Reymann's Special-Karte, 1832-1870

Przydatne linki
prezes

Reymann's Special-Karte, 1832-1870

Post autor: prezes »

Dla tych którzy ich nie mają -a chcieliby je bardzo.http://mki.wisc.edu/Resources/Links/Rey ... _names.htm
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Linka nie moge zlapac, skopiowalem
Awatar użytkownika
Hanzo

Re: Reymann's Special-Karte, 1832-1870

Post autor: Hanzo »

KRIS

Post autor: KRIS »

Witam!
Panowie mam takie małe pytanie,czy ktoś próbował zlokalizować np:karczmę w terenie przy pomocy Reymanna.Przyznam szczerze że 2 razy próbowałem no i "wtopa".Czy są jakieś granice błędu tych map + lub - w metrach lub po prostu kłamią.Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
Pozdrawiam!
viberpol

Post autor: viberpol »

KRIS pisze:Witam!
Panowie mam takie małe pytanie,czy ktoś próbował zlokalizować np:karczmę w terenie przy pomocy Reymanna.Przyznam szczerze że 2 razy próbowałem no i "wtopa".Czy są jakieś granice błędu tych map + lub - w metrach lub po prostu kłamią.Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
Pozdrawiam!
Za duża skala map Reymanna, za wielka niedokładność ówczesnych kartografów...
Za to z M-blatterem udaje mi się lokalizować nieistniejące obiekty z dokładnością do 2-6 metrów. Tyle że na tych mapach specjalnie karczm wyróżnionych jakoś nie widzę... :(
KRIS

Witam!
To ktoś z nas może niedowidzi albo żle wyjaśnia sobie "znaczki" na mapie? :lol:
viberpol jak to nie są karczmy to co?Prosił bym o wyjaśnienie(kulka+chorągiewka )
Zawsze się mogę mylić.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Nie mylisz się Kris, tak właśnie na Raymannie (czy kongresówkach) są oznaczane karczmy. Fakt ich znalezienie w terenie może przysporzyć kłopotów ze względu na dokładność ówczesnych kartografów. Ważną pomocą przy ich lokalizacji są rzeki i cieki wodne nad którymi zazwyczaj takie karczmy były lokalizowane. Można też posiłkować się późniejszymi M-blattami.
KRIS

Witam!
Dzięki Damian!Powyżej są 2 moje "wtopy".Miejsca zostały zlokalizowane ale totalnie"cisza"?(w tych wypadkach nie mam mowy o pomyłce w lokalizacji)Normalnie"ręka w nocniku" :lol:
Pozdrawiam!
viberpol

KRIS pisze:Witam!
To ktoś z nas może niedowidzi albo żle wyjaśnia sobie "znaczki" na mapie? :lol:
viberpol jak to nie są karczmy to co?Prosił bym o wyjaśnienie(kulka+chorągiewka )
Zawsze się mogę mylić.
Pozdrawiam!
Hejka Kris, ja mówiłem że na M-blatach nie widzę gospód/karczm, a nie na Reymanie.
Niby na mapach w skali 1:25000 powinny być zaznaczone jako "Wirtshaus", ale na tych z moich okolic jakoś ani jednego takiego obiektu.... może ktoś je celowo pousuwał przed skanowaniem? ;)
Głupie szopy pozaznaczane, a gospód niet?
Co do Reymana, to powtórzę tylko, że zbyt duża skala, żeby kalibrować GPSa na nich...
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, 15:14 przez viberpol, łącznie zmieniany 1 raz.
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Konkretnie to pod skrótem Whs. Tu i ówdzie się go widuje, ale tylko jeśli jest to karczma z dala albo na skraju siedliska. Kilka karczem, o których wiem, że były w zwartej zabudowie, nie jest oznaczonych.
viberpol

meickel pisze:Konkretnie to pod skrótem Whs. Tu i ówdzie się go widuje, ale tylko jeśli jest to karczma z dala albo na skraju siedliska. Kilka karczem, o których wiem, że były w zwartej zabudowie, nie jest oznaczonych.
Dokładnie, chodziło o Whs, czyli skrót od Wirtshaus.
Jak znajdziecie coś takiego na M-blatterze, to weźcie mi dajcie znać na PW z szerokością i długością geograficzną, bo ja ni chol**ry nie widzę ich tych mapach z moich okolic... ;)
A jakie najlepsze są wg Was mapy właśnie do wyszukiwania karczm i gospód?
ODPOWIEDZ