej Wsi Wielkiej autobus bartoszycki o 15:18. Rano do Lidzbarka z NWW coś po 11:00 (w LW o 11:40). Chyba przyjdzie nam z Raisą skorzystać z tej możliwości. Weźmiemy plecaczki. Może jeszcze ktoś dołączy.
srebrny_lis

Wszystkim uczestnikom "bazowej" imprezy w wiacie widryckiej dziękuję i gratuluję postawy. Było fajnie.
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

wielkie dzięki za wspaniały wieczór extra manewry i nieliche pieśni po zmroku , a kto nie był niech żałuje
Ostatnio zmieniony 20 lip 2009, 21:03 przez Adek, łącznie zmieniany 1 raz.
partas

Post autor: partas »

Adek pisze:wielkie dzięki za wspaniały wieczór extra manewry i nieliche pieśni po zmroku , a kto nie był niech żałuje
Ty szczuju jeden :axe: :D :D
Ostatnio zmieniony 21 lip 2009, 10:47 przez partas, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin

Post autor: Marcin »

Było naprawdę super fajnie. Dawno nie siedziałem w tak doborowym towarzystwie do rana. :D
Pozdrawiam.
srebrny_lis

Zamieszczam dwa zdjęcia. Reszta ma charakter ściśle tajny :zebek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ