Twoje guziki w Buttonarium - Polskiej @Kolekcji Guzików

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Post autor: rwb »

Witam,

Zwracam się do wszystkich polskich kolekcjonerów oraz forumowiczów tego forum z propozycją wspólnego stworzenia Buttonarium, czyli Polskiej @Kolekcji Guzików. Robocza wersja Buttonarium jest już dostępna z mojej strony www.buttonarium.eu/index.php

Obrazek

Jeśli posiadasz rzadki, cenny, niespotykany, ciekawy guzik i uważasz, że powinien znaleźć się w naszej wspólnej @kolekcji napisz posta w tym temacie albo napisz do mnie maila wraz ze zdjęciami (awers i rewers) oraz opisem tego guzika (nie zapomni podać średnicy).

Na razie guziki zamieszczane są kolejno, tak jak są pozyskiwane ich zdjęcia, ale jak ich będzie więcej to postaram się je jakoś pogrupować. Każdy zamieszczony guzik będzie opatrzony nazwą, loginem właściciela oraz krótkim opisem. Mam nadzieję, że z czasem może uda nam się wspólnie stworzyć niezłe wirtualne muzeum guzików, które będzie polską alternatywą dla podobnych stron zagranicznych - skądinąd bardzo ładnych i pożytecznych.

W rękach polskich kolekcjonerów jest wiele bardzo ładnych, rzadkich i wartościowych guzików. Może uda nam się zebrać je wszystkie w jednym miejscu i dzięki temu nie trzeba będzie przemierzać całego bezkresnego Internetu, aby popatrzeć na naprawdę ładne guziki.

Każde zamieszczenie guzika w tym poście traktuję jako wyrażenie zgody na umieszczenie go w Buttonarium.

Założenia:
o Każdy właściciel musi wyrazić zgodę na wykorzystanie jego guzików przy tworzeniu Buttonarium;
o Każdemu guzikowi zostanie niezmienna nadana nazwa;
o Każdy eksponat będzie opatrzony nickiem właściciela, który fotkę przekazał i ewentualnie opisem;
o Każdy internauta może zaproponować zmianę opisu lub jego uzupełnienie;
o Korzystanie ze zdjęć guzików zgromadzonych w Buttonarium – tylko za zgodą właściciela, niestety za moim pośrednictwem;
o Początkowo guziki będą umieszczane w Buttonarium "jak leci”, czyli zgodnie ze swoim numerem. Z czasem, gdy nasz zbiór będzie odpowiednich rozmiarów wprowadzę jakąś systematykę. Może w przyszłości uda mi się zrobić jakieś sortowanie według słów kluczowych;
o Każdy internauta może zgłaszać propozycje zmian w formule Buttonarium, merytoryczna pomoc mile widziana;
o Zastrzegam sobie prawo do niewielkiej ingerencji w pliki zdjęć - kadrowanie, zmiana rozdzielczości, poprawa kolorów itp.

Pozdrawiam i czekam na guziki do Polskiej @Kolekcji Guzików.

<rwb>

www.buttonarium.eu/index.php

rwbguziki@wp.pl
Ostatnio zmieniony 04 lip 2009, 17:11 przez rwb, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Witam,

Chciałem poinformować, że w końcu udało mi się zmienić serwer i strona będzie teraz występowała pod nowym adresem:

http://www.buttonarium.eu/index.php

Stary adres po jakimś czasie przestanie całkowicie funkcjonować.

Pozdrawiam i zapraszam pod nowy adres.

Robert - <rwb>
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Witam,

Doczekaliśmy się nowej wersji Buttonarium. Dużym jej atutem jest zaawansowane wyszukiwanie guzików, które można zobaczyć tutaj

Dzięki odpowiedniemu doborowi opcji wyszukiwania możemy wybrać, ze wszystkich guzików zebranych w Buttonarium, tylko takie które w danej chwili chcemy oglądać. Ułatwia to znacząco identyfikację posiadanych guzików.

Zapraszam do odwiedzenia Buttonarium SE

rwb
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Super sprawa - wyszukiwarka bardzo ułatwia identyfikację - gratulacje i podziękowania
Andrew
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

:D

Teraz jest git :)
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Ja Tobie Hanzo też dziękuję, za te szlaki bojowe napoleońskich pułków, które wpisałeś w komentarzach pod poszczególnymi guzikami. Dzięki temu będzie łatwiej dokładnie wydatować nasze napoleoński guziki. ;)

Pozdrawiam

rwb
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

Tylko powklejałem, na pewno niektóre szlaki bojowe można jeszcze przedyskutować :)
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Od dzisiaj Zaawansowana Wyszukiwarka zyskała nowe możliwości.

Przybyły następujące możliwości wyszukiwania:

czy na guziku są labry, czy ich nie ma;
czy na guziku jest wąż, czy go nie ma;
czy na guziku jest trąbka, czy jej nie ma;
oraz
czy jest to guzik urzędniczy, czy nie;
czy jest to guzik pocztowy, czy nie;
czy jest to guzik cywilny, czy nie.

Zmienił się też sposób wyszukiwania guzików według wytwórców. Nowe rozwiązanie pozwoli na wyszukiwanie guzików według wszystkich wytwórców, a nie jak to było do tej pory według tylko czterech.

W związku z powyższym należało przebudować i rozszerzyć bazę danych o guzikach. Mam nadzieję, że dzięki tym zmianom Buttonarium stanie się jeszcze bardziej użyteczne w identyfikacji naszych eksponatów.

Proszę wszystkich kolekcjonerów korzystających z Buttonarium o zgłaszanie wszelkich dostrzeżonych błędów, nieścisłości i uzupełnień do opisów. Wszystkie uwagi można zgłaszać na adres: rwbguziki@wp.pl lub jako komentarz do konkretnych guzików - patrz na dole strony dotyczącej konkretnego guzika.

rwb
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

W naszej wspólnej @Kolekcji mamy już ponad 2000 guzików. Ostatnio przybyło sporo guzików hiszpańskich, ale też dużo polskich, francuskich, pruskich, rosyjskich i angielskich.

Cały czas poszerza się grupa wytwórców według których można przeszukiwać cały zbiór guzków.

Zapraszam

http://www.buttonarium.eu" onclick="window.open(this.href);return false;

rwb
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Mamy już 2500 !!!
ODPOWIEDZ